Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Juodkrantės „Ąžuolyno“ poilsio namų byla teisme: apeliacija atmesta

Atmestas poilsio namų „Ąžuolynas“ apeliacinis skundas dėl žalos atlyginimo už Neringoje nugriautus (griautinus) pastatus, – tokį sprendimą trečiadienį priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Neringos savivaldybė turės susimokėti mažiau nei buvo priteisęs žemesnės instancijos teismas.
Kelionės akimirka
Juodkrantė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija byloje dėl žalos atlyginimo iš Lietuvos valstybės ir Neringos savivaldybės dėl Neringoje nugriautų (griautinų) pastatų, atmetė poilsio namų „Ąžuolynas“ apeliacinį skundą ir iš dalies tenkino atsakovų Lietuvos valstybės bei Neringos savivaldybės apeliacinius skundus, bei sumažino žemesnės pakopos teismo sprendimu pareiškėjui priteistą turtinės žalos atlyginimą iki 9 432,60 eurų.

Siekė prisiteisti 305 tūkst. eurų

Administracinėje byloje ginčas kilo dėl žalos, kurios atsiradimą pareiškėjas kildino iš neteisėtų Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, Neringos savivaldybės tarybos ir Neringos savivaldybės administracijos veiksmų – priimtų atitinkamų aktų, tvirtinant teritorijų planavimo dokumentus, išduodant statybą leidžiančius dokumentus ir pripažįstant pastatus tinkamais naudoti, atlyginimo bei procesinių palūkanų priteisimo.

Poilsio namai „Ąžuolynas“ prašė priteisti jam solidariai iš minėtų atsakovų 305 570,65 Eur žalą ir 5 proc. metines palūkanas nuo priteistos sumos už laikotarpį nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Pasisakė dėl senaties

Išnagrinėjęs bylos medžiagą, LVAT nesutiko su prieš tai bylą nagrinėjusio pirmosios instancijos teismo nuomone, kad pareiškėjo reikalavimams, kildinamiems iš prieplaukos namelio bei žuvų restorano netekimo, taip pat dėl restorano griovimo išlaidų senaties terminas nėra taikytinas. Priešingai, pasak LVAT išplėstinės teisėjų kolegijos, ieškinio senaties terminas nurodytiems reikalavimams buvo praleistas, o jo pasibaigimas yra savarankiškas ir pakankamas pagrindas atmesti šiuos reikalavimus. Todėl išplėstinė teisėjų kolegija nebepasisakė dėl pareiškėjo apeliacinio skundo argumentų, kiek tai susiję su reikalavimais dėl žalos, kildinamos iš prieplaukos namelio netekimo, ir sprendė dėl pareiškėjo reikalavimų priteisti jam žalą, siejamą su jachtininkų viešbučiais ir Klaipėdos apygardos teismo 2009 m. balandžio 10 d. sprendimo priverstinio vykdymo išlaidomis bei palūkanomis.

LVAT atkreipė dėmesį į tai, kad nagrinėjamu atveju yra pakankamas pagrindas konstatuoti, jog byloje nustatyti pažeidimai laikytini valdžios institucijų neteisėtais veiksmais. Pasak LVAT, pirmosios instancijos teismas pagrįstai vertino, jog pareiškėjo prašoma priteisti žala, kilusi dėl jachtininkų viešbučių netekimo, yra konkreti, tikra ir įrodyta.

Žalos dydis buvo apskaičiuotas neteisingai

Išplėstinės LVAT teisėjų kolegijos vertinimu, tarp pareiškėjo nurodytos žalos dėl jachtininkų viešbučių netekimo ir atsakovų neteisėtų veiksmų taip pat neabejotinai egzistuoja priežastinis ryšys. Atsižvelgiant į tai, konstatuota, kad šiuo aspektu nustatytos visos būtinosios valstybės ir savivaldybės civilinės atsakomybės sąlygos, todėl pirmosios instancijos teismas pagrįstai priteisė pareiškėjui solidariai iš atsakovų turtinės žalos, siejamos su jachtininkų viešbučiais, atlyginimą. Tačiau LVAT taip pat pabrėžė, kad žemesnės pakopos teismas neteisingai apskaičiavo žalos dydį: pagal 2004 m. liepos 26 d. pirkimo–pardavimo sutartį 50 000 Lt (14 481 Eur) suma buvo įvertinti ne tik nebaigti statyti jachtininkų viešbučiai, bet ir nebaigtas statyti žuvų restoranas, todėl, pasak teismo, į šią aplinkybę būtina atsižvelgti apskaičiuojant pareiškėjui priteistiną žalos dydį.

Byloje atsakovai apeliaciniuose skunduose kėlė jų civilinės atsakomybės mažinimo klausimą tuo pagrindu, kad iš dalies pats pareiškėjas kaltas dėl šios žalos atsiradimo, nes dalyvaudamas detaliojo plano rengimo, projektavimo sąlygų sąvado ir statybos leidimo išdavimo procese nebuvo pakankamai rūpestingas ir atidus, tačiau, išplėstinės LVAT teisėjų kolegijos vertinimu, šios atsakovų nurodytos aplinkybės nebuvo pakankamos mažinti jų civilinę atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas