Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyras dešimtmečius naudojo keistą akmenį durims paremti: paaiškėjo, kad jis vertas didžiulių pinigų

Vienas didžiausių kada nors Mičigane, JAV, užfiksuotų meteoritų net 80 metų nesulaukė ekspertų dėmesio, rašo „Science Alert“.
Meteoritas
Meteoritas. Asociatyvinė nuotr. / Scanpix/Basilicofresco / CC / SWNS

Viename ūkyje gyvenęs kuklų gyvenimą kaip 10-ties kilogramų durų laikiklis, kosminis akmuo kelis dešimtmečius pragulėjo nepastebėtas mokslininkų bendruomenės.

„Iš karto supratau, kad tai kažkas ypatingo“, – 2018 metais pasakojo Centrinio Mičigano universiteto (CMU) geologė Mona Sirbescu, ištyrusi šį objektą.

„Tai pats vertingiausias egzempliorius, kokį esu laikiusi savo gyvenime – tiek pinigine, tiek moksline prasme“, – sakė ji.

Deividas Mazurekas, vyras iš Mičigano valstijos, paprašė M.Sirbescu ištirti, ar uoliena, kurią jis turėjo 30 metų, nėra meteoritas.

M.Sirbescu tokių prašymų girdėdavo dažnai, bet paprastai jie neatnešdavo jokių įdomių rezultatų.

Tačiau šį kartą atsakymas buvo kitoks.

Tai iš tiesų buvo ne tik kosminė uoliena, bet ir įspūdinga uoliena. Objektas, pramintas Edmoro meteoritu, yra didelis geležies ir nikelio meteoritas, kuriame nikelis sudaro apie 12 proc., rašo „Science Alert“.

O, kaip meteoritas pateko į D.Mazureko rankas, atskira istorija.

Pasak M.Sirbescu, kai 1988 m. D.Mazurekas nusipirko ūkį Edmore, Mičigano valstijoje, o ankstesnis savininkas jį aprodinėjo, vyras pamatė didelį, keistai atrodantį akmenį, kuris buvo naudojamas pašiūrės durims prilaikyti.

Kai D.Mazurekas paklausė buvusio savininko apie akmenį, šis jam pasakė, kad šis durų laikiklis iš tikrųjų yra meteoritas.

Vyras pasakojo, kad 1930 m. jis ir jo tėvas matė, kaip naktį į jų sklypą nukrito meteoritas, „o kai nukrito, tai sukėlė didelį triukšmą“.

Kitą rytą vyrai rado objekto paliktą kraterį ir iš naujai susiformavusio griovio iškasė meteoritą. Pasak jų, jis vis dar buvo šiltas.

Beprotiškiausia dalis? Vyras pasakė D.Mazurekui, kad, kadangi meteoritas buvo ūkio nuosavybės dalis, dabar jis priklausys jam.

Taigi D.Mazurekas saugojo kosminę uolieną 30 metų ir toliau naudojo ją kaip durų laikiklį – išskyrus tuos atvejus, kai jo vaikai nešdavosi uolieną į mokyklą parodyti ir papasakoti.

Galiausiai jis pastebėjo, kad žmonės uždirba pinigų ieškodami ir parduodami mažus meteoritų gabalėlius, todėl nusprendė, kad turėtų įvertinti savo milžinišką uolą.

Jo kaina – 75 000 JAV dolerių.

D.Mazurekas savo meteoritą pardavė Mičigano valstijos universiteto Abramso planetariumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas