Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vėsus oras užplūdus vasaros karščiams – nebe prabanga: patogiai gyventi gali kiekvienas

Sakoma, kad nėra blogo oro – yra tik netinkamai jam pasiruošta. Kaip ir nėra per šaltos žiemos ar per karštos vasaros, jei iš anksto pagalvojama apie namuose cirkuliuojantį orą. Saulėti orai džiugina vis dažniau, todėl, skaičiuojant paskutines dienas iki kalendorinės vasaros, verta pagalvoti – o kaip vėsinsimės užplūdus karščiams?
Oro kondicionierius namuose
Oro kondicionierius namuose / 123RF.com nuotr.

Poreikį diktuoja vis karštesnės vasaros

Dar prieš porą dešimtmečių daugelis manė, kad temperatūrą reguliuojantis oro kondicionierius – viešbučių prabanga, tačiau metams bėgant vartotojų požiūris ir jų elgsena keičiasi. Vasaros Lietuvoje kasmet karštėja ir sausėja, tampa vis sunkiau ištverti užsitęsusią kaitrą. Dėl šios priežasties šiandien sunku įsivaizduoti biurą, prekybos, pramonės centrus, galiausiai – automobilį, be oro kondicionavimo sistemos. Ji vis dažniau atsiranda ir butuose, privačiuose namuose – šiuolaikiniai pastatai be oro kondicionierių jau neįsivaizduojami.

„Alinantys karščiai ir prieinama kaina keičia žmonių požiūrį – tai greita, efektyvi investicija į namų komfortą. Įsirengti oro kondicionierių namuose vis dažniau ryžtasi net tie, kurie anksčiau kartodavo, jog pragyveno 40 metų, todėl apsieis ir dabar“, – 15min sakė „City-Line LT“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Morkūnas.

Ilgalaikė investicija į sveikatą

Pasak jo, apsieiti be oro kondicionavimo sistemos tiesiog neverta – ji ne tik atvėsins ar sušildys patalpų orą, bet ir jį išvalys nuo kenksmingų mikroorganizmų, oras taps švaresnis, bus lengviau kvėpuoti, bus išlaikyta santykinė drėgmė.

„Galima sakyti, kad oro kondicionierius – tai investicija į gerą savo ir artimųjų savijautą bei komfortišką gyvenimą. Jis jau nebėra prabangos prekė, kaip buvo anksčiau, o ir kainų pasiūla tikrai didelė: nuo ekonominės klasės, tinkančios mažiems butams, iki premium segmento ypač išrankiems klientams“, – pasakojo M.Morkūnas.

Ir mažuose butuose, ir erdviuose biuruose

„City-Line LT“ atstovas pataria pirmiausia įvertinti patalpos plotą, jos išdėstymą – oro kondicionieriaus pasirinkimui įtakos turi ir langų skaičius, jų kryptis. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek žmonių patalpoje įprastai būna – biurą teks vėsinti intensyviau nei kambarį gyvenamajame name. Renkantis oro kondicionierių reikėtų įvertinti ir tokius techninius parametrus kaip dydis, energetinė klasė, skleidžiamas garsas ir pan.

„Šiuolaikiniai oro kondicionieriai turi begalę papildomų funkcijų, yra išskirtinio dizaino, gali būti montuojami ant sienos, įleisti į lubas, paslėpti po lubomis ar net įmontuojami į langus. Tų niuansų labai daug, todėl geriausia kreiptis į specialistus – jie individualiai patars, atvyks į biurą ar namus, padės išsirinkti tinkamiausią sprendimą“, – sakė M.Morkūnas.

„City-Line LT“ nuotr./Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr./Oro kondicionierius

Įrengti sistemą pavyks lengvai ir greitai, nors specialistai rekomenduoja esant galimybei montuoti oro kondicionierių prieš atliekant buto ar namo remontą – tokiu atveju bus galima paslėpti komunikacijas sienoje ar po lubomis, sumontuoti kondensato nubėgimą savitaka ir taip išvengti papildomų kanalų ar kondensato siurbliuko. Taip pat įrenginį galima sumontuoti taip, kad pučiamo oro srautas būtų nukreiptas nuo žmonių. Patogus ir oro kondicionieriaus valdymas – jį galima reguliuoti per atstumą net iš kito miesto ar šalies.

Dažniausia klaida – per dideli temperatūrų skirtumai

„Kartais žmonės baiminasi, kad oro kondicionieriai sukelia peršalimo ligas, tačiau tai – klaidinga nuomonė, kylanti iš nežinojimo, kaip tinkamai naudoti oro kondicionierių. Jei patalpos temperatūra nuo oro skirsis 5 laipsniais, organizmas temperatūros šoko negaus. Dar viena klaidinga nuomonė – kad oro kondicionieriai suvartoja labai daug elektros energijos. Šiuolaikiniai Cooper&Hunter oro kondicionieriai yra A+++ energetinės klasės, jų elektros sąnaudos – labai mažos“, – kalbėjo M.Morkūnas.

„City-Line LT“ inžinerinių sistemų pardavimo ir montavimo srityje dirba jau daugiau nei 13 metų ir pastebi, kad oro kondicionieriai lietuviams kasmet tampa vis aktualesni. „Žmonės dalijasi informacija su draugais, kaimynais, aplinkiniais. Atsiveda į savo namus, parodo, kaip sumontuota įranga, kaip ji veikia. Dažnai įrengus vienam klientui oro kondicionierių, skambina jo kaimynas ir prašo, kad ir jam sumontuotume“, – sako M.Morkūnas.

„City-Line LT“ nuotr./Oro kondicionierius
„City-Line LT“ nuotr./Oro kondicionierius

Ir jei esą anksčiau žmonės eidavo atsivėsinti į prekybos centrus, dabar to daryti nebėra prasmės, o siaučiant COVID-19 – ir ne itin saugu. Oro kondicionierius tampa neatsiejama šiuolaikiškų, energetiškai efektyvių namų dalimi, kurią dabar gali įsirengti kiekvienas.

Šiuo metu yra puikus laikas atnaujinti namus ir tiems, kurie nori gyventi šiuolaikiškai, efektyviai išnaudoti šilumą. Nuo gegužės 11 dienos iki birželio 9 dienos individualių namų gyventojai kviečiami teikti paraiškas dėl kompensacijos keičiant taršų šildymo katilą nauju – įsirengti biokuro katilus ir šilumos siurblius. „City-Line LT“ padės pasirūpinti geriausiu sprendimu ir išsirinkti labiausiai tinkamą iš plataus asortimento oras-vanduo šilumos siurblių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas