Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Uncharted: Legacy of Thieves Collection“ apžvalga: ar apsimoka žaisti tuos pačius žaidimus?

Nevyniojant į vatą, ką gauname su konsolei „PlayStation 5“ skirtu „Uncharted: Legacy of Thieves Collection“? Du tikrai gerus, bet nebe naujus žaidimus – tai 2016 metais pasirodžiusį „Uncharted 4: A Thief‘s End“ ir 2017-ųjų metų kiek mažesnį nuotykį „Uncharted: The Lost Legacy“. Vienam žaidimui jau beveik 6 metai, kitam – 5.
„Uncharted: Legacy of Thieves Collection“
„Uncharted: Legacy of Thieves Collection“ / Vytauto Lukaševičiaus nuotr.

Tiems, kam įdomu, kaip šie žaidimai išsilaikė – ne vien vizualiai, bet ir turinio prasme – atsakymas paprastas: netgi labai gerai. Jei nebūtų žinoma, kad abu šie žaidimai buvo pasirodę „PlayStation 4“ konsolėje, galima būtų lengvai apgaudinėti žmones, jog tai – tiesiog dar vienas „PlayStation 5“ ekskliuzyvas.

Nors prabėgo jau sočiai laiko, šiuose žaidimuose nepaseno nei siužetas, nei veikėjų dialogai, nei humoras nei netgi žaismo mechanikos. O lyg to būtų maža – „PlayStation 5“ konsolei skirtos žaidimų versijos ne tik atrodo, bet ir veikia žymiai geriau.

Ar nepaseno morališkai?

Taigi, kas per žaidimai yra abi „Uncharted: Legacy of Thieves“ rinkinio dalys? „Uncharted 4“ pasakoja šios ilgametės serijos, kuri prasidėjo dar 2007 metais, pabaigą. Šis žaidimas – tarsi paskutinis pagrindinio veikėjo Nathan Drake nuotykis. Jis jau gerokai vyresnis nei ankstesnėse dalyse ir nors širdis dar ilgisi nuotykių, dabartinis gyvenimo būdas – sėslus ir nuobodus. Bet tuo pačiu stabilus.

Čia kūrėjus reikėtų labai pagirti už tai, kaip jie žaidimo pradžioje gerai perteikė žaidėjams Nathano bei jo žmonos Elenos santykius, įprastus vakarus ar namų buitį. Kita vertus, Nathaną vėl imtis nuotykių ieškotojo duonos priverčia jo mirusiu laikytas brolis Semas. Tik šį kartą lobio paieškos vyks ne dėl šlovės ar smalsumo, bet dėl gyvybės. Tai – didžiausias „Uncharted“ žaidimas, kuriame per 22 ilgus lygius teks aplankyti Madagaskarą, Italiją, Škotiją ar piratų legendomis apipintą išgalvotą Libertaliją.

Tiesa, „Uncharted 4“ žaidime paskutiniam nuotykiui nepasirodo daugelio serijos fanų pamėgta veikėja Chloe Frazer. Kūrėjai tikriausiai įtarė, kad jie žaidžia su ugnimi, todėl specialiai šiai veikėjai jie paskyrė visą atskirą „spin-off“ tipo žaidimą – „Uncharted: The Lost Legacy“. Jame mes jau valdome pačią Chloe ir leidžiamės į būtent jos stiliaus nuotykį.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./Norite virtualaus bilieto į Madagaskarą su nemokama džipo nuoma ir draudimu? Prašom!
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./Norite virtualaus bilieto į Madagaskarą su nemokama džipo nuoma ir draudimu? Prašom!

Šis žaidimas perpus mažesnis ir trumpesnis už „Uncharted 4“, bet ne mažiau įtraukiantis ar įdomus. Todėl tiek „Uncharted 4“, tiek „Uncharted: The Lost Legacy“ sudaro tikrai dėmesio vertą kolekciją, ypatingai tiems, kas mėgsta veiksmo nuotykių žaidimus. Abu šie žaidimai buvo vieni geriausių žanro atstovų konsolėje „PlayStation 4“ ir abu jie dabar yra vieni geriausių veiksmo nuotykių žaidimų „PlayStation 5“.

Ką žaidimams suteikia konsolė „PlayStation 5“?

Gerai, o kuo išskirtinė būtent „PlayStation 5“ šių žaidimų versija? Pirmiausiai, visos tekstūros yra detalesnės ir pagerintos, todėl žaidimas tiesiog atrodo geriau. Kitas dalykas – kadrų per sekundę skaičius.

Visi „Uncharted“ žaidimai pasižymi beprotiškomis veiksmo ar milžiniškomis susišaudymo scenomis, bet jomis pilnai galima mėgautis tik tada, kai užtikrinamas stabilus kadrų per sekundę skaičius. Visa „Uncharted: Legacy of Thieves“ kolekcija siūlo bent tris skirtingus grafinių nustatymų režimus, bet bene geriausias yra tiesiog stabilus 60 kadrų per sekundę greitis. Pasirinkus jį, visos kovos ar susišaudymai bei veiksmo scenos atrodys lyg nenutrūkstamas filmas ir kur kas smagiau bus pasitelkti įvairius žaidimo siūlomus kelius, pavyzdžiui, užšokti ant priešininko iš viršaus, automatiškai atimant jo ginklą, siūbuoti lynu ir t. t.

VIDEO: Uncharted: Legacy of Thieves Collection apžvalga (ką žaidimui suteikia PS5 konsolė?)

Galiausiai, žaidžiant konsole „PlayStation 5“, abu žaidimus smarkiai pagyvina „DualSense“ funkcija – šoniniai pultelio mygtukai ne visada vienodai pasiduoda mūsų įspaudimams, o jų vibravimas ir įspaudimas kinta priklausomai nuo to, ar norime šaudyti, ar atidaryti užsikirtusias duris, ar sviesti kokį nors daiktą.

Vėlgi, to rašytinėje apžvalgoje neįmanoma perteikti, bet jutiminė patirtis žaidžiant abu „Uncharted“ žaidimus ant „PlayStation 5“ yra kitame lygyje. Tiesa, jei savo kolekcijoje jau turite šiuos anksčiau išleistus „Uncharted“ žaidimus, tada „PlayStation 5“ versijos patobulinimas jums kainuos 10 eurų arba tiek pat svarų

Ar tai brangoka už žaidimus, kuriuos, tikriausiai, jau esate perėję? Spręsti jums, bet ar ši versija verta tų pinigų? Tikrai taip. Na, o jei anksčiau abiejų žaidimų nežaidėte, tuomet už šį rinkinį mokėsite apie 50 eurų, kas net ir nėra pilna naujų žaidimų kaina.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./Kaip atrodo kriokliai iš kitos pusės? Žaidimas atsako ir į šį klausimą
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./Kaip atrodo kriokliai iš kitos pusės? Žaidimas atsako ir į šį klausimą

Kodėl „Uncharted“ žaidimai tokie populiarūs?

Jei bandote suprasti, iš kur kilo visas šis „Uncharted“ vajus ir kodėl žaidėjai visame pasaulyje taip mėgsta šią seriją, pasistengsime jums padėti.

Pirmiausiai, tai visuomet intriguojantys žaidimai su netikėtomis lobių paieškos istorijomis, kurios prilygsta Indiana Jones filmams, bet yra pateiktos moderniai, šiais laikas. Visų antra, šioje žaidimų serijoje sutinkame tiesiog neužmirštamus personažus su pačiu Nathanu Drake priešakyje. Jie yra gyvi, įtikinami, per skirtingas žaidimų dalis augantys ir besikeičiantys bei ypatingai gerai įgarsinti. Tokia įgarsinimo kokybė, kokia pasižymi „Uncharted“ žaidimai, gali varžytis iš karto su kino filmais, o net ne kitais žaidimais.

Galiausiai, žaidžiant „Uncharted“ kolekciją mes gauname labai platų ir įvairų skirtingo žaismo kokteilį: čia mes tiesiog naršysime aplinką ieškodami brangenybių, kovosime kumščiais, kovosime ginklais, galėsime laisvai važinėtis džipu po Madagaskarą ar plaukioti laivu po piratų salas, spręsti galvosūkius, bėgti tankiai apgyventomis miesto gatvėmis nuo didelio šarvuočio ir t. t.

Tai tiesiog žaidimas-nuotykis, kuris taiko į labai plačią žaidėjų auditoriją ir lengvai patinka tiek merginoms, tiek vaikinams, tiek paaugliams tiek ir gerokai vyresniems žaidėjams. Tai paprasčiausiai yra vienas geriausių dalykų, ką žaidimų pasauliui padovanojo „Sony“ ir šios serijos kūrėjai „Naughty dog“.

Galiausiai, jei dar nežaidėte „Uncharted 4: A Thief‘s End“ arba „Uncharted: The Lost Legacy“, naujoji ir atnaujinta šių abiejų dalių kolekcija konsolei „PlayStation 5“ yra absoliučiai geriausias būdas išbandyti šiuos žaidimus. Tuo metu tiems, kurie juos jau žaidė, liūdna naujiena yra ta, kad šioje kolekcijoje nėra jokio – net menkiausio – papildomo turinio, kuris nustebintų.

Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Uncharted: Legacy of Thieves Collection“
Vytauto Lukaševičiaus nuotr./„Uncharted: Legacy of Thieves Collection“

Maža to, iš „Uncharted 4“ pašalintas ir daugelio žaidėjų režimo komponentas. Bet ar verta po ilgokos pertraukos šios žaidimus sužaisti vėl, ženkliai geresnėmis sąlygomis? Manau, atsakymas taip pat turėtų būti taip.

Žaidimas „Uncharted: Legacy of Thieves Collection“ pasirodė šių metų sausio 28 dieną ir yra skirtas žaidimų kompiuteriams „PlayStation 5“, „PlayStation 4“ ir asmeniniams kompiuteriams. Ši apžvalga parašyta išbandžius „PlayStation 5“ skirtą versiją, žaidimo kodą apžvalgai suteikė leidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas