Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonių ir žiurkių DNR mėsainiuose – ne toks jau retas reiškinys

Mėsainis anaiptol nėra sveiko maisto pavyzdys. Per pastaruosius metus buvo nemažai pavyzdžių, kaip mėsainiuose atrastos susargdinti žmones ar net nužudyti galinčios E.coli, salmonelės ir kitos pavojingos bakterijos.
Maisto priedai
Maisto priedai / „Shutterstock“ nuotr.

Naujame įmonės „Clear Labs“ tyrime pateikta įdomių ir iš pirmo žvilgsnio gąsdinančių duomenų apie JAV rinkoje esančius mėsainius, tačiau ekspertai teigia, kad tai ne visais atvejais turi kelti nerimą, rašo vox.com.

Naudodami DNR sekoskaitos metodus tyrėjai išanalizavo 258 mėsainių produktus, įskaitant užšaldytus paplotėlius, greito maisto ir vegetariškus mėsainius, iš įvairių Šiaurės Kalifornijos vietų.

Tuomet mėginių genomo sandara buvo palyginta su duomenų baze, kurioje yra tūkstančių maisto produktų molekuliniai pėdsakai.

Nustatyta, kad 13,6 proc. visų ištestuotų produktų buvo „problematiški“: vienuose rastas didesnis už nurodytą kalorijų kiekis, kituose trūko tam tikrų ingredientų. Tačiau nebuvo rasta nieko, kas galėtų kelti pavojų žmogaus sveikatai. Vos procentas visų mėginių galėjo kelti susirūpinimą dėl higienos.

Tiesa, tarp procento mėginių buvo trys produktai su žiurkių DNR. Palyginti didelėje dalyje maisto produktų aptinkama žmonių, vabzdžių ar kitų žinduolių DNR pėdsakų.

Tačiau tai leidžia ir maisto priežiūros institucijos, nes itin mažas kiekis gyvūnų DNR pavojaus žmogaus sveikatai nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų