Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemėje gali būti 9200 medžių rūšių daugiau, nei manyta iki šiol

Tyrėjai teigia, kad daugiau nei trečdalis jų tikriausiai slepiasi Pietų Amerikoje
Medžių alėja Airijoje
Medžių alėja Airijoje / 123rf.com nuotr.

Žemėje auga maždaug 64100 žinomų medžių rūšių. Tačiau jų gali būti bent 73300 – maždaug 14 proc. daugiau, nei manyta iki šiol, – skelbiama pasaulinio mokslininkų bendradarbiavimo ataskaitoje leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Daugiau nei trečdalis iš 9200 neatrastų rūšių tikriausiai yra retos ir slepiasi tokiuose Pietų Amerikos biologinės įvairovės taškuose, kaip Amazonė ir atogrąžų Andai, teigia biologas Roberto Cazzolla Gatti iš Bolonijos universiteto Italijoje.

Siekdama įvertinti Žemėje egzistuojančių medžių rūšių skaičių, komanda išanalizavo pasaulio miškų duomenis iš dviejų duomenų bazių – Pasaulinės miškų biologinės įvairovės iniciatyvos ir TREECHANGE, rašo „Science News“.

Mokslininkai naudojo statistinę analizę, kad atsižvelgtų į retai pasitaikančių medžių, kurių galima nepastebėti, skaičių.

Šis tyrimas galėtų padėti mokslininkams tikslingai nukreipti pastangas, skirtas išsaugoti sparčiai nykstančią biologinę įvairovę visame pasaulyje.

Tokiose pažeidžiamose vietose kaip Amazonė, kur miškų kirtimas ir gaisrai sparčiai naikina buveines, daugelis augalų ir gyvūnų gali būti ištrinti iš žemėlapio dar prieš juos užfiksuojant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas