Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

UV šviesa gali apsaugoti nuo užsikrėtimo salmonelioze

Neseniai atliktas tyrimas parodė, jog UV šviesa 99,9 proc. tikslumu sunaikina vištienoje ir kiaušiniuose aptinkamas salmonelės bakterijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / 123RF.com nuotr.

Įsigydami vištienos produktus nuolat susiduriame su rizika, kad šie gali būti paveikti salmonelės bakterijų, sukeliančių salmoneliozę. Tai maisto infekcija, plintanti nekontakto keliu. Salmonelės bakterijoms patekus į žmogaus organizmą gali prasidėti negalavimai, virškinimo sutrikimai, pilvo skausmai ir kiti nemalonumai. Ūmus susirgimas prasideda po tam tikro laiko, nes salmonelės mūsų organizme turi pasidauginti, jos gamina ir tam tikrą toksiną.

Dėl šių priežasčių Gamtos tyrimų centras, bendradarbiaujant su UVIRESO, išsiaiškino, kaip efektyviai ultravioletinė (UV) šviesa galėtų užkirsti kelią šių bakterijų plitimui ir kokios būtų optimaliausios UV spinduliuotės dozės.

Rezultatai parodė, jog UV šviesa 99,9 proc. efektyvumu inaktyvavo bakterijų ląsteles – sukėlė jų DNR pažeidimus, dėl ko šios bakterijos tapo nekenksmingomis ir bakterijų kolonijos nebeaugo. Taipogi buvo nustatyta, jog reikėtų taikyti kelių šimtų mJ/cm² UVC apšvitą, norint pasiekti efektyviausių rezultatų.

„Ultravioletinė šviesa yra itin efektyvus sprendimas siekiant pašalinti bakterijas nuo vištienos produktų, nepaveikiant mėsos kokybės, išvaizdos ar skonio. Taip pat, dezinfekcija UVC lempomis ženkliai prailgina produktų galiojimo laiką. Dėl šių priežasčių UVC apšvitos tunelinis maketas, kuriame lempos įmontuotos viršuje, apačioje, šonuose ir gale, gali būti efektyviai pritaikomas mikrobiologinės taršos naikinimui technologinio mėsos apdorojimo proceso metu“, – teigia Jonas Klimantas, fizikos ir technologijos mokslų daktaras ir UVIRESO bendraįkūrėjas.

Prailgina mėsos galiojimo laiką

Tyrimo metu paaiškėjo, jog mėsos dezinfekavimas UV šviesa prailgina jos galiojimo laiką. Šaldytuve laikytos vištienos rezultatai rodo, kad mėsos galiojimo laikas po UV spinduliuotės pailgėjo mažiausiai 6 dienomis. Nedezinfekuota vištiena pirmuosius gedimo požymius ėmė rodyti po 5 dienų (pakito spalva, atsirado gleivių, po 6 dienų pakito kvapas).

Asmeninio archyvo nuotr./Fizikos mokslų daktaras, UVIRESO bendraįkūrėjas Jonas Klimantas.
Asmeninio archyvo nuotr./Fizikos mokslų daktaras, UVIRESO bendraįkūrėjas Jonas Klimantas.

„UVC šviesos spinduliai naikina bakterijas, pelėsinius grybus, todėl tai yra efektyvus ir saugus maisto apdorojimo metodas apsaugant nuo nepageidaujamų mikroorganizmų. UVC šviesos spinduliais dezinfekuojant maisto produktus, įrankius ir įrangą, sumažinama kryžminė tarša, prailginamas maisto produktų galiojimo laikas ir išsaugoma maistinė vertė“, – teigia Jonas Klimantas, fizikos ir technologijos mokslų daktaras ir UVIRESO bendraįkūrėjas.

UV lempos suteikia daug privalumų ne tik vištienos, tačiau ir kitų maisto produktų sterilizavimo procesuose. Be to, kad maistas tampa saugesnis, atsiranda ir papildomų naudų.

Mokslų daktarp Jono Klimanto teigimu, UV šviesa naikina daugybę bakterijų ir virusų, apsaugo nuo pelėsio ir miltligės atsiradimo bei padeda išsaugoti daugelį maisto produktų.

Maisto švitinimas UV lempomis yra ekonomiškas, o naudojant kokybiškas, patentuotas lempas – tarnavimo laikas gali būti prailgintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas