Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Noriu įsirengti drabužinę – ką reikia žinoti?

Dažnas svajoja apie erdvią drabužinę. Pamišę dėl mados norėtų turėti nedidelį kambarį, skirtą vien tik jų garderobui; mėgstantys tvarką svajoja drabužinės erdvę išnaudoti tam, kad likusiose patalpose liktų kuo mažiau daiktų. Tačiau ar visais atvejais verta savo būste įsirengti atskirą patalpą drabužinei?
Moteris renkasi drabužius
Noriu įsirengti drabužinę – ką reikia žinoti? / Vida Press nuotr.

Apie tai, ką reikėtų žinoti prieš nusprendžiant įsirengti drabužinę, pataria Nacionalinio interjero konkurso finalininkės, dizainerės Agnė Kisielienė ir Gintarė Jarmalavičiūtė, šiuo metu realizuojančios savo sukurtus interjerus Naujamiesčio kvartalo „B23” butuose.

Populiarus ir praktiškas pasirinkimas

Abi dizainerės vieningai sutinka, kad drabužinės turi nemažai privalumų. „Tiesą pasakius, dauguma mano klientų būtent drabužinės kaip atskiros patalpos ir pageidauja,“ – pastebi Gintarė Jarmalavičiūtė.

Agnė Kisielienė pritaria, kad drabužinę renkasi nemaža dalis naujakūrių, turinčių pakankamai vietos savo namuose. „Drabužinė su įėjimu yra tikrai praktiška ir turi nemažai privalumų,“ – teigia Agnė Kisielienė. „Labai patogu yra įeiti į spintą – visi turimi drabužiai vienoje vietoje, galima lengvai juos nužvelgti, nereikia varstyti skirtingų durų ieškant, kur kas padėta. Taip pat drabužinėse dažniausiai kabinamas ir veidrodis, kad būtų galima toje pačioje vietoje apsirengti ir derinti savo aprangą.“

A.Kisielienė pataria vietos šiai namų zonai negailėti. Norint funkcionalios drabužinės, reikėtų jai paskirti 6-10m2. Šiek tiek mažesnius skaičius įvardija G.Jarmalavičiūtė: „Drabužinės dydis gali prasidėti ir nuo 3m2. Svarbu, kad užtektų vietos ne tik kabykloms, bet ir žmogui laisvai stovėti ir apsisukti.“

Pakankamai erdvi drabužinė, kurioje tilptų visas garderobas ir dar matavimuisi patogus veidrodis – tikra mados mylėtojo svajonė. Tačiau drabužine džiaugsis ne vien tik jie.

„Palyginus su spinta, drabužinėje telpa žymiai daugiau daiktų, joje patogiau sudėlioti rečiau naudojamus daiktus, pavyzdžiui, lagaminus“ – dar vieną privalumą įvardija A.Kisielienė. Vasaros sezonu čia galima laikyti šiltus apdarus ar žiemos sporto įrangą, o orams atvėsus iki kitos vasaros palikti palapinę. Drabužinėje šie daiktai tikrai pernelyg netrukdys ir puikiai tilps šalia drabužių.

Svarbiausia – įvertinti būsto dydį

Ir A. Kisielienė, ir G. Jarmalavičiūtė sutinka, kad bene didžiausias drabužinių minusas yra jų užimama vieta. Tad pagrindinis klausimas, kurį reikėtų apmąstyti prieš apsisprendžiant įsirengti drabužinę, yra būsto plotas. Jei gyvenate nedideliame name ar bute, gali būti, kad drabužinei tiesiog neužteks vietos. Kurdamos interjerą šiuo metu bendrovės „Hanner“ statomo Naujamiesčio kvartalo „B23“ butams, abi dizainerės pasirinko talpias spintas, o ne drabužines.

„Atskira drabužinė yra prabanga ir ji įmanoma dažniausiai tik erdviuose namuose ar butuose,“ – sako G. Jarmalavičiūtė. „Jei būstas nedidelis, rekomenduočiau rinktis spintą.“

Vida Press nuotr./Moteris renkasi drabužius
Vida Press nuotr./Moteris renkasi drabužius

A.Kisielienė laikosi tokios pat nuomonės. „Jei būstas mažas ir kambariai taip pat maži, drabužinė gali tik dar labiau suspausti kambarį. Nors miegamojo didelio iš tiesų ir nereikia, pilnai užtenka ir 15m2 – juk ten ne rengiame šokius, o tik ateiname išsimiegoti. Tačiau tie 15m2 erdvės turėtų likti jau po drabužinės įrengimo, o jei tiek tėra iš viso – vertėtų rinktis spintą.“

Žinoma, ir į spintą galima sutalpinti visą gyvenimą. „B23” kvartale šiuo metu dizainerių įrenginėjami butai iliustruoja, kaip tinkamai įvertinus gyventojų poreikius ir būsto plotą, galima suprojektuoti spintą, talpumu mažai tenusileidžiančią drabužinei. Toks sprendimas padeda taupyti brangią būsto erdvę.

Kuo daugiau vietos – tuo daugiau netvarkos?

Nemažai žmonių nuogąstauja, kad erdvi drabužinė tiesiog suteiks daugiau vietos kaupti nereikalingus daiktus. Juk kuo daugiau yra vietos daiktams laikyti, tuo daugiau norisi jų ir turėti. Tad labai svarbu yra neapsikrauti ir kritiškai įvertinti savo turimo turto kiekį.

G. Jarmalavičiūtė turi paprastą patarimą, kaip tą padaryti: „Geriausias būdas yra tiesiog reguliariai peržiūrėti visus savo drabužius bei daiktus ir tuos, kurių ilgesnį laiką nenaudojote, kam nors padovanoti ar atiduoti perdirbti. Drabužinėje kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą.“

A.Kisielienė pažymi, kad susikūrus sau priimtiną sistemą, drabužinę išlaikyti tvarkingą gali būti visai paprasta. „Juk labai patogu, kad galima sudėlioti drabužius pagal jų paskirtį – pavyzdžiui, atskirai marškinius, kelnes, sukneles,“ – pasakoja dizainerė. Kai visus drabužius patogiai galima aprėpti vienu žvilgsniu, lengviau pastebėti ir tuos, kurie jau ilgesnį laiką nebuvo dėvėti, o tada jau spręsti, ką su jais daryti.

Dar vienas svarbus dalykas, padedantis ir išvengti netvarkos drabužinėje, ir apskritai padidinti jos funkcionalumą, yra tinkamai įrengtas apšvietimas. Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio drabužinę nusprendėte įsirengti, turėtumėte pasistengti, kad visa patalpos erdvė būtų pakankamai apšviesta. Šitaip bus žymiai lengviau surasti reikiamą drabužį ir nereikės aukštyn kojomis versti kiekvienos prieblandoje pasislėpusios lentynos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito