Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į apynių kraštą atvedė kultūrą – atidarė galeriją ir sveikuolišką kavinę

Vilniaus dailės akademiją baigusi dailininkė-dizainerė Lijana Judickaitė kartu su vyru Biržuose, netoli Agluonos upės, maždaug prieš metus atidarė vietos bendruomenei unikalią vietą – meno galeriją ir kavinę „Portfolio“.
Lijana Judickaitė
Lijana Judickaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Kavinė Biržai

Pati L.Judickaitė jau daugiau kaip 10 metų dirba su menininkais, keliauja po Lietuvą ir organizuoja įvairius meninius projektus.

„Važinėdavome po muziejus, darydavome plenerus, bet pagrindinis mano darbas buvo grafikos dizainas. Rengti tokius renginius norėjau pati, tai buvo mano asmeninis poreikis“, – 15min pasakojo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“

Kavinė-galerija „Potfolio“ kūną, kaip pati sako, įgavo tik prieš metus. Biržai buvo pasirinkti iš praktinių sumetimų – ją čia atvedė vyras, kuris jau buvo sukūręs verslą. Be to, gyvendama šiame apynių krašte ji pastebėjo, kad regione trūksta šiuolaikinio meno.

„Vilnius daug ko turi, o Biržai ne. Tai gal geriau Biržams duoti negu Vilniui. Biržai yra miestas, turintis labai didelį potencialą. Ir kultūros, ir verslo prasme.

Be to, keliaujant atsirado didelis šiuolaikinio meno poreikis ir norėjau, kad Biržuose tai atsirastų. Norėjau, kad būtų galima atsivežti ne tik tradicinio meno, nes turime didžiulį muziejų, ten vežamos parodos, bet šiuolaikinio ten visada pasigesdavau Todėl norėjau tokios erdvės, kur žmogus atėjęs galėtų pamatyti kažką naujo, įdomaus, galbūt provokuojančio, nematyto. Aišku, nieko jau nenustebinsi, bet matau, kad žmonės, kurie čia ateina, jie vis dar drovisi, ir mes vis dar labai atsargiai auginamės“, – teigė L.Judickaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“

Anot jos, nors žmonės dar nemoka „vartoti“ kultūros, bet jie mielai ateina į kavinę, iš kurios pajamų ir išlaikoma galerija.

„Pirma vasara buvo labai intensyvi. Net šiųmetė vasara nėra tokia intensyvi kaip pernai. Gal todėl, kad atsidarėme naujai, šviežiai, buvo labai gera vasara finansiškai. Aišku, žiema liūdnesnė, nes jeigu kalbėtume ir apie tuos pačius ledus, tai yra sezoniška, todėl vegetariška virtuvė atsirado. Gal šiek tiek padengė“, – aiškino pašnekovė.

Kavinėje tiekiamas maistas nėra greito vartojimo, kuris galėtų būti skirtas privilioti masę žmonių. Ji kartu su vyru pasirinko vegetarišką virtuvę.

„Pasirinkome ne patį lengviausią kelią, turime ajurvedinės mitybos virtuvę. Čia eina ta pati linija: švietimas, mokymas. Mūsų miestelyje žmonės dar labai mažai žino apie tai, apie vegetariško maisto naudą. Žiemą ateina pinigėliai iš tos pusės“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meno galerija Biržuose „Portfolio“

Be to, visas kavinėje tiekiamas maistas yra šeimininkų kruopščiai atrinktas ir išieškotas.

„Daug kas atsirado mano vyro iniciatyva. Jis pats ne kartą važiavo į Italiją, mokėsi. Pavyzdžiui, neseniai atsirado picos, o jų gamybos mokėsi Florencijoje kursuose. Tai yra mūsų gyvenimo būdas, neatsiejami dalykai ir visa tai turi išraišką čia galerijoje, mes reiškiamės čia. Mums neužtenka savų namų, viskuo, ką patiriame, dalijamės čia, savo galerijoje“, – kalbėjo L.Judickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas