Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas parodė: bendradarbystės erdvės gali žlugdyti kūrybiškumą

Pastaraisiais metais suklestėjo bendro darbo erdvės (angl. coworking space). Tačiau nors manoma, kad jos gali skatinti bendradarbiavimą ir kūrybiškumą, neseniai atliktas keleto atvejų tyrimas rodo, kad ilgesnį laiką gali būti priešingai.
Žmonės dirba kūrybiškoje aplinkoje
Žmonės dirba kūrybiškoje aplinkoje / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Darbas Tyrimas

Mokslininkai ištyrė bendradarbiavimą, atsirandantį bendradarbystės erdvėse, esančiose viename iš didžiausių specialių centrų Europoje, pavadintu „Level 39“. Interviu, archyvine medžiaga ir stebėjimais jie parengė atvejo tyrimą, kuriame apžvelgė septynias pradedančiąsias finansų technologijų įmones, besinaudojančias šia erdve.

„Nepaisant bendradarbystės erdvių kaip naujos darbo praktikos atsiradimo, mažai žinoma apie bendradarbiavimo formavimąsi ir konkrečiai apie bendradarbiavimo praktikos atsiradimą, atsižvelgiant į šias atviras ir lanksčias darbo erdves, skirtas susitikti ir bendrauti su kitų organizacijų darbuotojais“, – rašė tyrėjai savo straipsnyje.

Bendruomeniškumo jausmas ir atvirumas yra gerai žinomi procesai, skatinantys produktyvumą, bendradarbiavimą ir, savo ruožtu, inovacijas, rašo „Science Alert“. Todėl atrodo neįtikėtina, kad komanda nustatė, jog laikui bėgant darbas tokioje bendroje aplinkoje trukdė įmonių tarpusavio bendradarbiavimui, kuris galėtų paskatinti inovacijas.

Iš pradžių bendros erdvės iš tiesų padėjo paskatinti pradedančiųjų įmonių bičiulystę, o neformalus ir planuotas bendravimas, įskaitant renginius, seminarus ir pokalbius bendrose erdvėse (bendroje virtuvėje, poilsio kambaryje ir poilsio zonose), palengvino pirmuosius bendradarbiavimo praktikos žingsnius.

Tačiau kai ši veikla tęsėsi, ji taip pat trukdė bendradarbiavimui, o mėginimai organizuoti erdvę renginiams buvo vertinami kaip trukdantys.

Iš septynių pradedančiųjų įmonių trys galiausiai paliko bendradarbystės erdvę, sakydamos, kad bendradarbystės erdvių nauda nėra ilgalaikė, o nuolatiniai pokyčiai, kai prisijungdavo vis daugiau įmonių, trukdė.

„Galbūt ji tampa per didelė, kad visi gautų vienodą naudą“, – spėliojo vienos įmonės atstovas.

„Manau, kad ten yra per daug įmonių, o pagrindinė poilsio zona yra perpildyta į ją užsukančių narių. Ne kaip įprasta vieta, kur nuolatinės įmonės galėtų susitikti, pasikalbėti ir susipažinti“, – aiškino kita grupė.

Tyrėjai pabrėžia, kad nevyriausybinių organizacijų ar individualiai dirbančių asmenų patirtys bendradarbystės erdvėse gali būti kitokios, tam visai įtakai išanalizuoti reikia daugiau tyrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas