Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 31 /17:48

Apeliacinis teismas: Telecentro ir „Darnu group“ sutartis dėl sklypo Vilniuje nutraukta

„MG grupės“ valdoma nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Darnu group“ valstybės valdomam Lietuvos radijo ir televizijos centrui (Telecentrui) turės grąžinti sklypą Vilniuje, Viršuliškėse, o Telecentras – grąžinti įmonei daugiau nei 6 mln. eurų su palūkanomis, nutarė teismas.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
„Darnu Group“

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį patenkino „Darnu group“ ieškinį ir paskelbė, kad prieš aštuonerius metus sudarytas sklypo pirkimo-pardavimo sandoris nuo 2018 metų sausio negalioja, ir pritaikė restituciją. 

„Atsakovas (Telecentras – BNS) atliko esminį sutarties pažeidimą, kuris suteikė ieškovei („Darnu group“ – BNS) teisę nutraukti sutartį vienašališkai“, – rašoma spalio 31-osios nutartyje, kuri įsigaliojo iš karto, bet ją dar galima skųsti.   

Anot teismo, bendrovei esminę reikšmę turėjo Telecentro duoti patvirtinimai ir garantijos, susijusios su sklypo nuomos sutartimi, tačiau Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) atsisakius pakeisti valstybinio sklypo nuomininką „Darnu group“ teisės į sklypo nuomą neįgijo. 

„Darnu group“ vadovė Sigita Survilaitė-Mekionienė BNS sakė, kad bendrovė priteistos sumos tikisi sulaukti kuo greičiau.

„Belieka tikėtis, kad visa mūsų sumokėta suma ir kitos teismo priteistos išlaidos bus sumokėtos kiek įmanoma greičiau ir valstybinės institucijos, taip pat valstybines įmones kontroliuojantys subjektai padarys teisingas išvadas analogiškose situacijose ateityje“, – komentare BNS teigia S. Survilaitė-Mekionienė.

Anot jos, palankaus sprendimo tikėtasi ne vienerius metus trukusio teismo proceso metu. 

„Teisingumo pergale prieš absurdą tikėjome viso šio ilgo ir sudėtingo proceso metu. Šiandien pažvelgus atgal belieka tik apgailestauti matant, kiek valstybės resursų pareikalauja tokios situacijos ir nebaudžiamumas tų, kurie gaudami darbo užmokestį iš valstybės biudžeto nesijaučia nė kiek atsakingi už tokių išlaidų atsiradimą ir sėkmingai piktnaudžiauja jiems suteiktais įgaliojimais visų mūsų mokesčių mokėtojų sąskaita“, – sakė „Darnu group“ vadovė.

„Darnu group“ siekė, kad negaliojančia būtų pripažinta 2015 metais jos ir Telecentro pasirašyta sutartis dėl statinių ir sklypo Tujų gatvėje nuomos teisės perleidimo. Anot įmonės, Telecentras jai pateikė neteisingus patvirtinimus ir garantijas apie Žvėryno, Karoliniškių ir Viršuliškių sankirtoje esantį 7,26 ha ploto sklypą.

Įmonės buvo susitarusios, jog NŽT atsisakius pakeisti valstybinio sklypo nuomininką, pirkėja turi teisę nutraukti sutartį, taip pat kad pardavėja gaus 1 mln. eurų premiją, jei bus pakeistas sklypo nuomininkas arba plėtotoja gaus statybos leidimą. Tokiu atveju turto pardavimo kaina būtų siekusi 7,18 mln. eurų.

Telecentras su bendrovės kaltinimais nesutiko ir teigė, jog prieš sandorį gavo oficialų NŽT sutikimą dėl žemės nuomos sutarties teisių perleidimo naujam statinių savininkui. 

Vilniaus apygardos teismas 2021 metų kovą, o Apeliacinis teismas pernai birželį antrą kartą atmetė „Darnu group“ ieškinį, kuriuo ji prašė nutraukti sutartį, įpareigoti Telecentrą grąžinti sumokėtą sumą – 5,93 mln. eurų bei mažiausiai 1,4 mln. eurų palūkanų.

Abu teismai tuomet konstatavo kad valstybės valdoma įmonė tinkamai vykdė sutartį.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) šiemet rugsėjį grąžino bylą nagrinėti Apeliaciniam teismui. 

„Darnu group“ teritorijoje planavo statyti gyvenamųjų namų kvartalą, tačiau į teismą dėl turto sandorio kreipėsi prokurorai. 2017 metų rugsėjį Apeliacinis teismas panaikino sandorio dalį, kuria perleistos sklype esančios radijo antenos. Po šio sprendimo Telecentras „Darnu group“ grąžino beveik 250 tūkst. eurų, o bendrovė vėliau bandė atgauti likusią sandorio sumą.

2015 metais aukcione pradinė teritorijos pardavimo kaina buvo 4,6 mln. eurų. Ji ribojasi su Karoliniškių kraštovaizdžio draustiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas