Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešbučio Tokijuje rekonstrukcijos projektas papiktino ir tarptautinę bendruomenę

Sprendimas griauti 53 metų senumo Tokijo „Okura“ viešbučio pastatą nustebino ne tik japonų istorikus bei architektūros specialistus, bet ir papiktino tarptautinę bendruomenę. Vis dėlto žadama, kad už 1 mlrd. JAV dolerių pokario architektūros šedevras bus ne tik atgaivintas, bet ir patobulintas.
Tokijo „Okura“ viešbutis
Tokijo „Okura“ viešbutis / tokyowake.com
Temos: 1 Viešbutis

Pagrindinis viešbučio pastatas buvo nugriautas rugsėjį. Pietinis komplekso korpusas, iškilęs 1973 metais, vis dar veikia, o savininkai jame planuoja atkurti viešbučio foje mezoniną, kuriame buvo pavaizduotas žinomas japoniškas paveikslas „Sapno tiltas“, bei šešiakampius lubų šviestuvus, rašo nytimes.com.

Naujai sukurtas baras bandys atkurti stilingą buvusio „Orchidėjos“ baro retro prašmatnumą: elegantišką, menkai apšviestą kokteilių rojų, pamėgtą diplomatų, emigrantų bei žurnalistų. Naujasis kompleksas taip pat bus pastatytas pagal naujausias žemės drebėjimams atsparias technologijas.

Viešbutis, atidarytas 1962-aisiais, dvejus metus prieš pirmąsias Tokijo rengtas Olimpines žaidynes, – renginį, kuris pasauliui turėjo parodyti, kad Japonija atsigavo po II Pasaulinio karo.

Priešingai nei daugelis Tokijo pokarių postatų, kurių pagrindas buvo išskirtinai Vakarietiško modernizmo pavyzdžiai, „Okura“ buvo pastatyta, kad primintų Japonijos kultūrą. Bent jau taip, kaip ją supranta užsieniečiai. Todėl tarp dekoro detalių atsirado šešiakampės lubų lempos, primenančius senovinius brangakmenius, ir pertvaros iš kimono medžiagos.

Pokario modernizmo laikotarpio viešbučio foje meistriškai sujungia tokius tradicinės Japonijos elementus kaip lakuotus slyvos žiedo formos stalus bei kėdes, su vizijomis, kurios anuomet laikytos futuristinėmis, pavyzdžiui apšviestu pasaulio žemėlapiu, rodančiu laiko zonas.

Viešbutyje dažnai lankėsi Jugtinių Amerikos Valstijų prezidentai, įskaitant ir Baracką Obamą, taip pat kiti šalies valdžios atstovai, įžymybės, menininkai bei dizaineriai. Jis taip pat atliko vieną reikšmingiausių vaidmenų 1960-ųjų romane apie Jamesą Bondą „Gyveni tik du kartus“.

Kompanija „Hotel Okura Co. Ltd.“, tarp kurios didžiausių investuotojų yra statybų kompanija „Taisei Corporation“ bei antra pagal dydį Japonijos nekilnojamojo turto plėtotoja „Mitsubishi Estate“, planuoja pastatyti naują 38 aukštų viešbutį su 510 kambarių ir 18 aukštų biurų pastatą.

Planuojama, kad viešbučio atnaujinimas kainuos 1 mlrd. JAV dolerių. Kompanija žada „sąžiningai atkurti“ keletą svarbiausių viešbučio foje artefaktų, įskaitant sienų apmušalus, popierinius žibintus, sukamas duris, lakuoto medžio baldus bei žemėlapį su laiko juostomis.

tokyowake.com/Tokijo „Okura“ viešbutis
tokyowake.com/Tokijo „Okura“ viešbutis

Tačiau šie planai menkai numalšino viešbučio išsaugojimo šalininkų nerimą. Daugelis jų tvirtina, kad Tokijas naikina svarbiausią pokario architektūros vertybę, nes tikisi patenkinti per 2020-ųjų Olimpines žaidynes išaugsiančius turistų srautus.

„Kai buvo paskelbta apie rekonstrukciją, daugelis užsieniečių, ypač garsių dizainerių, paskelbė apie savo apgailestavimus. Dauguma jų protesto formų buvo sunkiai suvokiamos“, - teigia Tokijo universiteto architektūros profesorius Yoshio Uchida.

Paskelbus, kad planuojama griauti viešbučio pastatą, tarptautinis gyvenimo būdo žurnalas „Monocle“ netgi išplatino peticiją „Išsaugokime Okurą“, kad atkreiptų dėmesį į unikalaus objekto gerbėjų pasipiktinimą.

Italijos prabangos prekių kompanijos „Bottega Veneta“ kūrybos direktorius Tomas Maieris nufilmavo apie viešbutį filmą ir pradėjo kampaniją socialiniuose tinkluose #MyMomentAtOkura.

„Okuros“ atkūrimo imsis jos architektūros autoriaus sūnus Yoshio Taniguchi, kuris baigė Harvardą ir prieš 11 metų atnaujino Modernaus meno muziejų Niujorke. Jis labiausiai atpažįstamas iš naudojamų plonų linijų bei konservatyvaus minimalizmo – toli gražu nuo savo tėvo, kaip kai kurie sako, išskirtinio dėmesio fiziniam menui ir genialiam Rytų bei Vakarų subalansavimui.

Y. Taniguchi gerai žino apie susižavėjimą reiškiamą jo tevui dėl „Okuros“. Jis tikina, kad gali suderinti senojo pastato dvasią ir jausmą naujame statinyje, nesvarbu, kokie bebūtų jo parametrai.

tokyowake.com/Tokijo „Okura“ viešbutis
tokyowake.com/Tokijo „Okura“ viešbutis

Spaudimas atgaivinti ir atnaujinti Tokiją neapsiriboja nauja „Okuros“ inkarnacija. Nekilnojamojo turto kainos mieste mažos nuo 1990-ųjų. Kuklius rinkos pakilimus pastarąjį dešimtmetį temdė gerokai sėkmingesnių kaimynų Singapūro, Seulo ir Šanchajaus konkurencija.

Kitas iššūkis miestui – viešbučių kambarių trūkumas. Nacionalinė Japonijos turizmo organizacija paskelbė, kad praėjusiais metais užsienio turistų skaičius pasiekė rekordinius 20 mln. ir išaugo daugiau nei 40 proc.

Tokijo viešbučių užimtumo lygis nuolat yra 90 proc. ar net didesnis, o vietos verslininkai pradėjo skųstis, kad trūksta kambarių už prieinamą kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai