Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virš Šiaulių pasimatė įdomios formos debesis: ne, tai ne radiacija

Trečiadienio popietę virš Šiaulių pasirodė keistos formos debesis. Nors iš pradžių pakėlus galvą buvo galima pasimesti, iš tiesų tokie debesys nieko grėsmingo nežada, praneša „Orai ir klimatas Lietuvoje“.
Saulė ir debesys
Saulė ir debesys / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Dangus

"Orai ir klimatas Lietuvoje" feisbuko įraše pasidalinę Rasos Kuprytės užfiksuotu kadru teigdami, kad šis reiškinys nėra sukeltas radiacijos ar cheimtreilų, tad nerimauti neverta.

"Tai yra reiškinys/debesis turintis netgi atskirą pavadinimą tarptautiniame debesų atlase. Reiškinys anksčiau vadinosi angl. fallstreak hole (arba hole punch cloud), tačiau 2017 metais tokiems debesims buvo suteiktas lotyniškai cavum vardas, kuris reiškia tuščiaviduris debesis", - rašoma įraše.

Toks debesis jau ir anksčiau buvo pastebėtas Lietuvoje.

"Įdomu tai, kad cavum dažniausiai susiformuoja būtent dėl žmonių veiklos t.y. kylančių arba besileidžiančių orlaivių, kurie kerta vientisą nestorą drėgno oro sluoksnį (t.y. cirrocumulus arba altocumulus debesis). Skylės atsiranda dėl debesyse esančių peršaldytų vandens lašelių, kurie orlaiviui greitai praskridus labai greitai išgaruoja/užšąla. Cavum centre dar matomi ir virga debesys t.y. krentantys bet žemės nepasiekiantys krituliai", - teigiama įraše.

"Ir nors cavum susiformuoja dėl plonus debesis "praduriančių“ orlaivių, tačiau tai nereiškia, kad debesis yra koks nors pavojingas ar "cheminis". Na gerai, jis yra cheminis, nes sudarytas iš begalės H2O molekulių, visai kaip ir didžioji dalis jūsų kūno", - juokavo įrašo autoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas