Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apeliacinis teismas nusprendė, kas kaltas dėl plytelių „snygio“ Paupy: rangovas ir techninis prižiūrėtojas turės susimokėti

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą dėl žalos UAB „DG Paupio verslo namai“ atlyginimo už nuo namo Vilniaus Paupio rajone atitrūkusias ir nukritusias apdailos plyteles, konstatavo, kad už padarytą žalą atsakingi tik rangovas (AB „Panevėžio statybos trestas“) ir techninis prižiūrėtojas (UAB „DARNU GROUP“), bet ne projektuotojas, rašoma spaudai išplatintame teismo pranešime.
Nuo daugiabučio sienų Paupio rajone nukritusios plytelės
Nuo daugiabučio sienų Paupio rajone nukritusios plytelės / 15min montažas

TAIP PAT SKAITYKITE: Plytelėmis Paupyje „nebesnigs“: naujo daugiabučio broką taiso nuo pavasario

Praėjusių metų pabaigoje 15min skelbė, kad dar 2022 m. gruodį nuo naujame Vilniaus kvartale – Paupyje – priešais turgų esančio daugiabučio ėmė snigti... plytelėmis. Tuomet pastato vystytojas „Darnu Group“ paaiškino, kad tai – rangovo brokas. Jis buvo taisomas ir baigiantis praėjusiems metams.

Apeliacinis teismas nesutiko su apygardos teismo išvada, kad atsakomybė už minėtus garantiniu laikotarpiu paaiškėjusius statybos defektus tenka rangovui (40 proc.), statybos techniniam prižiūrėtojui (30 proc.) ir projektuotojui (30 proc.).

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija pažymėjo, kad pagrindinė defektų atsiradimo priežastis buvo tai, kad fasado plytelių klijavimo darbai buvo atlikti pagal rangovo netinkamai pasirinktą plytelių klijavimo technologiją. Savo ruožtu techninio prižiūrėtojo atlikta nepakankama rangovo atliekamų darbų techninė priežiūra (leidimas vykdyti darbus pagal plytelėms netinkamą klijavimo technologiją, pastabų nereiškimas, darbų nestabdymas, darbų atlikimas netinkamomis oro sąlygomis) laikytina šalutine priežastimi, dėl kurios netinkamai rangovo atlikti darbai buvo priimti kaip tinkami.

Apeliacinės instancijos teismas, įvertinęs minėtų aplinkybių įtaką nuostoliams atsirasti, konstatavo, kad už atsiradusius defektus rangovui tenka 83 proc. atsakomybės, o techniniam prižiūrėtojui – 17 proc.

Šioje byloje UAB „DG Paupio verslo namai“ žalą pašė priteisti solidariai tik iš rangovo ir draudimo bendrovės. Bylos nagrinėjimo metu nustatyta, kad UAB DG Paupio verslo namai“ dėl rangovo atliktų statybos darbų patyrė 548 582,04 Eur žalą. Apygardos teismas bendrovei „DG Paupio verslo namai solidariai iš rangovo „Panevėžio statybos tresto“ ir draudimo bendrovės buvo priteisęs 219 432,82 Eur nuostoliams atlyginti.

Apeliacinės instancijos teismas, atsižvelgęs į nustatytą didesnę rangovo atsakomybės dalį (83 proc., o ne 40 proc., kaip buvo konstatavęs pirmosios instancijos teismas), apygardos teismo sprendimą pakeitė, nustatydamas, kad bendrovei „DG Paupio verslo namai“ solidariai iš rangovo „Panevėžio statybos tresto“ ir draudimo bendrovės priteisiama 455 323,10 Eur nuostoliams atlyginti.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis civilinėje byloje Nr. e2A-379-567/2024 įsiteisėja jos priėmimo dieną (2024-10-24), tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?