Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena mažiausių žuvelių skleidžia neįtikėtinus garsus: tiek decibelų skaičiuojame roko koncerte

Kai pagalvojate apie garsiausius gyvūnus, turbūt įsivaizduojate riaumojantį liūtą ar trimituojantį dramblį, tačiau į galvą visiškai neateina mintis apie mažą permatomą žuvelę. O būtent tokia, gyvenanti sekliuose Mianmaro vandenyse, skleidžia garsą, prilygstantį net reaktyvinio lėktuvo variklio triukšmui, rašo „IFL Science“.
Vandenynas
Vandenynas / Shutterstock nuotr.

Danionella cerebrum yra maža žuvelė, kurios kūno ilgis – iki 1,2 cm, bet keliamas triukšmas viršija 140 decibelų. Tai prilygsta, pavyzdžiui, roko koncertui.

Teigiama, kad garsiausias kada nors Žemėje užfiksuotas garsas buvo Krakatau ugnikalnio (Indonezija) išsiveržimas, kuris net už 160 kilometrų skleidė ausies būgnelius draskančius 172 decibelus.

„Ši mažytė žuvelė gali skleisti didesnius 140 decibelų garsus 10-12 milimetrų atstumu. Tai prilygsta triukšmui, kurį žmogus girdi lėktuvui kylant 100 metrų nuo jo atstumu. Tai gana neįprasta tokio mažo dydžio gyvūnui“, – aiškino mokslininkas Ralfas Britzas.

Mokslininkai išsiaiškino, kad Danionella cerebrum patinėliai turi unikalų garsą skleidžiančių savybių rinkinį, įskaitant specializuotą šonkaulį, būgninę kremzlę ir stiprius nuovargiui atsparius raumenis.

Tyrėjai nustatė, kad garsą sukuria plaukiojimo pūslės vibracijos, kurių metu raumenys susitraukia, sukeldami smūgius į pūslę. Skirtingai nei kitos žuvys, kurios naudoja panašų garsų kūrimo būdą, Danionella cerebrum naudoja greitus ir pasikartojančius susitraukimus vienoje kūno pusėje, o to dar nebuvo pastebėta jokioje kitoje žuvyje.

Paklausykite, kaip ji skamba:

Laisvėje šios žuvys gyvena sekliuose Mianmaro vandenyse, kurie dažnai būna drumsti, todėl sunku pastebėti kitas plaukiojančias žuvis.

Mokslininkai mano, kad būtent dėl šios priežasties žuvis išvystė kitą – garsinį – bendravimo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas