Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 22

Vos prasidėję metai gali būti pražūtingi ambicingiausiam pasaulio tikslui

Dėl vis didėjančio anglies dioksido kiekio atmosferoje pasaulinis atšilimas jau šiais metais gali viršyti 1,5 laipsnių pagal Celsijų ribą. Mokslininkai įspėja, kad tik „drastiškas“ išmetamųjų teršalų mažinimas gali padėti išlaikyti Paryžiaus klimato susitarimo tikslą, prognozuoja Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnyba.
Žemė
Žemė / 123RF.com nuotr.

Iškastinio kuro deginimo ir miškų kirtimo poveikį klimatui šiemet didins ir ciklinis El Niño reiškinys.

„El Niño yra klimato reiškinys (laikomas globalaus masto, ne regioninio), apibūdinantis staigų paviršinio vandens sluoksnio atšilimą Ramiojo vandenyno rytinėje atogrąžų dalyje“, – 15min anksčiau pasakojo Vilniaus universiteto mokslininkas doc. dr. Gintautas Stankūnavičius.

El Niño yra didesnio reiškinio, vadinamo El Niño-Pietų osciliacijos (ENSO) šiltoji fazė ir susidaro dėl vandenyno viršutinio sluoksnio didelio pašiltėjimo tropinėse Ramiojo vandenyno rytinės dalies srityse. Priešingas El Niño yra La Niña reiškinys – tai ENSO vėsioji fazė, kai jau minėtame regione vyksta gana staigus paviršinio vandens sluoksnio atvėsimas.

Remiantis britų meteorologijos tarnybos prognoze, 2024 m. Havajų Mauna Loa observatorijoje išmatuota vidutinė CO2 koncentracija padidės „palyginti smarkiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas