Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertas P.Liobikas pataria: kaip išsirinkti komfortiškiausią šildymą namams

Penkioliktus metus įmonėje „Celsis“ šildymo įrangos ir dujinių katilų klausimais besikreipiančius asmenis konsultuojantis Paulius Liobikas atviras: žmonės jau išmoko planuoti, todėl „gesinti gaisrus“ čia ir dabar jam tenka vis rečiau, tiesa, prižiūrėti šildymo sistemas reguliariai lietuviai dar mokosi, o tiems, kurie nedaro pažangos, šios klaidos kerta skaudžiai ir per kišenę.
Komfortiškas šildymas namams
Komfortiškas šildymas namams / Partnerio nuotr.
Temos: 1 Šildymas

Apie išmanius ir gyventojų poreikius užtikrinančius šildymo pasirinkimus ir jų gedimus pokalbis – 15min.

Pauliau, kas nulemia dujinių katilų ištvermę ir darbingumą buityje?

– Juokaudamas sakau, kad visų dujinių katilų ligos vienodos. Jei nešvari ir neprižiūrėta šildymo sistema, greičiau užsineša nešvarumais ir kalkių nuosėdom pagrindiniai katilo komponentai, tokie kaip cirkuliacinis siurblys, turbinėlė, srauto permetimo vožtuvas, šilumokaitis, dėl ko galimi įvairūs katilo gedimai. Taigi visiems jiems būtina kasmetinė profilaktika (geriausia prieš naujo šildymo sezono pradžią).

Daugelis dujinius katilus renkasi pagal kainą. Ar būtent ji ir turėtų būti lemiantis faktorius ieškant patikimiausio sprendimo?

– Dažna situacija, kai žmonės rinkdamiesi ir lygindami skirtingų gamintojų katilų kainas, nepalygina bent pagrindinių techninių parametrų, ar tiesiog karšto vandens ruošimo principo, dėl ko patiria didelį diskomfortą.

O ką nors keisti vėliau jau yra gana brangu.

Mūsų dujinis katilas „Tiger Condens“ gali paruošti 18,5 litro karšto vandens per minutę (daugelio konkurentų – nuo 13 iki 16 l/min.). Tad mano patarimas – renkantis pažvelgti giliau ir lyginti tuos pačius parametrus.

Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams
Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams

Renkantis prietaisą namams norisi svarstyti jo ilgaamžiškumo klausimą. Kiek ilgai tarnauja šie dujiniai katilai?

– Gaminio garantija yra dveji metai, bet „Protherm“ katilai dirba ilgai ir kantriai.

Per penkiolikos metų darbo patirtį esu sulaukęs ne vieno atsiliepimo: kai kam jie tarnauja jau 10 ir daugiau metų ir kuo puikiausiai funkcionuoja

Kuo išsiskiria dujiniai „Protherm“ „Tiger Condens“ katilai?

– Šie katilai patrauklūs kompaktiškumu, nes vandens šildytuvas yra sumontuotas viduje.

Jei kalbėti tiksliau, tai sumontuoti du vandens šildytuvai po 21 l, o jų išskirtinis veikimo principas užtikrina ir paruošia 210 litrų per 10 minučių, ko negali padaryti kitų gamintojų analogiški katilai.

Net jei žmogaus namuose įrengti keli vonios kambariai ir juose vienu metu naudojamas karštas vanduo, šis įrenginys gali visiškai užtikrinti komfortą (jei vienas šeimos narys maudosi vonioje, virtuvėje tuo pat metu iš čiaupo nebėgs vėsesnis).

Taip pat jie geba puikiai prisitaikyti prie namuose esančios šildymo sistemos (pasižymi labai gera moduliacija).

„Protherm“ „Tiger Condens“ katilai sukurti taip, kad atitiktų visus dabartinius standartus, iš sudeginto kuro (gamtinių ar suskystintų dujų) pasiimtų kiek įmanoma daugiau naudingumo karšto vandens ruošimui. Jų efektyvumas išties labai gerai vertinamas.

Apie dažniausias dujinių katilų ligas

Kokių bėdų gali kilti su nekokybišku dujiniu katilu?

– Bėdų dėl katilų kokybės būna retai, kur kas daugiau bėdų kyla su netinkamu jų sumontavimu. Pasitaiko, kad jis nepritaikytas esamai šildymo sistemai.

Labai svarbu laiku kreiptis profesionalios konsultacijos ir patarimų.

Profesionalas visad supažindins su galimybėmis, padės tinkamai pajungti prie šildymo sistemos.

Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams
Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams

Kuo dujinis katilas Tiger Condens” pranašesnis prieš savo konkurentus?

– Pagal savo konstrukciją „Tiger Condens” labai kompaktiškas, užimantis minimaliai vietos namuose, taip kad nebūtina jį montuoti katilinėje (nors tai gana paplitę).

Jis kuo puikiausiai prisitaiko gyvenamosiose patalpose ir taupo gyventojų vietą, tyliai dirba, prisitaiko prie šildymo sistemos ir prie vandens gamybos poreikio (karštą vandenį ruošia tada, kada reikia, ir tiek, kiek reikia).

Tiger Condens gali paruošti 18,5 litro karšto vandens per minutę, o daugelio konkurentų – nuo 13 iki 16 l/min.

Taip pat jis turi labai išmanų valdymą, stebi poreikius, analizuoja vartotojo įpročius ir prisitaiko ne tik prie šildymo sistemos, bet ir prie karšto vandens ruošimo.

Mūsų turimais duomenimis, „Protherm” „Tiger Condens” katilai patrauklūs ir rinkos kaina.

Taigi šis modelis atitinka kainos ir kokybės santykį, pasižymi funkcionalumu ir puikiai prisitaiko prie gyventojų poreikių.

Profilaktinei patikrai pataupo

Ar didelės investicijos reikalingos įrengiant dujinį katilą namuose?

– Jei dujos jau atvestos, pradinė investicija į dujinį katilą gerokai mažesnė nei į atsinaujinančią energetiką.

Iš patirties matau, kad žmonės renkasi šildymo būdą pagal vietą ir galimybes įsirengti, ir tik tada jau skaičiuoja kaštus: pagal šildomą būsto plotą, pagal karšto vandens poreikį.

Taip atsirenka prietaisą, labiausiai tinkantį individualiai jų situacijai.

Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams
Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams

Šiuo metu pasirinkimų, kaip šildyti savo namus, ne tiek jau ir mažai. Ar pastebite klientų elgsenos pokyčių renkantis šildymo įrangą?

– Žmonės pradeda mąstyti: taupysiu dabar ar paskui sumokėsiu brangiau, kai reikės spręsti iškilusias problemas, o gal geriau iš karto negailėti ir rinktis ilgaamžiškesnį sprendimą?

Mano siūlymas padaryti kuo kruopščiau nuo pat pradžių. Bet stebime ir gerąją tendenciją: ruoštis šildymo sezonui žmonės pradeda anksčiau, o ne šiam užklupus.

Taip pat žmonės pradeda suvokti, kad reikia visus savo įrenginius prižiūrėti, šildymo sistemą taip pat.

Tai reiškia kasmet atlikti profilaktinį patikrinimą, ar katilas gerai veikia, ar tinkamai sureguliuotas, ar šildymo sistemoje nėra trikdžių, o gal reikia juos pašalinti?

Pataria „išnaudoti“ vasaros mėnesius

Kada rekomenduotumėte atlikti dujinių katilų profilaktiką?

– Vieni mėgsta tuo užsiimti iškart po šildymo sezono. Kadangi dujinis katilas ruošia ir karštą vandenį, tai jis veikia nuolatos, ne vien šildymo sezono metu (karštą vandenį ruošia visus metus), tai laisvų rankų klausimas, kada žmogus ras laiko katilo apžiūrai.

Prieš naują šildymo sezoną būtiną įvertinti jį profilaktiškai, kad nekiltų kokių netikėtumų, kai yra labai šalta arba kai yra poreikis karštam vandeniui.

Laisviausias laikas šiame segmente – liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Tuo metu techninio aptarnavimo įmones nejaučia didelio apkrovimo, gali greičiau sureaguoti.

Kiek apytiksliai žmogui kainuoja profilaktinė dujinio katilo apžiūra?

– Priklausomai nuo darbų, kuriuos atliks atvykęs meistras, na ir nuo vietovės, į kurią reikia važiuoti. Bet apie 100 Eurų patarčiau planuotis (įmonių įkainiai skiriasi).

Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams
Partnerio nuotr./Komfortiškas šildymas namams

Kuomet rinktis šildymą dujiniu katilu verčiausia?

– Dažnai šį šildymo prietaisą žmonės renkasi jau turėdami gyvenamosios vietos projektą ar įsivaizduojamą būstą.

Daugelis svarsto, kokį energijos šaltinį naudoti namuose priklausomai nuo vietos ir nuo to, kas šiuo metu paplitę Lietuvoje.

Nors šiuo metu Lietuvoje didžiausią perspektyvą turi šilumos siurbliai oras–vanduo, bet esant netoliese įrengtam dujotiekiui vienareikšmiškai –100 proc. komforto ir pigesnė investicija, bus naujos kartos itin ekonomiškas dujinis katilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas