Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Unikali maskuotė: dronus gamina iš paukščių iškamšų

Naujosios Meksikos mokslininkų grupė paukščių iškamšas paverčia dronais – o gautos žinios gali praversti ne tik aviacijos pramonėje.
Paukštis-dronas
Paukštis-dronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Dronas Paukščiai

Projektui vadovaujantis Naujosios Meksikos kalnakasybos ir technologijų instituto mechanikos inžinerijos profesorius Mostafa Hassanalianas sakė, kad komanda pradėjo domėtis mirusiais paukščiais po to, kai mechaniniai paukščių dronai nedavė gerų rezultatų.

„Sugalvojome, kad galime panaudoti... negyvus paukščius ir paversti juos dronais“, – „Reuters“ sakė M.Hassanalianas, – „Mes atliekame atvirkštinę inžineriją.“

Mokslininkai tikisi juos panaudoti paukščių formavimuisi ir skrydžio modeliams tirti, o tai savo ruožtu gali būti pritaikyta aviacijos pramonėje, rašo „Business Insider“.

M.Hassanalianas sakė, kad kiekvienam paukščiui išleido apie 200 JAV dolerių, o balandžių, kolibrų ir varnų sparnus išbandė plasnojimo treniruokliu, kad patikrintų jų atsparumą stresui ir greičiui.

Tada tyrėjas pasirinko dviejų tipų variklius, kurie bus įmontuoti paukščiuose. Vienas iš jų sukuria plazdėjimo judesius, kitas padeda paukščiui sklandyti tiesiais sparnais.

Dronų baterijos leidžia jiems skraidyti nuo 10 iki 20 minučių, tačiau M.Hassanalianas teigė, kad jis kuria energijos taupymo taktiką, kuri leistų pailginti skrydžio laiką, rašo „The Washington Post“.

Mokslininkai tiria, kaip paukščių plunksnų spalva veikia tai, kiek energijos jie išeikvoja ir kaip greitai gali skristi. Tai galėtų nustatyti naujus pramonės standartus, kokias spalvas turėtų naudoti orlaiviai ir kitos transporto priemonės – tokia praktika galėtų būti pritaikyta ir vystant karines technologijas.

Paukščių iškamšų dronai šiuo metu bandomi universitete specialiai pritaikytame narve.

„Jei sužinosime, kaip šie paukščiai tarpusavyje valdo energiją, galėsime (tai) pritaikyti ateities aviacijos pramonėje, kad sutaupytume daugiau energijos ir degalų“, – sakė M.Hassanalianas.

Tyrimas taip pat pakursto sąmokslo teoriją, kuri teigia, kad „paukščiai nėra tikri“.

Dar 2019 m. atsiradusi keista konspiracijos teorija teigė, kad paukščiai danguje yra dirbtiniai – iš tikrųjų jie yra JAV vyriausybės įdiegti dronai, skirti šnipinėti savo piliečius. (Nors judėjimo šalininkai juokauja ir pripažįsta, kad paukščiai yra tikri gyvūnai, JAV vyriausybė iš tiesų šnipinėja savo piliečius kitais būdais).

„Business Insider“ portalui M.Hassanalianas teigė, kad jo tyrimo neįkvėpė kampanija „Paukščiai nėra tikri“, nes jis niekada nebuvo apie ją girdėjęs prieš paskelbdamas savo tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas