Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anksčiau ir dabar: ikoniniai IKEA baldai, mylimi iki šių dienų

Jau kone 80 metų prabėgo nuo tada, kai Ingvaras Kampradas, sėdėdamas prie savo dėdės stalo Švedijoje, įkūrė IKEA. Per šį laikotarpį asortimentas nuolat augo, formavosi įmonės tapatybė, o prekės buvo kuriamos atsižvelgiant į daugelio žmonių gyvenimo namuose poreikius. Šiuo metu IKEA asortimentą sudaro per 9 tūkst. prekių, tarp kurių galima rasti ikoninių baldų, iš prekybos nesitraukiančių jau keletą dešimtmečių.
Fotelis STRANDMON
Fotelis STRANDMON / „Ikea“ nuotr.

„Kiekviena IKEA prekė sukurta galvojant apie pirkėją ir atitinka mūsų pačių keliamus žemos kainos, funkcionalumo, dizaino, tvarumo bei patvarumo reikalavimus“, – sako IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė. Pasak jos, visas IKEA asortimentas sudarytas taip, kad prekes būtų lengva derinti tarpusavyje, o namų interjere jos gražiai atrodytų daugelį metų.

Interjero dizainerė priduria, kad IKEA prekių dizainą įkvepia patys pirkėjai – jų norai, poreikiai namuose ir gyvenimo būdas. IKEA dizainerių komanda yra vedina smalsumo, siekia atspindėti laikotarpio aktualijas, tačiau žmonių poreikiai visada buvo ir bus svarbesni už trumpalaikes madas. Bendrovė remiasi tikėjimu, kad baldai ir interjero detalės, kurių dizainas nepavaldus laikui, ilgainiui yra kur kas tvaresni.

Lietuvių nostalgija praėjusio amžiaus interjerams

„Iki šiol IKEA siūlo baldus, kurių dizainas buvo sukurtas 5-ajame – 8-ajame dešimtmečiuose. Beje, modernusis amžiaus vidurio stilius, kuriam būdingos aiškios linijos, lenktos formos ir prigesintos spalvos, vis dažniau grįžta ir į šių dienų į interjerus“, – sako E.Nemanė.

Prieš keletą metų IKEA užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad nostalgiją seniesiems baldams kelia emocinis prisirišimas. „Ikoniniai baldai išlieka aktualūs jau keletą dešimtmečių ir jų žavesys neblėsta. Kas antras lietuvis simpatizuoja praėjusio amžiaus baldams ir interjero detalėms. Praėjusių dešimtmečių interjerais labiau žavisi jaunesnė auditorijos dalis, kuri atsigręžia į savo senelių ir tėvų laikus. Dviejuose iš trijų lietuvių namų yra bent vienas praėjusių dešimtmečių daiktas ar baldas. Legendinių baldų ar aksesuarų derinimas šiuolaikiniuose namuose padeda sukurti unikalius ir išskirtinio braižo namus“, – sako E.Nemanė.

Keliasdešimt metų skaičiuojantys ikoniniai baldai

Interjero dizainerių vadovė atskleidžia, kurie ikoniniai IKEA baldai buvo populiarūs prieš keletą dešimtmečių ir tebėra tokie šiandien, bei pasakoja jų atsiradimo istoriją.

Fotelis STRANDMON ir kokybės bandymai

1951 m. pasirodęs fotelis MK buvo vienas pirmųjų minkštųjų IKEA baldų. Tokios formos foteliai ilgainiui tapo tikra klasika, kuri populiarumo nepraranda ir šiandien. Ir nors dabar žmonių gyvenimas daugeliu aspektų skiriasi nuo įprasto 6-ajam dešimtmečiui, tradiciniai, kokybiški, patogūs foteliai išlieka geidžiami iki šiol. Todėl šiek tiek pakeitę savo išvaizdą foteliai MK sugrįžo su nauju pavadinimu – dabar juos žinome kaip STRANDMON.

„Ikea“ nuotr./Fotelis STRANDMON
„Ikea“ nuotr./Fotelis STRANDMON

Prieš patenkant į prekybą, foteliams STRANDMON teko ištverti ne vieną kokybės bandymą. Bandymais siekta įsitikinti, kad jie gali atlaikyti 50 000 prisėdimų, kitaip tariant, po vieną kasdien 136 metus. Šių dienų pirkėjai labiausiai vertina meistrišką fotelių STRANDMON dizainą, išvaizdą ir patogumą, o IKEA šiems baldams suteikia 10 metų garantiją.

Staliukas LÖVBACKEN – pirmoji prekė plokščiojoje pakuotėje

5-ojo ir 6-ojo dešimtmečių sandūroje buvo sukurti vieni pirmųjų ikoninių IKEA baldų, gyvuojančių iki šiol. Vienas jų – staliukas LÖVBACKEN, tada turėjęs pavadinimą LÖVET. Tuometinis baldų dizainas pasižymėjo klasikinėmis formomis, tamsios medienos naudojimu, tačiau įsimintiniausias šio staliuko bruožas buvo trys kojelės, su metalu padengtais galais.

Staliukas LÖVBACKEN buvo pirmasis IKEA baldas, supakuotas plokščiojoje pakuotėje. Ironiška, bet idėja pakuoti prekes plokščiai gimė netyčia. IKEA darbuotojas tiesiog nusuko baldo kojeles, nes kitaip šis nebūtų tilpęs į jo mažo automobilio bagažinę. Ilgainiui dauguma baldų pradėti kurti taip, kad tilptų į plokščiąsias pakuotes: taip jos užima mažiau vietos, tad į gatves išrieda mažiau aplinką teršiančių sunkvežimių, o pirkėjui paprasta baldus parsigabenti į namus ir juos surinkti.

„Ikea“ nuotr./Staliukas LÖVBACKEN 1956 metais
„Ikea“ nuotr./Staliukas LÖVBACKEN 1956 metais

„IKEA koncepcija neapsiriboja vien plokščiosiomis pakuotėmis. Prie jos ženkliai prisideda ir mūsų pirkėjai. Jie – svarbi dalis proceso, kuris IKEA‘oje vadinamas demokratiniu dizainu, dalis: mes atliekame savo dalį, jie – savo, ir taip kartu sutaupome. Būtent pirkėjai leidžia mums būti tokia įmone, kokia esame šiandien“, – sako E.Nemanė.

Gaminant šio staliuko repliką, norėta kuo tiksliau išlaikyti pirmtako dizainą, tačiau vienas dalykas pasikeitė. Anksčiau stalviršiai buvo gaminami iš džakarandų medienos, tačiau dabar ši medžių rūšis paskelbta nykstančia, todėl gamyboje naudojama kita, tvaresnė, medžiaga, o išgauti identišką išvaizdą leidžia ypatinga pjaustymo technologija.

„Ikea“ nuotr./Staliukas LÖVBACKEN dabar
„Ikea“ nuotr./Staliukas LÖVBACKEN dabar

„IKEA nuolat tobulėja ir ieško naujų būdų, kaip sumažinti savo veiklos paliekamą pėdsaką, o pirkėjams pasiūlyti funkcionalių, puikaus dizaino baldų bei interjero sprendimų už daugeliui prieinamą kainą. Daug dėmesio skiriama perdirbamų medžiagų, atsinaujinančių išteklių naudojimui”, – sako E.Nemanė.

Spinta BILLY knygoms laikyti

1978 metais dizaineris Gillisas Lundgrenas sukūrė knygų spintas BILLY – pavadino jas bendradarbio Billio Liljedahlio garbei, kuris buvo išreiškęs norą turėti „deramą“ knygų spintą. Apžiūrėjęs knygų spintų asortimentą, jis pareiškė: „Kas tai per baldai? Turime knygų spintą su baru, knygų spintą su stiklinėmis durimis, knygų spintą su papildomomis spintelėmis apačioje... O kur žmonėms laikyti knygas? Argi negalime sukurti deramos knygų spintos? Tokios, kuri būtų skirta tik knygoms!“ Šios pastabos buvo išgirstos, o naujoji knygų spinta pavadinta jo vardu – už tai, kad aiškiai įvardijo žmonių poreikius ir įkvėpė idėją.

„Ikea“ nuotr./Spinta BILLY
„Ikea“ nuotr./Spinta BILLY

IKEA tikslas buvo sukurti daugeliui prieinamą knygų spintą, kuri tiktų skirtingiems žmonėms ir derėtų įvairiuose interjeruose. Praėjus daugiau nei 40 metų nuo šių spintų sukūrimo, nesenstančio dizaino BILLY lengvai prisitaiko prie kintančių žmonių poreikių.

KLIPPAN – sofa, paremta žmonių poreikiais

8-asis ir 9-asis dešimtmečiai buvo ryškūs, spalvingi ir žaismingi. O kalbant apie šį laikotarpį IKEA‘oje, neišeis nepaminėti sofų KLIPPAN.

Šie klasika jau tapę aptakių formų baldai atsirado 1980 m., supratus, kad svetainėje turėtų atsirasti vietos vaikams. Norėta, kad sofos nestabdytų teisės žaisti, būtų atsparios, daugeliui prieinamos ir universaliai tiktų skirtinguose namuose. Pirmą kartą pristatytos 1980 m. IKEA kataloge, jos kasmet sugrįždavo su vis kitais užvalkalais.

Sofų KLIPPAN populiarumą, tikėtina, lėmė tai, kad jos buvo sukurtos dėl realaus poreikio. Jaunas produktų vystytojas ir dviejų vaikų tėtis norėjo sukurti sofą, galinčią ištverti kasdienius iššūkius šeimos namuose, pakankamai saugią šėlstantiems vaikams ir su užvalkalais, kuriuos būtų patogu nuimti ir išskalbti.

„Ikea“ nuotr./Sofa KLIPPAN
„Ikea“ nuotr./Sofa KLIPPAN

„Šios sofos buvo sukurtos kaip alternatyva brangiems dizainerių modeliams, kurie nebuvo nei pakankamai saugūs, nei pakankamai patvarūs vaikų išdaigoms. Dėl aptakių formų ir keičiamų užvalkalų jos populiarios iki šiol“, – sako E.Nemanė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas