Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei 100 metų skaičiuojančiam pastatui bus atliktas kapitalinis remontas

Vilniuje pradedami vieno didžiausių Turto banko valdomų objektų remonto darbai. Beveik 12 tūkst. kv. m ploto pastato, įsikūrusio Mindaugo g. 12, kapitalinio remonto darbus atliks bendrovė „Ekstra statyba“, rašoma „Turto bankas“ pranešime spaudai.
Mindaugo g. 12
Mindaugo g. 12 / Turto banko nuotr.

„Šis istorinis pastatas skaičiuoja daugiau nei 100 metų ir kadaise buvo įvardijamas kaip pirmasis dangoraižis Vilniuje. Bėgant metams ir keičiantis biurų naudotojų poreikiams pastatas tapo neefektyviu. Atlikti remonto darbai leis atjauninti pastatą bei pavers jį šiuolaikišku biuru valstybės įstaigoms. Planuojama, kad suremontuotame pastate bus sukurta apie 700 šiuolaikiškų darbo vietų. Patalpose įsikurs 8 valstybės įstaigos, kurios šiuo metu dirba 16-oje skirtingų vietų Vilniaus mieste“, – sako Turto banko generalinis direktorius Gintaras Makšimas.

Bus išsaugojamas autentiškumas

Kadangi pastatas priskiriamas kultūros paveldo objektams, atliekant administracinio pastato kapitalinį remontą, struktūriniai ir inžineriniai darbai bus atliekami išsaugant vertingus kultūros paveldo elementus. Fasadas ir lauko konstrukcijos išlaikys esamą stilių, o vidaus patalpose bus išsaugoti autentiški karnizai su lipdiniais, medinės durys su viršulangiais bei metaliniai turėklai. Laiptinės bus restauruojamos išlaikant jų originalius elementus.

Turto banko nuotr./Mindaugo g. 12
Turto banko nuotr./Mindaugo g. 12

Pastato viduje esamos pertvaros bus keičiamos naujomis, taip siekiant sukurti įvairių triukšmo lygių zonas bei atskirti darbo, poilsio bei technines patalpas. Vertingi lubų dekoro elementai bus išsaugomi ir eksponuojami.

Darbų metu bus atnaujintos vėdinimo ir oro vėsinimo sistemos, įdiegta pažangi kondicionavimo sistema, skirta efektyviam šilumos reguliavimui. Temperatūrą bus galima reguliuoti atsižvelgiant į patalpų paskirtį, darbuotojų skaičių ir iš technikos sklindančią šilumą.

Įrengus keltuvus laiptinėse, patalpos bus pritaikytos neįgaliųjų poreikiams. Taip pat bus atnaujinta grindų danga, pagal naujausius saugos ir higienos standartus pakeisti apšvietimo elementai, įrengtos gaisro aptikimo ir signalizavimo sistemos, modernizuota gaisrinė vandentiekio sistema.

Darbai apims ne tik pastato vidų, bet ir aplink jį esančią teritoriją. Sklype bus atnaujinta dalis kietųjų dangų, sodinami nauji augalai bei atliekami mažosios architektūros darbai.

Visus remonto darbus planuojama užbaigti 2025 metų IV ketvirtį. Darbų kaina sieks beveik 7,7 mln. eurų be PVM.

Įgyvendinus projektą ir į pastatą, esantį Mindaugo g. 12, persikėlus 8 valstybinių įstaigų darbuotojams, sostinėje atsilaisvins apie 10 tūkst. kv. m. ploto, kuris bus parduodamas viešų aukcionų metu.

Vien praėjusiais metais Turto bankas pastatų energinio efektyvumo priemonėms iš viso skyrė 3 mln. eurų, remontams – 6,3 mln. eurų. Iš viso pernai buvo suremontuota 19,8 tūkst. kv. m ploto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant