Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas atskleidė, kas sensta greičiau: vyrai ar moterys?

Šiuo metu vyrai sensta greičiau nei moterys, tačiau šis skirtumas mažėja.
Sveikas amžėjimas
Sveikas amžėjimas / 123RF.com nuotr.

Suomijos Jyväskylä universiteto atlikto tyrimo duomenimis, vyrai yra biologiškai vyresni už moteris. Vyrai dažniau rūko ir turi stambesnius kūnus, o tai iš dalies padeda paaiškinti pastebėtą skirtumą, rašo „SciTechDaily“.

Nors XX a. Vakarų pasaulyje vidutinė gyvenimo trukmė sparčiai ilgėjo, moterų gyvenimo trukmė vis dar yra ilgesnė nei vyrų. Suomijoje moterys paprastai gyvena penkeriais metais ilgiau nei vyrai

Didžiausias lyčių skirtumas buvo XX a. septintajame dešimtmetyje, kai moterų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė gimimo metu buvo daugiau kaip dešimčia metų ilgesnė nei vyrų. Tačiau pastaraisiais metais šis skirtumas sparčiai mažėja – naujai paskelbto tyrimo duomenimis, skirtumai tarp lyčių pastebimi ir biologinio senėjimo srityje.

Tyrimo metu buvo nagrinėjami galimi biologiniai vyrų ir moterų senėjimo skirtumai, taip pat tai, ar su gyvenimo būdu susiję veiksniai gali lemti galimus skirtumus. Šie skirtumai buvo tiriami tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus suaugusiųjų grupėse.

Kaip biologinio senėjimo priemonės buvo naudojami keli epigenetiniai laikrodžiai. Epigenetiniai laikrodžiai leidžia tirti su gyvenimo trukme susijusius kintamuosius, kol tiriamasis dar gyvas. Jų biologinis amžius metais nustatomas pagal kraujo mėginyje išmatuotą DNR metilinimo lygį.

„Nustatėme, kad vyrai yra biologiškai vyresni už to paties chronologinio amžiaus moteris, o vyresnio amžiaus dalyvių biologinis amžius gerokai skiriasi“, – sakė Gerontologijos tyrimų centro ir Sporto ir sveikatos mokslų fakulteto doktorantė Anna Kankaanpää.

Dažnesnis vyrų rūkymas paaiškino vyresnių, bet ne jaunų suaugusių dvynių lyties senėjimo skirtumus. Be to, didesni vyrų kūno matmenys paaiškino nedidelę dalį lyčių skirtumo abiejose amžiaus grupėse.

„Pastebėjome lyties senėjimo tempo skirtumą, kurio nepaaiškino su gyvenimo būdu susiję veiksniai“, – sakė A.Kankaanpää.

Gauti rezultatai padeda suprasti gyvenimo būdo elgseną ir lyčių skirtumus, susijusius su biologiniu senėjimu ir gyvenimo trukme. Rezultatai leidžia manyti, kad rūkymo sumažėjimas tarp vyrų iš dalies paaiškina, kodėl pastaraisiais dešimtmečiais sumažėjo lyties skirtumai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas