Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina modifikavo „Neptun“ raketas: kokie jų pagrindiniai privalumai?

Ukraina pareiškė, kad papildė savo arsenalą nauja ilgojo nuotolio raketa, kuri gali atakuoti ne tik laivus, bet ir antžeminius taikinius.
Ukrainos kariai netoli Bachmuto
Ukrainos kariai / „AP“/„Scanpix“

Kaip rašo „Kyiv Independent“, modernizuota raketa R-360 „Neptun“ gali smogti taikiniams Rusijoje, o tai, tikėtina, bus svarbus karo momentas, nes Vakarai buvo apriboję Ukrainos galimybes naudoti jų suteiktus ginklus atakuojant Rusijos teritoriją.

Ukraina teigė, kad naujoji šalies viduje sukurta raketų sistema praėjusį mėnesį Kryme sunaikino V.Putino itin vertinamą Rusijos raketinę sistemą S-400 „Triumf“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„S-400 Triumf“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„S-400 Triumf“

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas tviteryje teigė, kad raketa, kuria smūgiuota, buvo visiškai nauja ir moderni.

Tas pats pareigūnas teigė, kad modernizuojant raketą bus siekiama padidinti jos veikimo nuotolį, jog ji galėtų smogti Maskvai mažiausiai iš 600 kilometrų atstumo.

Jei raketos veikimo nuotolis išties bus toks, tai reiškia, kad Ukrainos galimybės smogti į Rusijos užnugario vietoves pasikeis, o tai turės didelės reikšmės karo eigai.

Šia raketa taip pat buvo nuskandintas laivas „Moskva“ – pagrindinis Rusijos Juodosios jūros laivyno laivas.

Originalią raketą sukūrė „Luch Design Bureau“, viena didžiausių Ukrainos gynybos pramonės įmonių. Pasak JAV gynybos svetainės „Navy Recognition“, 4,8 metrų ilgio raketa turi 150 kilogramų kovinę galvutę, sveria 870 kilogramų ir gali pataikyti į taikinius, esančius už 305 kilometrų.

Raketų sistema S-200

Ukraina taip pat pranešė, kad sovietinių laikų raketas S-200 vėl panaudojo antžeminio puolimo reikmėms.

Pranešama, kad S-200 raketos yra daugiau kaip 11 metrų ilgio ir sveria apie septynias su puse tonos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Ukraina kuria savo gynybos pramonės produkciją ir gamina įvairią NATO standartus atitinkančią įrangą.

„Labai svarbu, kad išbandome daugelio rūšių amuniciją. Manau, kad šioje srityje – karinių technologijų ir skaitmeninių technologijų – būsime numeris vienas. Bent jau Europos žemyne", – sakė V.Zelenskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis

Tiesa, Rusija taip pat sėkmingai modifikuoja ir atnaujina turimą amuniciją, paprastas bombas paversdama valdomomis. Tam naudojamos unifikuoto sklandymo ir valdymo modulio sistemos, pranešė „Kyiv Independent“.

Šia sistema galima senas sovietines gravitacines bombas FAB-500М-62 aprūpinti paprasta palydovine orientavimo sistema ir „sparnais“, rašo leidinys. Skaičiuojama, kad tai kainuoja vos 2 mln. rublių (19 tūkst. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas