Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai užfiksavo naują rusišką šviesolaidžiu valdomą droną kamikadzę

Ukrainos kariai, vykdydami operacijas Rytų Ukrainoje, užfiksavo rusišką šviesolaidžiu valdomą droną, skelbia radijo technologijų specialistas Serhijus Beskrestnovas, dar žinomas kaip Serhijus Blyksnis.
Ukrainiečiai užfiksavo naują rusišką šviesolaidžiu valdomą droną kamikadzę.
Ukrainiečiai užfiksavo naują rusišką šviesolaidžiu valdomą droną kamikadzę. / „Facebook“ nuotr.

Kaip teigiama defence-blog.com, S.Beskrestnovas savo „Facebook“ puslapyje pasidalijo drono nuotrauka ir padėkojo Ukrainos kariams už atskleistą informaciją, kad dronas, prieš jį perimant, nukeliavo devynių kilometrų atstumą.

„Dabar tai yra trofėjus. Jis nuskrido 9 kilometrus. Ir tai ne Kurskas, o Rytai“, – rašė S.Beskrestnovas, nurodydamas, kad incidentas įvyko per kovas Rytų Ukrainoje.

Perimtas dronas, įvardytas kaip „Vandal“ FPV (angl. first-person view), yra sudėtingas Rusijos technologijų kūrinys. Dronas išsiskiria stabilia vaizdo kokybe ir signalo išlaikymu net ir intensyvių kovinių situacijų metu.

Šie dronai užtikrina puikią vaizdo kokybę ir skrydžio stabilumą, išlaikydami signalą iki paskutinės sekundės. Tačiau, nepaisant įspūdingų galimybių, drono veikimo spindulį riboja šviesolaidinio kabelio ilgis, dėl kurio ribojamas jo skrydžio atstumas ir manevringumas.

Vienas iš pagrindinių „Vandal“ privalumų yra jo atsparumas elektroniniams trikdžiams. Skirtingai nei įprasti dronai, kurie naudoja radijo dažnio signalus ir yra pažeidžiami trukdžių, „Vandal“ optinio pluošto valdymo sistema yra atspari tradicinėms EW priemonėms. Dėl šios savybės dronas tampa vis vertingesne Rusijos pajėgų priemone karo teritorijose.

Pirmą kartą dronas pasirodė per mūšius Kursko srityje, kur besiveržiančios Ukrainos pajėgos daugelyje savo transporto priemonių buvo įsirengusios elektroninės kovos sistemas, skirtas kovoti su bepiločiais orlaiviais. Tačiau šviesolaidinis „Vandal“ valdymo mechanizmas leido jam efektyviai veikti aplinkoje, kurioje standartiniai dronai gali būti sutrikdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas