Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kalnuose aptiktas retas romėnų laikų lobis: štai kas jį sudaro

Metalo detektorius Vokietijoje aptiko neįprastą beveik 3000 Romos laikų monetų lobį, kuris yra už senųjų Romos imperijos sienų ir toli nuo visų žinomų to meto germanų genčių gyvenviečių. Ekspertai nežino, kaip ir kodėl didžiulis lobis ten atsidūrė, rašo „Live Science“.
Rastos monetos.
Rastos monetos. / Koblenco archeologų nuotr.
Temos: 2 Vokietija moneta

Licencijuotas metalo ieškotojas apie radinius nedelsdamas pranešė Koblenco, miesto prie Reino upės, vyriausybiniams archeologams. Vėliau kasinėjimų metu buvo aptikta apie 2940 monetų ir daugiau kaip 200 plonų sidabrinių fragmentų, puoštų geometriniais raštais, užkastų dabar jau sudužusiame keraminiame puode, paslėptame tarp dviejų uolų.

„Dauguma monetų yra vadinamosios Antoninianais, kurie buvo oficiali Romos imperijos sidabrinė moneta III a. po Kristaus, bet dažniausiai buvo iš bronzos su plonu sidabro sluoksniu“, - elektroniniu paštu "Live Science" sakė kasinėjimus prižiūrėjusio Reino krašto-Pfalco žemės archeologijos Koblenco filialo vadovas Timo Langas.

Dėl prastos monetų išlikimo būklės iki šiol pavyko identifikuoti tik 100 monetų, kurių vienoje pusėje vaizduojamas Romos arba Galijos imperatoriaus portretas, o kitoje pusėje - kiti atvaizdai, pavyzdžiui, dievybės Heraklis ir Marsas. Seniausiose monetose pavaizduotas Romos imperatorius Gordianas III (valdęs 238-244 m. po Kr.), o jauniausiose - galų imperatorius Viktorinas (valdęs apie 269-271 m. po Kr.). Archeologai nėra tikri, kas buvo sidabro fragmentai, tačiau keraminio puodo forma atitinka III a. po Kr. romėnų keramikos tradicijas.

Monetos datuojamos nuo 241-243 m. iki 269-271 m. po Kr. laikotarpiu, taigi lobis tikriausiai buvo užkastas 270-ųjų metų pradžioje, sakė T.Langas.

Radinys aptiktas netoli Heršbacho miestelio Vestervaldo kalnų masyve, 18 km už Aukštutinės Germanijos limeso - gynybinės linijos, žymėjusios Romos imperijos sieną su germanų tautomis. Trečiojo amžiaus romėnų monetos dažnai aptinkamos imperijos ribose, tačiau toks didelis lobis už buvusių imperijos žemių ribų aptinkamas itin retai.

„Paprastai už Romos imperijos ribų esančius monetų lobius sudaro kelios dešimtys ar galbūt keli šimtai monetų, - paaiškino T.Langas. Jis pridūrė, kad jam žinomas tik vienas už imperijos ribų esantis lobis, kuriame buvo daugiau šio laikotarpio monetų - Lenkijoje rasta monetų slėptuvė.

Archeologai nustatė, kad kai kurios iš naujai rastų monetų buvo iš Romos, tačiau dauguma jų kaldintos Kelne, kuris tuo metu priklausė Galų imperijai - regionui, apimančiam dabartinę Prancūziją, Belgiją, Ispaniją ir dalį Vokietijos bei Italijos, atsiskyrusiam nuo Romos imperijos maždaug 260-274 m. po Kr. politinio nestabilumo laikotarpiu, - paaiškino T.Langas. Tačiau regionas, kuriame buvo rastas lobis, nebuvo Galijos imperijos dalis.

Tad kaip monetos pateko į priešo teritoriją? Yra įvairių galimybių. Viena iš jų ta, kad Galijos imperija bandė papirkti germanų elitą, kad šis arba nepultų jų, arba užpultų Romos imperiją. Tačiau kodėl monetos buvo paslėptos Vestervaldo kalnuose, kur nebuvo jokių žinomų germanų gyvenviečių, lieka paslaptis.

Lango komanda tikisi sidabro fragmentus ištirti kompiuterinės tomografijos (KT) skeneriu ir skaitmeniniu būdu atkurti jų pirminę formą. Archeologai taip pat planuoja bendradarbiauti su kitais tyrėjais, kad galėtų identifikuoti likusias monetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito