Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 12

Ūkininkai klimato vien savo sąskaita neišgelbės

Nesunku buvo nuspėti, kad Nyderlandų ūkininkai bus nepatenkinti vyriausybės planu uždaryti beveik trečdalį gyvulininkystės ūkių, kad iki dešimtmečio pabaigos perpus sumažintų bendrą azoto išmetimą šalyje. Tačiau nelengva įsivaizduoti, jog tai sutrikdys šalies politinį gyvenimą. Pastaraisiais mėnesiais ūkininkai blokavo kelius, vedėsi karves į parlamentą ir mėšlą išpylė ant gatvių, kad išreikštų savo nepritarimą.
Olandų ūkininkai protestuoja Hagoje.
Nyderlandų ūkininkai protestuoja Hagoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ūkininkai tvirtina, kad jie ne tik bando apsaugoti savo pragyvenimo šaltinį, bet ir gyvenimo būdą, kurį jiems paliko ankstesnės žemę dirbusios kartos. Žaliųjų aktyvistams tai nė motais. Jie cituoja mokslinius įrodymus, teigdami, kad žemės ūkio sektoriui, ypač gyvulininkystei, reikia skubių reformų, kad būtų sustabdyta klimato kaita ir išsaugota aplinka.

Dabartinis žemės ūkio išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekis pats savaime gali įkaitinti pasaulį daugiau nei 1,5 laipsnio pagal Celsijų, kuris yra Paryžiaus susitarime nustatyta riba. Europos Sąjunga ketina iki 2050 m. pasiekti nulinį grynąjį išmetamųjų teršalų kiekį, tačiau tam ji turės imtis politinių priemonių, kad sumažintų savo išmetamų ŠESD kiekį, kurio 12 proc. susidaro mėsos ir pieno produktų gamyba.

Nyderlandų aktyvistai šalies aukščiausiajame teisme laimėjo argumentą, kad su gyvulių mėšlu išsiskiriantis azotas kenkia saugomoms buveinėms. Tačiau Nyderlandų vyriausybė, kurios darbas – vykdyti teismo valią, dėl ūkininkų pasipriešinimo nesugeba arba nenori to daryti.

Įvykiai Nyderlanduose galbūt yra preliudija į panašias kovas, kurių tikimasi ir kitur pasaulyje, nes ūkininkai, ir taip pažeidžiami orų ir dirvožemio būklės kaprizų, vis dažniau susiduria su klimato politika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito