Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmogaus seksualinę orientaciją galima nustatyti pagal „Facebook“ draugų sąrašą

Homoseksualūs vyrai gali būti identifikuoti vien tik pagal jų draugų sąrašą socialiniame tinkle „Facebook“, skelbia dviejų Masačusetso technologijos instituto studentų tyrimas.
„Facebook“ logotipas
„Facebook“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo apie šį tyrimą pranešęs Telegraph.co.uk, per tyrimą buvo nustatyta, kad vyrų seksualinę orientaciją galima atspėti analizuojant į draugų sąrašą įtrauktų asmenų lytį ir seksualinę pakraipą. Tai pasitvirtina net ir tais atvejais, jei dalis kontaktų informacijos yra paslėpta.

Carteris Jerniganas ir Behramas Mistree tyrė daugiau kaip pusantro tūkstančio studentų, savo anketose nurodžiusių seksualinę orientaciją (heteroseksualus, homoseksualus, biseksualus).

Tyrimas atskleidė, kad homoseksualūs vyrai turi proporcingai daugiau draugų gėjų, nei heteroseksualūs vyrai. Pagal tai, kokie žmonės įtraukti į stebimų asmenų draugų sąrašą svetainėje „Facebook“, tiriamųjų seksualinę orientaciją bandė nustatyti ir speciali kompiuterinė programa.

Tyrėjai išbandė programą su 10 vyrų, apie kuriuos buvo žinoma, jog jie yra homoseksualūs, tačiau šios informacijos savo anketoje neskelbė. Visais atvejais programa juos teisingai identifikavo kaip gėjus.

„Kai pirmą kartą atliko šį tyrimą, aš buvau priblokštas, – leidiniui Boston Globe sakė Masačusetso technologijų instituto profesorius Halas Abelsonas. – Tai išmuša pagrindą iš po kojų technologijų perspektyvai. Jūs tiesiog nebegalite kontroliuoti savo asmeninės informacijos“.

Iš viso tyrimą atlikę studentai savo kompiuterinę programą išbandė tirdami 947 žmones, kurie nebuvo paskelbę apie savo seksualinę orientaciją savo anketose. Ji klydo tik tiksliai nustatydama lesbietiškų ar biseksualių polinkių turinčius žmones.

Tyrimą atlikę studentai teigia šiuo metu besistengiantys savo tyrimą, pavadintą „Gaydar“, pagarsinti kokiame nors prestižiniame moksliniame žurnale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas