Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aruodas.lt: pandemija atvėrė naujas galimybes kurortams ir dirbantiems iš namų

Antrą sezoną gyvenant pandemijos sąlygomis, vis daugiau lietuvių ryžtasi pirkti būstą pajūryje. Ir ne tik tam, kad nuomotų, kas iki šiol buvo įprasta praktika, tačiau dabar vis dažniau kurorte būstą įsigyja tie, kurie bent dalį laiko nori čia praleisti.
Naujos statybos būstai pajūryje
Naujos statybos būstai pajūryje / Projektų „Palangos Šilas“ ir „J7“ nuotr.

Apie tai, kokius būstus renkasi lietuviai populiariausiose šalies poilsio zonose, kodėl į juos žvalgosi, kokios naujos tendencijos čia vyrauja ir kokius naujus projektus kurortuose galima rasti lankomiausiame nekilnojamojo turto portale Aruodas.lt, pasakoja nekilnojamojo turto ekspertai.

Ieško ramios vietos darbui ir poilsiui

Įmonės „Palanga City“ vadovas Egidijus Pažarauskas, kuris vysto projektą „Palangos šilas“ Žiogų gatvėje, pasakojo, jog šiuo metu pirkėjai žvalgosi į didesnio ploto būstus.

„Butai iki 44 kvadratinių metrų perkami kaip antriniai butai. Be to, dažniausiai perka ne Palangos ar pajūrio gyventojai, o vilniečiai arba kauniečiai“, – kalbėjo jis.

Projekto „Palangos Šilas“ nuotr./Nekilnojamojo turto projektas „Palangos šilas“
Projekto „Palangos Šilas“ nuotr./Nekilnojamojo turto projektas „Palangos šilas“

Mažesnio ploto būstų pardavimai kiek apstojo, bet tai, anot E.Pažarausko, pastebima metai iš metų, baigiantis sezonui.

„Dabar prasidėjo didesnių butų pirkimai ir atėjo rimtesni pirkėjai. Šiuo metu didesni butai perkami nuo 56 iki 100 kvadratinių metrų”, – sakė jis.

Pasak E.Pažarausko, šiuos butus perka tie, kurie bent dalį laiko planuoja praleisti Palangoje. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais tapo populiaru dirbti ne namuose. Ir tai vadinama „darbostogomis”, t. y. ir kai dirbama, ir kai poilsiaujama. Taip pat svarsto pirkti būstą ir tie, kurie nėra susieti su konkrečia darbo vieta.

„Be to, šiuose būstuose žmonės gyvena su šeimomis, todėl fiziškai jiems reikalingas didesnis nei 56 kvadratinių metrų plotas”, – sakė jis.

Sienos užsidaro, pirkimas kurortuose atsidaro

E.Pažarausko teigimu, nujausdami, kad pandemija dar truks keletą metų, žmonės ieškosi vietos, kur galėtų pabėgti iš miesto šurmulio ir turėtų gyvenamąją vietą bent keliems mėnesiams.

„Kadangi užsienis užsidaro, pirkimas kurorte prasideda“, – įsitikinęs pašnekovas.

E.Pažarauskas pabrėžė, kad projekte Žiogų gatvėje didžioji dalis pirkėjų, kurie įsigyja antrąjį būstą, yra iš Vilniaus arba Kauno.

„Yra, aišku, ir iš Palangos, kurie užsidirbo pinigų nuomodami. Todėl jie nori persikraustyti, nes ieško didesnio komforto“, – aiškino jis.

O Aisčio Bartkaus, bendrovės „Ritata“, kuri plėtoja projektą „J7” Monciškėse, nuomone, šiuo metu rinkoje per daug pinigų ir dėl šiokios tokios nežinomybės gyventojai investuoja į nekilnojamąjį turtą.

„Kodėl investuoja pajūry? Nes pagaliau suprato, kad gali visus uždaryti ir žmonės turėtų nekilnojamojo turto Lietuvoje ir galėtų čia visada atvažiuoti pailsėti. Kaip parodė praktika, lėktuvus gali sustabdyti, sienas gali uždaryti ir žmonės nori turėti kažką pajūryje“, – tvirtino jis.

Projekto „J7“ nuotr./Nekilnojamojo turto projektas „J7“
Projekto „J7“ nuotr./Nekilnojamojo turto projektas „J7“

Pastebi naują tendenciją

Be to, E.Pažarauskas pastebi naują tendenciją – žmonės perka butus, investuoja pinigus, tačiau net nesiruošia atlikti apdailos.

„Jie planuoja laikyti tą butą penkerius metus, o po to pardavinės kaip tam tikrą investiciją. Be to, tikisi, kad kainos užaugs. Jie neperka nei nuomai, nei kam kitam, nusiperka tik tam, kad padėtų pinigus“, – tikino pašnekovas.

Tiesa, E.Pažarauskas mano, jog tai yra labai rizikinga, nes niekas negarantuoja, jog būstas tikrai per šį laiką pabrangs.

„Kadangi rinkoje labai daug grynųjų pinigų, juos reikia kur nors investuoti. Todėl žmonės neretai skiria savo dėmesį nekilnojamajam turtui. Pavyzdžiui, prieš trejus metus turėjome projektą, tuomet buvo perkama panaudojant bankinius kreditus, o dabar sukaupta labai daug grynųjų“, – tvirtino jis.

Be to, anot jo, šiuo metu atsiradusios ir naujos pirkėjų grupės – senjorai ir šeimos su vaikais, kurios keliasi iš kitų miestų.

„Yra dalis pirkėjų, kurie perka butus iki 36 kvadratinių metrų, jie nori juos nuomoti“, – kalbėjo E.Pažarauskas.

Pajūris stebina pokyčiais

Pasak A.Bartkaus, pirkėjus į pajūrį traukti pradėjo ir tai, jog vietovė pradėjo keistis į gerąją pusę. Atsirado daugiau įvairesnių žmonių, daugiau gerų restoranų, kavinių, kultūrinių vietų.

„Ir dėl to žmonės mūsų pajūryje perka nekilnojamąjį turtą. Manau, penkerių metų perspektyvoje mūsų pajūris pasikeis neatpažįstamai. Viskas smarkiai plečiasi, keičiasi geryn. Dėl to lietuviai ir renkasi pajūrį. Labai daug žmonių atvažiavo ir čia perka būstą. Be to, sako, kad Palangoje net nėra buvę 10 metų“, – tvirtino jis.

A.Bartkaus teigimu, būtent tokių, kurie anksčiau net negalvodavo aplankyti lietuviško kurorto, dabar padaugėjo ir šie džiaugiasi pajūriu.

Ką galima rasti Palangoje?

O tie, kurie ieško būsto Lietuvos kurortuose, į ką galėtų atkreipti dėmesį? Pavyzdžiui, Palangoje, Austrinio gatvėje, statomas projektas „Naujosios Vilmiškės“. Tai naujai statomas Premium A+ klasės gyvenamųjų namų kvartalas. Per 4 statybos etapus 4,8 ha teritorijoje bus pastatyti 96 dvibučiai namai, 192 kotedžai. Siūloma trijų kvadratūrų – 69,91 kv. m, 89.79 kv. m arba 125,75 kv. m – VIP, dviejų arba trijų miegamųjų prestižiniai būstai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienis Palangoje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienis Palangoje

Taip pat galima rinktis iš uždaro 24 butų projekto „Malūno apartamentai“ , taip par reklamuojamo portale Aruodas.lt. Tai nuo 15 iki 48 kv. m ploto butai su visa apdaila, baldais ir privačiomis terasomis. Ir visa tai šalia Palangos miesto centro, Vytauto g., iki jūros 800 metrų.

Ieškantys ramybės gali ją rinktis „Palangos Šile“. Tai kvartalas, kuris įsikūręs romantiškoje aplinkoje, šalia ošiančio šilelio, visai netoli miesto centro ir jūros. „Palangos Šilo“ kvartalą sudarys 4 tipiniai, 5-ių aukštų daugiabučiai, kuriuose yra po 52–62 butus. Kiekviename name yra platus 7-ių skirtingų išplanavimų, 1–4 kambarių butų pasirinkimas nuo 23,85 kv. m iki 95,98 kv. m.

Norintiems ištrūkti iš Palangos

Gyventojai gali rinktis būstus ne tik Palangoje. Pavyzdžiui, Šventojoje siūlomi „Poilsis kitaip“ apartamentai. Tai itin prabangus, 55 butų su visa apdaila projektas. Čia siūlomi nuo 16 iki 43 kv. m ploto butai su privačiomis lodžijomis ir kieme džiuginančiu gražiu pušynu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šventosios vakarėjantis paplūdimys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šventosios vakarėjantis paplūdimys

Monciškėse galima pasižvalgyti po tikrą gyvenimo kokybę pajūryje. Projekte „J7“ siūlomi beveik 50 kv. m ploto namai su nedideliais žemės sklypais. Vasaros sezono metu kvartalo gyventojai galės mėgautis savaitgaliais organizuojamomis maisto degustacijomis, jogos užsiėmimais, kino seansais. Teritorijoje įrengtos trys pirtys, veikiančios visus metus. Vasaros savaitgaliais pasitiks ir profesionalus pirtininkas, pravesiantis individualias ar grupines pirties programas bei sveikatingumo mokymus.

O tie, kurie norėtų derinti ne tik meilę jūrai, bet ir gyvenimą prie jos, gali rinktis namus Trušelių kaime, Klaipėdos rajone. Kvartalas yra net 5 ha ploto su numatytais 110 A+ klasės harmoningos architektūros namais, kuriuos bus galima įsigyti „All inclusive“ paketu, t. y. apstatytus su baldais.

Ramybė Druskininkuose

Tiesa, svajonių būstą galima rasti ir Druskininkuose. Pavyzdžiui, pačiame Druskininkų centre, pagrindinėje miesto K.Dineikos alėjoje itin palankiomis kainomis parduodami 83 nuo 21 iki 63 kv. m ploto butai ir 3 komercinės patalpos.

Be to, įsigiję būstą šiame pastate gaus „PLATINUM“ kliento statusą šalia esančiame „SPA Vilnius“ pramogų komplekse.

O tuos, kuriuos aplankė mūzos, gali apsigyventi projekte „Čiurlionio mūzos“ šalia Dineikos parko. Tai prestižiniai apartamentai, kurių langai žvelgia į ramų, medžiais apaugusį Ratnyčios upelį. Keturiuose Čiurlionio mūzų aukštuose atrasite didelę įvairovę 23–95 kvadratinių metrų plotą aprėpiančių butų, patenkinančių unikaliausius poreikius.

Daugiau naujos statybos projektų portale Aruodas.lt matysite pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas