Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 03 /14:14

Birželis atvėsusioje Vilniaus būsto rinkoje: vienas rodiklis verčia galvoti apie rinkodaros triuką

Birželį ryškėjo keletas tendencijų nekilnojamojo turto (NT) rinkoje. Pirkėjai lieka atsitraukę – pirko mažiau naujo būsto, nei prieš mėnesį. Sumažėjus būsto įperkamumui ir jam toliau brangstant, taip pat kylant palūkanoms pardavėjams tenka pasiūlyti papildomų naudų, norint paskatinti pirkėjus. Be to, pastebima, kad nutraukiama dvigubai daugiau sutarčių, nei prieš metus, tačiau šį rodiklį ekspertai vertina kaip rinkodaros triuką.
Žirmūnai
Žirmūnai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atšauktų susitarimų dvigubai daugiau, nei prieš metus, perkama mažiau, nei prieš mėnesį

„Inreal“ analitikai skelbia, kad šių metų birželį Vilniaus pirminėje būsto rinkoje susitarta dėl 253 būstų (neskaitant atšaukimų) pardavimo, 2 proc. daugiau nei gegužę (249) ir 18 proc. daugiau nei pernai birželį (214).

„Hanner“ duomenimis, birželio mėnesį pirminėje sostinės NT rinkoje buvo parduoti 195 butai.

Vis dėlto, „Inreal“ pastebi, kad atšauktų susitarimų skaičius vis dar išlieka aukštesniame nei būdavo įprasta lygyje – per mėnesį į pasiūlą buvo grąžinta 60 būstų, 17 proc. mažiau nei gegužę (72), bet bene dvigubai daugiau nei prieš metus (29).

„Nagrinėjant į pasiūlą grįžtantį būstą galima daryti prielaidą, kad tarp šios tendencijos priežasčių ima dominuoti rinkodaros metodai, o ne preliminarių sutarčių nutraukimas projekto vystymo pabaigoje“, – sako „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas

T.S.Kvainickas kalba apie rinkodarinį triuką, kai būstai pažymimi kaip parduoti, tačiau taip iš tiesų nėra. Ir tokie būstai esą po kurio laiko „grąžinami į rinką“ ne projekto baigiamojoje stadijoje.

NT plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų birželį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 195 būstai, du kartus daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. 107 būstai parduoti ekonominiame, 75 vidutiniame ir 13 prestižiniame segmente. Fiksuoti 25 sutarties nutraukimai.

Augančios palūkanos suriša pirkėjams rankas

„Birželį sostinės pirminėje NT rinkoje būstų nupirkta 5 proc. mažiau nei gegužės mėnesį, kai buvo nupirkti 204 būstai, tačiau dukart daugiau nei pernai metų birželį, kuomet fiksuoti 98 sandoriai. Situacija yra pasikeitusi, tačiau būsto rinkos aktyvumą vis dar lemia ekonominės aplinkybės, o jos šiuo metu nėra itin palankios“, – komentuoja „Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas.

Pernai NT rinkai didžiausios įtakos turėjo Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir jo sukeltos pasekmės – pirkėjų šokas, energetinių resursų ir statybų kainų šuolis. Šiuo metu lėtesnį NT rinkos aktyvumą lemia sumažėjęs būsto įperkamumas. Lietuvos banko analitikų skaičiavimais, jis dabar siekia 2012 metų lygį.

„Itin jautriai pirkėjai reaguoja į vis didėjančią 6 mėnesių EURIBOR palūkanų normą – nuo metų pradžios ji pakilo 1,14 procentinio punkto ir dabar siekia 3,91 proc. Turint omenyje, kad Europos centrinis bankas, norėdamas suvaldyti infliaciją, ruošiasi ir toliau vėsinti ekonomiką keldamas palūkanas, tikėtina, kad ribotos galimybės įsigyti būstą NT rinkoje dar gali užsibūti“, – sako M.Chmieliauskas.

„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas
„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas

Būstų sandėlyje yra iš ko rinktis

Anot „Citus“, praėjusį mėnesį Vilniaus naujų būstų „sandėlyje“ buvo 4 415 butų ir kotedžų, tad nuo metų pradžios pasiūla išaugo 8,6 proc. ir užtikrino kainų stabilumą. Prieš metus Vilniaus pirminės būsto rinkos sandėlyje buvo 3 364 vnt. naujų būstų.

Birželį Vilniaus pirminės NT rinkos sandėlį papildė 372 nauji būstai vystytojams pradėjus naujus statybos etapus jau plėtojamuose projektuose. Šiuo metu būstą sostinėje galima rinktis iš 128 projektų ir 3841 būstų sandėlio, iš kurių 507 – nepradėtuose statyti, 764 – statomuose ir 2570 – baigiamuose statyti arba pastatytuose projektuose.

Palyginti su geguže, kai būstų sandėlį sudarė 3649 būstai, pirkėjai birželį turėjo panašų pasirinkimą, o naujo būsto gausa toliau išsiskiria Šnipiškių, Lazdynėlių, Justiniškių ir Pilaitės mikrorajonai.

Tenka siūlyti papildomų naudų, dalis būsto dar brango

Anot „Inreal“, didelių pokyčių kainose nefiksuota. Per mėnesį simboliškai pabrango ekonominės klasės būstas – nuo 2694 iki 2704 eurų/kv. m.

Vidutinės klasės segmente kainos nesikeitė, ir šiuo metu jų vidurkis siekia 3824 Eur/kv.m.

„Inreal“ skaičiavimais, prestižiniame segmente kainos padidėjo nuo 5269 iki 5307 eurų/kv.m, tačiau viešai skelbiama tik nedidelė šios segmento kainų dalis, todėl ieškantys būsto centrinėje miesto dalyje išskirtiniuose projektuose turėtų planuoti sumokėti kiek daugiau.

Nedideliame loftų segmente, anot „Inreal“, kainos sumažėjo nuo 2260 iki 2231 eurų/kv.m, o kotedžų kainos ūgtelėjo nuo 2080 iki 2086 eurų/kv.m.

„Pastebime, kad nepaisant sumažėjusio būsto įperkamumo, gyventojai stebi rinką ir būstų kainas. Nesnaudžia ir vystytojai – jie yra linkę pasiūlyti pirkėjams papildomų naudų ir taip išjudinti pardavimus. Viena nesikeičia – būstą perka tie, kuriems jo reikia asmeniniams poreikiams, susidomėjimas būstu investicijai išlieka sumažėjęs“, – sako „Realco“ pardavimo vadovas.

M.Chmieliauskas pastebi, kad birželį, palyginti su geguže, sumenko vidutinio segmento būstų pardavimai – praėjusį mėnesį susitarta dėl 75 sandorių, kas yra 15 proc. mažiau nei gegužę, kuomet nupirkti 87 vidutinio segmento būstai.

„Citus“ duomenimis, Vilniuje vidutinė orientacinė pasiūloje esančių naujų butų kaina per ketvirtį beveik nepasikeitė: paskutinė fiksuota kaina birželį buvo 3 214 eurų už kv. m, o prieš tris mėn. – 3 216 eurų /kv. m. Gegužę kvadratinis metras vidutiniškai kainavo 3 243 eurus, praėję metai pasibaigė su 3 293 eurais/kv. m kaina. Lygiai prieš metus fiksuota 3 175 eurų/kv. m kaina.

„Hanner“ skaičiuoja, kad būsto kainos išlieka stabilios jau aštuonis mėnesius – vidutinė parduoto buto 1 kv. metro kaina birželį siekė 3 406 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas