Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija renkasi „Google“ ir „Apple“ siūlomas sergančių žmonių stebėjimo programas

Vokietijos vyriausybė sekmadienį pareiškė pritarianti koronavirusu užsikrėtusių asmenų kontaktų paieškos programų, palaikomų „Google“ ir „Apple“ technologijų, naudojimui, ir atsisakanti Vokietijos kurtos alternatyvos .
„Google“
„Google“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos Sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas ir kanclerės Angelos Merkel administracijos vadovas Helge Braunas pareiškė, kad Berlynas nusprendė rinktis „decentralizuotą programinės įrangos architektūrą“, kurioje žmonių duomenys būtų saugomi jų telefonuose, o ne centrinėje duomenų bazėje.

„Mūsų tikslas yra užtikrinti, kad paieškos programa būtų parengta naudoti labai greitai ir sulauktų didelio visuomenės ir pilietinės visuomenės pritarimo“, – bendrame pranešime pažymėjo J.Spahnas ir H.Braunas.

Programos, kuri per „Bluetooth“ technologiją įspėtų išmaniųjų telefonų vartotojus, kad jie kontaktavo su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis, įdiegimas yra laikomas svarbia priemone kovojant su pandemija tuo metu, kai dali šalių, įskaitant Vokietiją, ima švelninti karantino priemones.

Anksčiau Berlynas svarstė patvirtinti visos Europos mastu numatytą naudoti programą, vadinamą PEPP-PT, kurią kuria maždaug 130 Europos mokslininkų, įskaitant ekspertus iš Vokietijos Fraunhoferio tyrimų instituto ir Roberto Kocho instituto.

Visgi siūloma programa sulaukė kritikos dėl planų saugoti duomenis centriniame serveryje.

Pasak kritikų, toks duomenų saugojimas leistų vyriausybėms kaupti asmeninę informaciją ir vykdyti masinį gyventojų stebėjimą.

Šią savaitę maždaug 300 žymiausių mokslininkų paskelbė laišką, ragindami vyriausybes atsisakyti centralizuoto požiūrio, kadangi tai gali sumenkinti visuomenės pasitikėjimą.

Jie teigė, kad „Apple“ ir „Google“, kurių operacinės sistemos naudojamos daugumoje išmaniųjų telefonų, siūlo labiau apsaugotus variantus.

Technologijų milžinės planuoja bendradarbiauti kurdamos programas, tokias kaip DP-3T, kurios naudoja decentralizuotas sistemas apdoroti duomenis, saugomus atskiruose įrenginiuose.

Europos Komisija taip pat rekomendavo, kad duomenys, surinkti naudojant koronavirusu užsikrėtusių asmenų kontaktų paieškos programas, būtų saugomi tik pačių vartotojų telefonuose ir būtų užšifruoti.

Vokietijos vyriausybė ne kartą pabrėžė, kad bet kurios koronaviruso programos naudojimas bus savanoriškas ir anonimiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento