Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

X, Y, Z – ar žinote, kuriai kartai priklausote?

Yra daugybė skirtingų požiūrių į tai, kokias ribas reikėtų brėžti tarp skirtingų kartų. „Pew Research Center“ amerikiečių mokslininkų grupė pasiūlė, kuriems dešimtmečiams priskirti naujas kartas ir kodėl, praneša „Business Insider“.
Tūkstantmečio karta
Tūkstantmečio karta / „TechNeeds Staffing Excellence“ nuotr.

Vienintelė karta, kurią oficialiai įvardija JAV gyventojų surašymo biuras, yra kūdikių bumo karta.

Tačiau tai nesutrukdė demografams suskirstyti kitas kartas pagal gimimo metus. Dažnai tai daroma siekiant geriau suprasti, kaip unikali patirtis, pavyzdžiui, pasaulio įvykiai ar technologiniai pokyčiai, formuoja žmonių požiūrį į pasaulį ir sąveiką su juo.

Naujausia šiandieninės darbo jėgos dalis yra Z karta, gimusi 1997–2012 m. Šią kartą 2019 m. nustatė tyrimų centras „Pew Research Center“. Teigiama, kad tokie įvykiai kaip rugsėjo 11 d. teroristiniai išpuoliai ir interneto prieiga sukūrė pakankamai skirtumų tarp Z kartos ir tūkstantmečio kartos, gimusios 1981–1996 m., kad būtų galima sudaryti visiškai naują kartą.

„Pew Research Center“ prezidentas Michaelas Dimockas sakė, kad į kartų skirtis geriau žiūrėti kaip į priemonę, padedančią suprasti, kaip keičiasi perspektyvos ir požiūriai, o ne kaip į griežtas kategorijas, apibrėžiančias, kas yra žmonės.

Vyresnieji tūkstantmečio ir jaunesnieji tūkstantmečio kartos žmonės tikriausiai skirtingai vertina daugelį temų, tačiau dauguma jų buvo 5–20 metų amžiaus, kai įvyko rugsėjo 11-osios teroristiniai išpuoliai. Tai reiškia, kad tie išpuoliai ir jų padariniai buvo labai svarbūs šiems žmonėms tapus suaugusiais. O didžioji dalis Z kartos atstovų šio įvykio visai neprisimena.

Svarbų vaidmenį suvaidino ir 2008 m. ekonominis nuosmukis, kuris prasidėjo tuo metu, kai daugelis tūkstantmečio kartos atstovų pradėjo dirbti. Tuo pat metu vienintelė Z kartos atstovų patirtis su darbo jėga buvo susijusi per jų tėvus.

Technologijos – pavyzdžiui, „Facebook“ įkūrimas 2004 m., „Instagram“ 2010 m. ir „TikTok“ 2016 m. – leido Z kartai matyti fizinį ir skaitmeninį pasaulius kaip vientisą patirties kontinuumą, kuriame susilieja informacija, skirta pramogoms, prekybai ir bendravimui.

Štai kaip šiuo metu „Pew“ oficialiai skirsto kartas pagal gimimo metus:

  • Tylioji karta: 1928–1945 m.
  • Kūdikių bumo karta: 1946–1964 m.
  • X karta: 1965–1980 m.
  • Tūkstantmečio karta: 1981–1996 m.
  • Z karta: 1997–2012 m.
  • *Alfa karta dar nėra oficialiai priskirta kartoms, tačiau jai priskiriami asmenys, gimę po 2012 m.

Žinoma, nustatyti ribinius metus yra sudėtinga, nes grupės laikui bėgant keičiasi.

Tačiau ribos nustatymas padeda tyrėjams ištirti, kaip grupę suformavo panašios patirtys.

Skirtingas auklėjimas prisidėjo prie skirtingų kartų vertybių ir socialinių lūkesčių skirtumų. Pavyzdžiui, darbovietėse pastaruoju metu Z kartos atstovai siekė užtikrinti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą ir pabrėžti psichikos sveikatą. Be to, Tūkstantmečio kartos atstovams atėjus į darbo rinką, dar nebuvo tokių karjeros sritimis tapusių pomėgių, kaip nuomonės formavimas soc. tinkluose ar turinio kūrimas, tačiau šiandien tai yra labai paklausios jauniausių kartų atstovų galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas