Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrime teigiama, kad mobiliojo ryšio bokštai gali atvilioti nežemišką gyvybę

Išsivysčiusios nežemiškos gyvybės civilizacijos dėl mūsų mobiliųjų telefonų bokštų galėtų pasakyti, kad Žemėje egzistuoja protingos gyvybės formos, rašoma naujame tyrime.
5G stotis
5G stotis / 123RF.com nuotr.

Jei protingi ateiviai galaktikoje ieško kitų pažangių gyvybės formų, mūsų mobiliųjų telefonų bokštai galėtų būti mus išduodantys ženklai, rašo „Live Science“.

Nauji tyrimai rodo, kad jei netolimose žvaigždžių sistemose yra nežemiška gyvybė, ji tikriausiai jau gali aptikti radijo signalus iš mūsų mobiliųjų telefonų bokštų. Kadangi šie signalai tampa vis galingesni, žmonijos vizitinė kortelė vis dažniau bus aptinkama visoje galaktikoje.

„Žemė jau dabar yra anomaliai ryški radijo spektro dalyje. Jei ši tendencija išliks, mus gali lengvai aptikti bet kuri pažangi civilizacija, turinti tinkamą technologiją“, – pareiškime teigė Mančesterio universiteto Jodrello banko astrofizikos centro direktorius Maikas Garetas.

M.Garetas vadovavo naujam tyrimui, kuriame naudojo minios duomenis, kad imituotų radijo signalų nutekėjimą iš mobiliųjų telefonų bokštų ir nustatytų, kaip sunku būtų aptikti šiuos signalus iš kitų planetų. Ramiro Saide, Nežemiškojo intelekto paieškos (SETI) instituto Hat Creek radijo observatorijos stažuotojas ir Mauricijaus universiteto magistrantas, vadovavo modeliavimui siekiant nustatyti, kokius signalus būtų galima aptikti ir kokiu atstumu nuo Žemės juos būtų galima užfiksuoti.

Tyrėjai nustatė, kad Žemė skleidžia daugybę technologiškai pažengusios gyvybės požymių – radijo signalus skleidžia mobiliųjų telefonų bokštai, palydovinio ryšio ir interneto signalai. Tyrėjai teigė, kad šie signalai gali pasiekti hipotetines civilizacijas, gyvenančias aplink netolimas žvaigždes.

Komanda pridūrė, kad kol kas signalus galėtų aptikti tik nežemiškos gyvybės formos, turinčios jautresnius nei Žemėje esantys prietaisus.

Ateityje į tyrimus reikėtų įtraukti ir kitus radijo nuotėkio šaltinius, pavyzdžiui, atskirus mobiliuosius telefonus, karinius radarus ir „Wi-Fi“ tinklus, teigė tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas