„WeChat“ ištrynė dešimtis Kinijos universitetų studentų LGBT paskyrų

Kinijos technologijų milžinės „Tencent“ socialinės žiniasklaidos platforma „WeChat“ ištrynė dešimtis universitetų studentų LGBT paskyrų, teigdama, kad kai kurios iš jų pažeidė informacijos internete taisykles.
WeChat
WeChat / 123RF.com nuotr.

Cenzūra be įspėjimo

Kelių LGBT grupių nariai agentūrai „Reuters“ sakė, kad vėlai antradienį buvo užblokuota prieiga prie jų paskyrų, o vėliau jie sužinojo, kad visas jų turinys buvo ištrintas.

„Daugelis mūsų nukentėjo vienu metu“, – sakė vienos grupės paskyros valdytojas, atsisakęs nurodyti savo pavardę dėl šio klausimo jautrumo „Jie mus cenzūravo be jokio įspėjimo. Visi mes buvome ištrinti“.

„WeChat“ pateikė pranešimą, kad grupės „pažeidė paskyrų, teikiančių visuomenės informavimo paslaugas Kinijos internete, valdymo taisykles“.

„WeChat“ neatsakė į el. paštu išsiųstus klausimus.

Psichologinis sutrikimas

Iki 2001 m., kai buvo įteisintas, homoseksualumas Kinijoje buvo laikomas psichikos sutrikimu. Šiais metais teismas patvirtino vieno universiteto pateiktą homoseksualumo apibūdinimą kaip „psichologinį sutrikimą“.

LGBT bendruomenė ne kartą buvo patekusi į cenzorių nemalonę. Kinijos kibernetinės erdvės administracija neseniai pažadėjo išvalyti internetą, kad apsaugotų nepilnamečius, ir kovoti su socialinės žiniasklaidos grupėmis, kurios daro „blogą įtaką“.

„Scanpix“ nuotr./LGBT
„Scanpix“ nuotr./LGBT

„Valdžios institucijos griežtina LGBT propagandos ir apskritai pilietinės visuomenės erdvę. Tai dar vienas posūkis“, – „Reuters“ komentavo Jeilio teisės mokyklos Paulo Tsai'aus Kinijos centro vyresnysis mokslinis darbuotojas Darius Longarino, daugiausia dėmesio skiriantis LGBT teisėms ir lyčių lygybei.

Pasak trijų su šiuo klausimu susipažinusių šaltinių, LGBT universitetų grupių lojalumas vyriausybei ir Komunistų partijai buvo aptartas gegužės mėn. vykusiame studentų grupių ir universitetų atstovų susitikime su Komunistų jaunimo lygos – už studentų reikalus atsakingo departamento, kuriam vadovauja Kinijos komunistų partija – atstovais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos komunistų partijos suvažiavimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos komunistų partijos suvažiavimas

Šie šaltiniai atsisakė nurodyti savo tapatybę ar pasakyti, kuriuose universitetuose vyko susitikimai, tačiau teigė, kad LGBT studentų grupių buvo klausiama, ar jos yra nusiteikusios prieš partiją ar Kiniją ir ar jų lėšos yra gautos iš užsienio.

„Paaiškinome, kad mūsų LGBT švietimo veikla vykdoma tik universiteto teritorijoje“, – sakė vienas universiteto studentas agentūrai „Reuters“. „Po susitikimo gegužės mėnesį buvome išformuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas