Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aruodas.lt: Vilniaus senamiestį užkariauja antrinės rinkos objektai – aukšta klasė Aguonų gatvėje

Nekilnojamojo turto (NT) sektoriuje vis dažniau pasigirsta spėliojimai apie galimus kainodaros pokyčius, o sparčiai kylančios pardavimo ir nuomos kainos investuotojus skatina mindžikuoti laukiant palankesnių laikų. Vis dėlto vilnietis ekonomistas ir NT brokeris Mantas Kučinskas įsitikinęs, kad didelių vilčių į palankesnę kainodarą dėti nereikėtų.
Būstas Aguonų gatvėje
Būstas Aguonų gatvėje / Laimono Ciūnio nuotr.

„Kada kainos kris? Atsakysiu formaliai, kaip ekonomistas: kris tada, kai labai sumažės paklausa. Tačiau, mano nuomone, gero, kokybiško, prestižinio turto kainų mažėjimui prielaidų nėra. Šiandieninėje situacijoje dar galime tikėtis pastebimos infliacijos, kuri skatins investuoti į nekilnojamąjį turtą. Apie tai galvojantys žmonės šiuo metu daro tai labai sparčiai“, – 15min komentuoja M.Kučinskas.

Kainų kritimą lemtų tik vienas scenarijus

Pasak eksperto, Vilniaus Universitete įgijusio ekonomikos bakalauro bei finansų magistro laipsnius, penkiolika metų dirbusio finansų įstaigose, o pastaruosius aštuonerius kvalifikaciją keliančio NT srityje, parduodamų objektų kainų kritimą paskatintų tik vienas faktorius.

Gedimino Žilinsko nuotr./Nekilnojamojo turto brokeris Mantas Kučinskas
Gedimino Žilinsko nuotr./Nekilnojamojo turto brokeris Mantas Kučinskas

„Reali priežastis nekilnojamojo turto kainų kritimui būtų visą pasaulį paliečianti finansinė krizė – tokia, kokią turėjome 2008 m. O tam kol kas prielaidų nėra. Ekonomistų prognozės pasauliui žengiant skiepijimosi kryptimi, pamažu laisvėjant verslų pančiams, esant finansinei valstybinei paramai, žmonėms grįžtant į įprastą gyvenimą yra optimistinės. Žvelgiam į situaciją optimistiškai. O kaip kitaip?“ – svarsto M.Kučinskas.

Praėję metai – rekordiniai pardavimais

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus senamiestis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus senamiestis

Brokerio mintis iliustruoja jo atstovaujamos tarptautinės NT agentūros „Baltic Sotheby’s International Realty“ finansiniai rodikliai.

Mano nuomone, gero, kokybiško, prestižinio turto kainų mažėjimui prielaidų nėra.

Prestižiniuose Vilniaus, Kauno mikrorajonuose bei pajūryje esančiuose objektuose besispecializuojanti agentūra praėjusiais metais dėl karantino nedirbo du mėnesius, tačiau per likusį laiką užfiksavo rekordinius pardavimus.

„Dirbame su aukštos klasės NT objektais visoje Lietuvoje. Vilniuje daugiausia dėmesio skiriame, suprantama, Senamiesčiui, Centrui, Žvėrynui, Antakalniui bei Valakampiams. Nors praėjusių metų situacija pradžioje kėlė nerimą, vis dėlto 2020 m. rezultatų apimtys mums buvo rekordinės. Turėkime omenyje ir tai, kad 70–80 proc. mūsų klientų perka be banko paskolų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis

Tai leidžia tikėtis ir panašaus aktyvumo šiais metais, – pastebi M.Kučinskas. – Rinka labai aktyvi, juntamas objektų stygius, todėl raginame klientus, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių svarsto apie NT pardavimą, nedelsti ir kreiptis į mus, kadangi dabar ypač palankus metas parduoti.

Kas iš to išplaukia? Pirkėjams neliks nieko kito, kaip atsigręžti į antrinės rinkos objektus. Natūralu: objektų trūkstant, kainos tik kils.

Tačiau tikrai nėra taip, kad viskas beatodairiškai perkama – kiekvienam turtui parengiame pardavimo strategiją apimančią kainodarą bei pateikimą.“

Senamiestis – ne guminis: naujiems projektams vietos vis mažiau

Finansų ir NT srities žinovas išskiria ir kitą svarbų sektoriaus pokytį – į pardavimus lankomiausiame šalies skelbimų portale Aruodas.lt žengs sostinės senamiestyje ir centrinėje dalyje esantys antrinės rinkos objektai.

„Jeigu pastaraisiais metais atstovavovome keletui naujos statybos projektų, pavyzdžiui, Jogailos, Labdarių, Lydos, Vingrių gatvėse, Gedimino pr. ar tame pačiame Žvėryne, tai šiuo metu projektai išparduoti. Labai tikėtina, kad artimiausiu metu pirminės rinkos pasiūla bus itin ribota.

Laimono Ciūnio nuotr./Projektas „Šaltinių namai“
Laimono Ciūnio nuotr./Projektas „Šaltinių namai“

Kas iš to išplaukia? Pirkėjams neliks nieko kito, kaip atsigręžti į antrinės rinkos objektus. Natūralu: objektų trūkstant, kainos tik kils“, – pasakoja šiuo metu sostinės senamiestyje esančiam būstui naujakurių ieškantis M.Kučinskas.

2 kambarių, 73 kv. metrų ploto butas įrengtas Aguonų gatvėje. Parduodamo būsto skelbimą apžiūrėti galite portale Aruodas.lt pagal šią nuorodą.

Moderni technologija – ir po dešimtmečio moderni

„Šis būstas yra gerai žinomame projekte „Šaltinių namai“, kurį vystytojas statė keliais etapais. Ant kalvos stūksantis butų kompleksas stačiakampio formos, kurio viena kraštinė driekiasi palei Šaltinių gatvę, kita – Aguonų.

Naujakurių ieškantys namai buvo pastatyti pirmajame etape, 2010 m., jie orientuoti į ramią Aguonų gatvę, į vakarinę pusę, todėl butas jaukus ir šviesus“, – pristato M.Kučinskas.

Laimono Ciūnio nuotr./Būsto Aguonų gatvėje svetainės ir virtuvės zona
Laimono Ciūnio nuotr./Būsto Aguonų gatvėje svetainės ir virtuvės zona

NT brokerio teigimu, prieš dešimtmetį iškilęs kompleksas priskiriamas prie naujos statybų kartos objektų Vilniaus senamiestyje.

„Modernios technologijos čia atsispindi liftuose, požeminėje automobilių statymo aikštelėje, besidriekančioje po visu kompleksu, ir ekonomiškuose centrinio kolektorinio šildymo kaštuose. Pastarieji tikrai nesikandžioja – šalčiausią žiemos mėnesį siekė daugmaž 50 eur. Išties nedidelės išlaidos.

Sakyčiau, kad tai – nedažnas atvejis, kai rinkoje dėl tam tikrų asmeninių aplinkybių pardavimui atsiranda savininkų kruopščiai, apgalvotai, kūrybiškai, naujai ir kokybiškai įrengtas būstas.

Vilniečiai labai mėgsta šį projektą dėl gero kainos ir kokybės santykio įsigyjant būstą Senamiestyje. Nusileidę nuo kalvos, per penkias minutes pėsčiomis atsiduriame Rotušės aikštėje. Arba prie Senamiesčio restoranų, kavinių, skverų, teatrų, prekybos centrų, prestižinių mokyklų bei vaikų darželių“, – komentuoja M.Kučinskas.

Po žavius apartamentus sostinės senamiestyje virtualiai pasivaikščioti galite spustelėję šią nuorodą.

Dviems miegamiesiems – du vonios kambariai

Laimono Ciūnio nuotr./Butas Aguonų gatvėje
Laimono Ciūnio nuotr./Butas Aguonų gatvėje

Tarp aukštesnės klasės būstų skiriamųjų bruožų įprastai linksniuojamas didesnis vonios kambarių skaičius.

Ne išimtis M.Kučinsko pristatomas atvejis: 2 kamb. buto Aguonų gatvėje išskirtinumas – 2 san.mazgai. Viename iš jų įrengta vonia, kitame – dušo kabina.

„Turėdami omenyje tai, kad šie apartamentai yra 73 kv. metrų ploto, ir mąstydami standartiškai, tokiame plote dažniausiai matytume išsidėsčiusį 3 kambarių butą. Kadangi šiuo atveju vieno kambario buvo atsisakyta, tokio sprendimo „sąskaita“ turime erdvesnę virtuvės ir svetainės zoną, erdvų miegamąjį, įeinamą didelę drabužinę ir du san. mazgus.

Laimono Ciūnio nuotr./Vienas iš dviejų vonios kambarių
Laimono Ciūnio nuotr./Vienas iš dviejų vonios kambarių

Nepaisant to, kad tokio tipo butuose įprastai gyvena pora, galimai ir su mažu vaiku, ryte ruošiantis į darbus tai labai patogu“, – pastebi M.Kučinskas.

Laimingas bilietas – savininkai palieka kokybiškai įrengtus namus

NT brokerio atstovaujamas Vilniaus senamiesčio objektas – tik ką po kapitalinio remonto. Užsienyje dešimtmetį gyvenę ir nedidelį namą nuomojęsi šeimininkai sugrįžo į Lietuvą, įsigijo būstą, atliko remontą, bet vis tik suprato, kad jų prioritetas – nuosavas kiemelis ir žoliapjovė.

„Vadinasi, šių namų interjeras nėra morališkai pasenęs. Sakyčiau, kad tai – nedažnas atvejis, kai rinkoje dėl tam tikrų asmeninių aplinkybių pardavimui atsiranda savininkų kruopščiai, apgalvotai, kūrybiškai, naujai ir kokybiškai įrengtas būstas. Iš užsienio grįžę šeimininkai turi tikrai gerą skonį suderinti medžiagiškumą ir spalvas, tad dizainerio paslaugomis nesinaudojo.

Laimono Ciūnio nuotr./Butas Aguonų gatvėje
Laimono Ciūnio nuotr./Butas Aguonų gatvėje

Grindis puošia rinktinis ąžuolo parketas, paklotas madingu „eglutės“ raštu. Montuojamus baldus pagal užsakymą pagamino žinomi baldininkai iš Lietuvos, minkštiems baldams taip pat išleista nemenka pinigų suma, kokybe džiugins ir buitinė technika, – pristato M.Kučinskas. – Tereikia atsivežti asmeninius daiktus ir galima smagiai įsikurti. O jaukiems vakarams puikiai tiks taurė vyno ar gera knyga nuosavame įstiklintame balkone.“

Daugiau Vilniaus senamiestyje parduodamų objektų apžiūrėti galite lankomiausiame šalies NT skelbimų portale Aruodas.lt pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas