Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina kare pradėjo naudoti veido atpažinimo sistemą

Ukrainos gynybos ministerija šeštadienį pradėjo naudoti dirbtinio intelekto „Clearview AI“ veido atpažinimo technologiją, „Reuters“ teigė bendrovės vadovas. JAV startuolis pasiūlė padėti išaiškinti užpuolikų tapatybes, kovoti su dezinformacija ir atpažinti žuvusiuosius.
Vaizdo stebėjimo kameros
Vaizdo stebėjimo kameros / 123RF.com nuotr.

Ukraina gauna nemokamą prieigą prie „Clearview AI“ galingos veidų paieškos sistemos, leidžiančios valdžios institucijoms tikrinti dominančius asmenis patikros punktuose, pasakojo Lee Wolosky, „Clearview“ patarėjas ir buvęs JAV prezidentų Baracko Obamos ir Joe Bideno diplomatas.

Planai pradėti kurti po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir „Clearview“ vadovas Hoan Ton-That išsiuntė Kyjievui laišką, kuriame siūlė pagalbą, kaip teigiama „Reuters“ matytame laiško nuoraše.

Bendrovė „Clearview“ teigė nesiūliusi technologijų Rusijai, kuri savo veiksmus Ukrainoje vadina „specialiąja operacija“.

Kaip rašo „Reuters“, Ukrainos gynybos ministerija neatsakė į prašymus pakomentuoti. Anksčiau Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministerijos atstovas spaudai sakė, kad ji svarsto JAV įsikūrusių dirbtinio intelekto bendrovių, tokių kaip „Clearview“, pasiūlymus. Daugelis Vakarų įmonių pažadėjo padėti Ukrainai, teikdamos interneto įrangą, kibernetinio saugumo priemones ir kitokią paramą.

Bendrovė teigia turinti 10 mlrd. veidų duomenų bazę, kurioje galima atlikti paiešką internete.

Ši duomenų bazė gali padėti Ukrainai nustatyti žuvusiųjų tapatybę lengviau nei bandant sutapatinti pirštų atspaudus ir veikia net jei yra veido pažeidimų.

H.Ton-That laiške taip pat teigiama, kad „Clearview“ technologija galėtų būti naudojama siekiant sujungti nuo šeimų atskirtus pabėgėlius, nustatyti Rusijos agentus ir padėti vyriausybei paneigti su karu susijusius melagingus įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

Galutinis tikslas, kuriam Ukrainos gynybos ministerija naudoja šią technologiją, nėra aiškus, sakė H.Ton-That. Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis „Clearview“ bus įdiegta ir kitose Ukrainos valdžios institucijose.

Kritikai teigia, kad veido atpažinimas gali klaidingai atpažinti žmones patikros punktuose ir mūšyje. Dėl neteisingo atpažinimo gali žūti civiliai gyventojai.

H.Ton-That sakė, kad „Clearview“ niekada neturėtų būti naudojama kaip vienintelis tapatybės nustatymo šaltinis ir kad jis nenorėtų, jog ši technologija būtų naudojama pažeidžiant Ženevos konvencijas, kuriomis sukurti teisiniai humanitarinio elgesio karo metu standartai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas