Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tūkstančiams Rusijos pareigūnų uždrausta naudotis „iPhone“: bijo JAV šnipinėjimo

Rusijos valdžios institucijos uždraudė tūkstančiams pareigūnų ir valstybės tarnautojų naudotis „iPhone“ ir kitais „Apple“ produktais. Prieš JAV technologijų bendrovę imtasi vis griežtesnių priemonių dėl šnipinėjimo, pranešė „Financial Times“.
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune / TOPO centro nuotr.

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija pareiškė, kad nuo pirmadienio „darbo tikslais“ nebus galima naudotis „iPhone“ telefonais.

Skaitmeninės plėtros ministerija ir valstybinė bendrovė „Rostec“, kuriai Vakarai taiko sankcijas už Rusijos karo Ukrainoje aprūpinimą, pareiškė, kad paseks jų pavyzdžiu arba jau įvedė draudimus.

„iPhone“, „iPad“ planšetinių kompiuterių ir kitų „Apple“ įrenginių draudimas pagrindinėse ministerijose ir institucijose atspindi didėjantį Kremliaus ir Federalinės saugumo tarnybos susirūpinimą dėl šnipinėjimo iš JAV žvalgybos agentūrų.

Praėjus mėnesiui po to, kai praėjusių metų vasarį prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, jis pasirašė dekretą, kuriuo pareikalavo, kad organizacijos, susijusios su „ypatingos svarbos informacine infrastruktūra“ – plačia sąvoka, apimančia sveikatos apsaugą, mokslą ir finansų sektorių – iki 2025 m. pereitų prie vietinės gamybos programinės įrangos.

Šis žingsnis atspindi ilgalaikį Maskvos siekį priversti valstybines institucijas atsisakyti užsienio technologijų.

„Pareigūnai tikrai mano, kad amerikiečiai gali naudoti savo įrangą pasiklausymui“, – sakė Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybų ekspertas Andrejus Soldatovas.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Panašūs draudimai jau galioja arba netrukus įsigalios Finansų ir Energetikos ministerijose bei kitose oficialiose įstaigose, „Financial times“ sakė vyriausybinei agentūrai artimas asmuo.

Vienas „Rostec“ atstovas „Financial Times“ sakė, kad apribojimai taikomi visiems „Apple“ įrenginiams. Tačiau juos vis dar leidžiama naudoti asmeniniais tikslais.

FSB teigė nepateikusi jokių įrodymų, kad „Apple“ teikia informaciją JAV žvalgybos tarnyboms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas