Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: COVID-19 mirtinumas nuo balandžio sumažėjo net trečdaliu

Tikimybė, kad užsikrėtimas naujuoju koronavirusu baigsis pačia blogiausia baigtimi, nuo balandžio mėnesio sumažėjo beveik trečdaliu, nes pagerėjo gebėjimas gydyti pacientus. Tokią žinią ketvirtadienį paskelbė tyrimą atlikę Vašingtono universiteto (JAV) Sveikatos statistikos ir vertinimų instituto mokslininkai rašo „Science Alert“.
Medikas
Medikas / 123RF.com nuotr.

Tarkime, JAV ligoninėse šiuo metu COVID-19 mirtimi baigiasi maždaug 0,6 proc. visų užsikrėtusiųjų. Pandemijos pradžioje šis skaičius buvo 0,9 procento, rašė tyrimą vykdžiusio instituto vadovas dr. Christopheris Murray'us.

Jo teigimu ši statistika rodo, jog medikai sugebėjo atrasti geresnių būdų užtikrinti stabilią pacientų būklę, įskaitant krešumą slopinančių vaistų vartojimą ar papildomo deguonies naudojimą. Prisideda ir efektyvių vaistų, tokių kaip jau ilgą laiką vartojamo deksametazono, naudingumo nustatymas.

Šios pandemijos metu ekspertams buvo sudėtinga tiksliai nustatyti kiekvienai ligai itin svarbų statistinį rodiklį – mirtinumą, arba procentinę dalį pacientų, kurie mirs dėl susidūrimo su patogenu. Labiausiai šio rodiklio nustatymą apsunkina tai, kad didelė dalis žmonių, kurie užsikrečia koronavirusu, apskritai nejaučia jokių ligos simptomų ir net nebūna identifikuojami.

Instituto atstovai teigė, kad savo skaičiavimuose naudojo infekcijos mirtinumo rodiklį, gautą iš įvairių kitų tyrimų ir įvertinus pacientų amžių. Nenuostabu, jog nustatyta, kad vyresniems žmonėms rizika mirti nuo COVID-19 yra gerokai didesnė nei jauniems.

„Žinoma, kad mirtinumo rizika yra labai smarkiai susijusi su amžiumi. Kiekvieni gyvenimo metai mirties nuo COVID-19 riziką padidina 9 procentais“, – sakė C.Murray'us.

Kitas svarbus su COVID-19 susijusios statistikos šaltinis – Sietlo institutas (JAV) paskelbė, jog taip pat nustatė, kad COVID-19 mirtinumas yra didesnis tuose visuomenės segmentuose, kurioms labiau būdingas viršsvoris.

Šie mokslininkai nurodė, jog dabar naudoja kintantį atvejų mirtinumo rodiklį – nuo pirmosios pandemijos bangos kovą-balandį iki rugsėjo pradžios šis rodiklis mažėjo vidutiniškai po 0,19 proc. per dieną.

Vietinis mirtinumo rodiklis yra priklausomas nuo viršsvorio paplitimo konkrečiame regione bei nuo populiacijos pasiskirstymo pagal amžių.

Vašingtono universiteto instituto mokslininkai nurodė, kad atlikę daugiau nei 300 tyrimų apžvalgą gavo skaičius, kurie rodo, jog nuo kovo-balandžio ligos atvejų mirtinumas sumažėjo daugiau nei 30 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas