Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmonių populiacija pasaulyje netrukus peržengs 8 mlrd. ribą

Atsižvelgiant į dabartines prognozes 8 mlrd. žmonių skaičius gali būti pasiektas bet kurią dieną.
Stambulas
Stambulas / 123rf.com nuotr.

„Šiemet Pasaulinė gyventojų diena minima svarbiais metais, kai laukiame 8-milijardinio Žemės gyventojo gimimo. Tai proga pasidžiaugti mūsų įvairove, pripažinti mūsų bendrą žmogiškumą ir pasidžiaugti sveikatos apsaugos pasiekimais, kurie pailgino gyvenimo trukmę ir smarkiai sumažino motinų bei vaikų mirtingumą“, – neseniai paskelbtame pareiškime sakė JT generalinis sekretorius António Guterresas.

JT skaičiavimai rodo, kad ši riba turėtų būti pasiekta lapkričio 15 d. Tiesa, šie skaičiavimai nėra 100 proc. tikslūs, tad tai įvykti gali ir anksčiau.

„Kartu tai yra priminimas apie mūsų bendrą atsakomybę rūpintis mūsų planeta ir akimirka apmąstyti, kur vis dar nesilaikome savo įsipareigojimų vieni kitiems“, – pridūrė jis.

JT prognozėse taip pat teigiama, kad 2030 m. pasaulio gyventojų skaičius gali išaugti iki maždaug 8,5 mlrd., 2050 m. – iki 9,7 mlrd., o 2100 m. – iki 10,4 mlrd. Dėl šio didžiulio pokyčio iki 2023 m. Kinija aplenks Indiją ir taps daugiausiai gyventojų turinčia planetos šalimi, rašo „IFL Science“.

Besivystančiose šalyse gyventojų skaičius labai padidės. JT duomenimis, daugiau nei pusė prognozuojamo gyventojų skaičiaus padidėjimo iki 2050 m. įvyks aštuoniose šalyse: Kongo Demokratinėje Respublikoje, Egipte, Etiopijoje, Indijoje, Nigerijoje, Pakistane, Filipinuose ir Tanzanijoje.

Yra ir kitas galimas ateities scenarijus. 2020 m. žurnale „The Lancet“ paskelbtame didelio masto tyrime teigiama, kad per ateinančius kelis dešimtmečius pasaulio gyventojų skaičius augs ir 2064 m. pasieks aukščiausią tašką – maždaug 9,7 mlrd. žmonių, o 2100 m. sumažės iki 8,8 mlrd. Jei ši prognozė pasitvirtins, tai bus pirmas kartas, kai nuo XIV amžiaus pasaulio gyventojų skaičius sumažės.

Pagal abu šiuos scenarijus didžiulis gyventojų skaičiaus augimas vyks Afrikoje, į pietus nuo Sacharos dykumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas