Jungtinės Karalystės tyrimas parodė, kad vegetarės vėlesniame amžiuje klubo sąnario lūžius patiria dažniau nei tos, kurios valgo mėsą.
Tyrėjai išanalizavo daugiau kaip 26 tūkst. moterų sveikatos ir mitybos duomenis ir nustatė, kad per maždaug 22 metų laikotarpį vegetarėms tikimybė susilaužyti klubo sąnarį buvo trečdaliu didesnė nei toms, kurios reguliariai valgė mėsą, praneša „The Guardian“.
Įtariama, kad kai kurios vegetarės gali negauti pakankamai maistinių medžiagų, užtikrinančių gerą kaulų ir raumenų būklę, todėl yra linkusios patirti lūžius.
„Žinia vegetarams – pasirūpinkite, kad nepritrūktumėte maistinių medžiagų, kurių negaunate, kai nevalgote mėsos ar žuvies“, – sakė Lidso universiteto mokslininkas daktaras Jamesas Websteris.
Vegetariška mityba dažnai laikoma sveikesne už mėsos turinčią mitybą ir gali sumažinti diabeto, nutukimo, širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių riziką. Tačiau žurnale „BMC Medicine“ paskelbtame tyrime pabrėžiama subalansuotos mitybos, kad ir ką žmonės valgytų, svarba.
„Tikėtina, kad vegetarų kaulai dėl vienų ar kitų priežasčių, galbūt dėl mažesnio svarbių maistinių medžiagų suvartojimo, yra silpnesni, jų raumenų masė mažesnė, o abu šie dalykai lemia žmonių polinkį į klubo sąnario lūžius“, – sakė tyrėjas.
Atsižvelgdamas į rezultatus, J.Websteris teigė, kad vegetarai turėtų apsvarstyti galimybę valgyti praturtintus grūdinius produktus, į kuriuos pridėta geležies ir B12 ir gauti pakankamai baltymų, pavyzdžiui, iš riešutų ar pupelių.
Mėsos atsisakymas yra vienas svarbiausių gyvenimo būdo pokyčių, kuriuos žmonės gali padaryti, kad sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Praėjusiais metais Lidso universitete atlikti tyrimai parodė, kad dėl nevegetariškos mitybos išmetama 59 proc. daugiau teršalų nei dėl vegetariškos.