Vegetariška dieta nėra toks jau geras dalykas? Didžiausios apimties tyrimas atskleidė, kas darosi atsisakius mėsos

Vegetariška dieta turi ir savų minusų. Žmonėms, nevalgantiems mėsos, kyla didesnė kaulų, ypač dubenkaulių, lūžių rizika, rodo didžiausia tokios rizikos tyrimas.
Veganiška pica
Veganiška pica / Vida Press nuotr.

Efektas gali būti dėl kalcio ir baltymų trūkumo dietoje, taip pat dėl to, kad jie paprastai būna plonesni, todėl krentant smūgį sugeria mažiau minkštųjų audinių.

Keli ankstesni tyrimai parodė, kad vegetarų kaulai silpnesni už mėsėdžių, bet nebuvo aišku, ar tai apčiuopiamai padidina lūžių riziką.

Naujasis tyrimas panaudojo ilgai vykstančios EPIC-Oxford studijos, kuri iš pradžių buvo skirta dietos įtakos vėžio atsiradimui tirti, registruojant maždaug 65 000 žmonių Jungtinėje Karalystėje sveikatą nuo 1993 metų, duomenimis. Tyrime buvo registruojama tipiška žmonių dieta ir pagal ligoninės įrašus sekama sveikatos būklė.

Iki 2010 metų, veganai dubenkaulius susilaužydavo dvigubai dažniau, nei valgantys mėsą, tuo tarpu vegetarams ir pesketarams rizika padidėjo mažiau, maždaug 25 proc.. Veganai – bet ne vegetarai ir pesketarai – taip pat labiau rizikavo patirti kitų kaulų lūžius.

Bendras veganų rizikos lygis buvo santykinai mažas, lygus maždaug papildomai 20 papildomų kaulų lūžių 1000 žmonių per 20 metų. Bet lūžių dažnis tikriausiai aukštesnis tarp vyresnių, kurių dubenkauliai lūžta dažniau, nes studijos pradžioje vidutinis dalyvių amžius buvo 45 metai, sako tyrėja Tammy Tong iš Oksfordo universiteto.

Išanalizavus žmonių dietas, paaiškėjo, kad valgantys mėsą suvartojo daugiau kalcio ir baltymų. Kalcis yra svarbus kaulų komponentas, o baltymai padeda pasisavinti kalcį su maistu. „Nebent jeigu naudojami papildus, menkai tikėtina, kad veganai su maistu gauna pakankamai kalcio,“ – sako T.Tong.

Bet gali būti, kad veganiškos dietos besilaikantys dabar, kalcio gauna daugiau. „Dešimtajame dešimtmetyje augaliniame piene kalcio būdavo dedama mažiau,“ – pažymėjo ji.

Heather Russell, JK Veganų bendrijos dietologė, sako: „Tikrai įmanoma savo kaulais rūpintis ir laikantis gerai suplanuotos veganiškos dietos, bet norint pasirinkti sveikai, žmonėms reikia informacijos.“

Tos pačios žmonių grupės tyrimas anksčiau parodė, kad vegetarizmas vėžio riziką sumažina 10 proc. po 15 metų, ir apie 20 proc. sumažina širdies ligų riziką, bet taip pat 20 proc. padidina insulto riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis