Kai 17 valandą vakaro įžengiame į senoje gamykloje prieš mėnesį atidarytą naują renginių erdvę, čia veikiantis kokteilių baras „Palangos duonos fabrikas“ dar nedirba, bet veiksmas jau verda.
Erdviose industrinėse patalpose aidi gręžimo garsas, išduodantis, kad čia šeimininkauja naujakuriai, o vyriausias barmenas kolegoms surengęs egzaminą: prie stalų po vieną susėdę barmenai turi teisingai surašyti kokteilių sudėtis.
Prieš mėnesį atidaryta nauja renginių erdvė įkurta senos gamyklos patalpose, o naujieji šeimininkai nutarė išlaikyti jos autentiškumą. Vos įžengus dėmesį patraukia pagrindinis akcentas – nuo 16 metrų aukščio lubų krentančios masyvios žalios užuolaidos.
Nuo kraštinio stalo, kur su kolegomis planuoja būsimus renginius, mūsų pasitikti pakyla šią netradicinę erdvę su vyru atidariusi R.Jonaitytė ir pakviečia apžiūrėti šį vasaros sezoną viena madingiausių vietų Palangoje pretenduojančią tapti erdvę.
Iš baro patekę į senos gamyklos laikus menančią laiptinę užlipame kelis aukštus į viršų – čia įrengta privatiems renginiams nuomojama salė, kurioje R.Jonaitytė pasiryžusi telkti ir Palangos bendruomenę.
Ieškojo, kur kurti bendruomenę
Prieš septynerius metus į Palangą gyventi su vyru sugrįžusi Rūta Jonaitytė jautė priėmusi teisingą sprendimą, tačiau kurorte jai trūko erdvės, kurioje galėtų rinktis ir bendrauti jaunos šeimos.
„Sezonas yra sezonas, o kai ateina žiema, norisi bendravimo, susitikimo. Ir dabar daug šeimų su vaikais grįžta į Palangą gyventi ar net atsikelia, ir klausia – kur jūs būnate, kur jūs susitinkate?“, – kaip po truputį brendo idėja Palangoje sukurti naują erdvę pasakojo R.Jonaitytė.
Nešiodamasi šią mintį Palangos kultūros centre kultūrinius renginius organizavusi ir su vaikų projektais dirbusi moteris ėmė žvalgytis erdvės, kur galėtų organizuoti įvairius renginius, suburti šeimas. Tad, kai šeimos draugai, planavę senose gamyklinėse patalpose imtis su sportu susijusios veiklos, šios idėjos atsisakė, į šias patalpas prieš porą metų nukrypo R.Jonaitytės ir verslo projektus Palangoje plėtojančio jos vyro dėmesys.
Beje, tai ne pirmas R.Jonaitytės verslas – su vyru ir draugais ji prieš dešimtmetį buvo atidariusi kavinę be alkoholio.
Susipažino su 30 metų gamyklai vadovavusia Nijole
Pradėjusi domėtis netoli Palangos centro stovinčio pastato istorija R.Jonaitytė išsiaiškino, kad apleistose gamyklinėse patalpose nuo 1959 metų veikė Palangos duonos gamykla, nutraukusi veiklą 2002 metais.
„Jei pabandytumėte rasti informacijos apie šią vietą, tai iš viso jokios nėra. Kai radome šitą vietą, patys nežinojome, kad čia buvo duonos fabrikas – pradėjome knaisiotis, žiūrėti, kas čia buvo anksčiau. Po 2002 metų, kai duonos gamykla užsidarė, patalpas perėmusi įmonė jas nuomavo sandėliavimui. Taip ir stovėjo čia tuščios, apgriuvusios patalpos“, – pirmą pamatytą vaizdą atpasakojo R.Jonaitytė.
Tačiau pamatytas vaizdas palangiškės neišgąsdino, o informacijos paieška apie senąją Palangos duonos gamyklą dovanojo netikėtą pažintį su visus 30 metų Palangos duonos gamyklai vadovavusia Nijole Fultinavičiene. Paaiškėjo, kad Nijolė – šeimos draugo močiutė.
„Mes tiesiog susitikome su Nijole vieną kartą, kitą ir pradėjome giliai žiūrėti į šį projektą – ji pradėjo pasakoti, kaip čia viskas buvo, davė archyvus, albumus. Vartėme ir taip ir pradėjome iš vidinio pajautimo viską daryti“, – pasakojo R.Jonaitytė.
Beje, bare specialiai Nijolės garbei sukurtas kokteilis, kuriame galima pajusti ir duonos skonį.
Euroremonto nenorėjo
Taip išsinuomavę patalpas prieš dvejus metus R.Jonaitytė su vyru pradėjo, kaip pati sako, jas „šildyti“ ir svarstyti, kas čia galėtų vykti. Prie gamyklos atnaujinimo ir idėjų įgyvendinimo prisidėjo ir architektų studija iš Palangos „Nytt Architects“ bei Vilniaus „RESH Architects“.
Pirmame aukšte, kur kadaise buvo miltų saugykla, pora įkūrė barą, o keliais aukštais aukščiau, kur vyko įvairūs minkymai ir maišymai – renginių erdvę, kurioje tiek organizuoja renginius, tiek nuomoja salę privatiems renginiams.
Rudenį čia suplanuotos ir vestuvės, ir vienos įmonės renginys. Šioje salėje suplanuota ir uždara vakarienė – atvyks mergina iš restorano Kopenhagoje, kuri surengs lietuvišką degustacinę vakarienę su netikėtumais.
„Norisi čia mums nišinių renginių. Matuojamės šitą erdvę, žiūrime, ką ji padiktuos, kas bus toliau“, – sakė R.Jonaitytė.
R.Jonaitytė pabrėžia, kad kuriant naują erdvę pagrindinis tikslas buvo šito pastato „nesueuroremontinti – palikti tiek, kiek jis yra pats iš savęs“. Pakeistos tik grindys, langai.
„Labai nieko nekeisime, norėjome palikti tokį pagrindą, nes mūsų idėja – mums patinka seni pastatai, kurie turi istorijos, auros ir gyvybės. Labai mažai tokių pastatų, ypatingai Palangoje, likę. Mums buvo svarbiausia išlaikyti patalpos autentiškumą“, – pasakojo R.Jonaitytė.
Tad iš aštuonių baro lubose esančių skylių krentančios užuolaidos, sveriančios 66 kilogramus, taip pat neša žinutę. Kaip paaiškino R.Jonaitytė, šioje vietoje kadaise buvo miltų saugykla, iki pat lubų ėjo aštuoni kūgiai, kur buvo laikomi miltai – architektai, nenutoldami nuo šios temos, užuolaidas kabino siekdami išlaikyti talpyklų idėją.
Beje, užuolaidų kabinimas užtruko dvi dienas, buvo pasitelkti net kranai.
Rengs šeimadienius
Kol kas R.Jonaitytė planuoja, kad baras nuo antradienio iki sekmadienio dirbs tik vasaros sezonu. Šį sezoną R.Jonaitytė puoselėja planus dar surengti ir šeimadienius su pusryčiais ar ledų kokteiliais.
„Labai įsikvėpiau iš Berlyno – nemažai keliaujame, tai man labai patinka, kad ir vaikai, ir tėvai, visi kartu dalyvauja ir patiko ta idėja, kad į bet kokią vietą gali visi susirinkti. Kažkokie pusryčiai galėtų būti – pasikviesti šefą, vaikams pusryčiai būtų, interaktyvi veikla, kad ir tėvai galėtų sėdėti, kartu su vaikais piešti, spalvinti apie sienų. Tiesiog pasiūlyti, ko gal nėra, ar yra, bet kitu kampu. Norisi, kad vieta būtų ne tik vakarinė, bet vyktų visko čia“, – planais dalijosi R.Jonaitytė.
Beje, ant stogo yra didžiulė terasa – kol kas ji visuomenei neatverta, bet R.Jonaitytė puoselėja planus ateityje ant stogo sukurti miesto sodą.