Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainiečiai sunaikino dar vieną keistą rusų „frankenšteiną“: ne iškart suprato, su kuo turi reikalą

Ketvirtadienį Ukrainos kariuomenės 3-iosios puolamosios brigados, laikančios liniją prie Charkivo šiaurės Ukrainoje, bepiločio orlaivio operatorius pastebėjo retą taikinį – jis atrodė kaip galingas termobarinis raketų paleidimo įrenginys „TOS-1“, rašo „Forbes“.
Ukrainiečiai sunaikino dar vieną keistą rusų „frankenšteiną“.
Ukrainiečiai sunaikino dar vieną keistą rusų „frankenšteiną“. / Stop kadras

Tik po to, kai operatorius nukreipė savo sprogmenų prikrautą droną į rusų transporto priemonę ir ją susprogdino, ukrainiečių stebėtojai suprato, kad tai vis dėlto buvo ne „TOS-1“, o kažkas daug keistesnio ir retesnio.

Tai buvo naujo tipo raketinė transporto priemonė, kurioje buvo sujungtas 1970-ųjų metų tanko „T-72B“ korpusas ir tokio pat senumo jūrinių priešlaivinių raketų paleidimo įrenginys „RBU-6000“. „Rusiško tanko ir jūrinių raketų paleidimo įrenginio frankenšteinas“, – teigė 3-iosios šturmo brigados vadas.

„RBU-6000“ ginkluotas „T-72B“ – naujausias iš ilgos eilės improvizuotų „frankenmašinų“, kurios kovojo 29 mėnesius trunkančiame plataus masto Rusijos kare prieš Ukrainą – yra dar vienas didėjančios rusų problemos įrodymas.

Kadangi Ukrainoje prarasta daugiau kaip 16 tūkst. specialiai pagamintų kovinių mašinų, Rusijos kariuomenei sunkiai sekasi sukurti ar iš ilgalaikio saugojimo sandėlių atgauti pakankamai pakaitinių mašinų. Rusijos kariuomenė į karą Ukrainoje išvyko turėdama apie 50 „TOS-1“ – ir pusę jų prarado.

„TOS-1“ trūkumas paaiškina, kodėl Rusija veikiausiai importuoja Šiaurės Korėjos raketines transporto priemones, taip pat kodėl ant apleistų „T-72B“, kurių tūkstantis stovi atvirose saugyklose visoje Rusijoje, tvirtina jūrinių raketų paleidimo įrenginius.

Nors „RBU-6000“ iš pradžių buvo skirtas povandeniniams laivams skandinti, tai yra neblogas ginklas ir antžeminiam karui. Nors ir netikslus, todėl netinkamas suduoti tiksliems smūgiams, jis turėtų puikiai pasitarnauti slopinant priešo kariuomenę.

Problema yra veikimo nuotolis. Dvi dešimtys 170 kg sveriančių „TOS-1“ raketų gali nuskrieti iki 10 km. „RBU-6000“ paleidžia tuziną 110 kg sveriančių raketų tikriausiai perpus mažesniu atstumu. Kuo arčiau fronto linijos yra paleidimo įrenginys, tuo didesnė rizika, kad jį apšaudys priešas.

Tai, kad ukrainiečiai išvedė iš rikiuotės pusę rusų turimų „TOS-1“, dar labiau pabrėžia šį pavojų. Ne veltui maždaug prieš metus Ukrainoje pradėję naudoti antžeminius „RBU-6000“, rusai nuolat didino jų ginkluotę – iš pradžių juos montavo ant silpnai apsaugotų vilkikų „MT-LB“ ir sunkvežimių, vėliau – ant senų tankų „T-80“ korpusų ir galiausiai – ant bent vieno „T-72B“. Balandžio mėnesį Ukrainos pajėgos sunaikino vieną iš ant sunkvežimio sumontuotų „RBU-6000“.

Vis dėlto „RBU-6000“ yra „RBU-6000“, nesvarbu, prie ko inžinieriai jį pritvirtintų. Tai – 12 trapių raketų paketas, kurių kiekviena beveik neabejotinai sprogs, kai į ją pataikys bepilotis orlaivis su sprogmenimis, artilerijos nuolaužos ar net kelios kulkosvaidžio kulkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?