Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Norisi bėgti iš tokio rajono“: Vilniaus Taikos gatvės gyventojus pykdo ketinimai šalia jų statyti daugiabutį

Vilniaus Justiniškių gyventojai, įsikūrę Taikos gatvėje, piktinasi planais jų kaimynystėje statyti penkių aukštų daugiabutį. Anot žmonių, jau ir dabar gatvėje eismas itin intensyvus, nes šalimais yra mokykla bei darželis, o papildomi gyventojai situaciją dar labiau pablogins. Be to, juos piktina ir tai, kad atsiradęs naujas statinys daliai žmonių užstos saulės šviesą, bus iškirsti ir medžiai. Statytoja „Topazo“ ginasi, kad viskas vyks pagal įstatymo raidę.
Taikos g .155 statybos
Taikos g.155 statybos / Skirmanto Lisausko /BNS nuotr.

Su 15min redakcija susisiekė Taikos g. 155 daugiabučio gyventojai, kuriems nerimą kelia ketinimai šalia jų pastatyti naują daugiabutį namą su 16 butų.

„Taikos g. 155 stovi daugiabutis, kuris turi vidinį kiemą, šalia yra mokykla. Turime labai mažą plotą medžių šalia daugiabučio, bet dabar ten planuojama statyti penkių aukštų namą. Maža to, kad jis stovės pernelyg arti, saulės šviesos mes nebematysime. Aš gyvenu antrame aukšte, o tie, kurie gyvena pirmame, išvis jos nematys. Be to, butų bus 16, o automobilių stovėjimo vietų tik 12“, – 15min pasakojo daugiabučio, šalia kurio planuojamos statybos, gyventoja Renata.

„Dienos šviesa nepaklius“

Anot moters, netoliese stovi Taikos progimnazija, tad gatvėje nuolat formuojasi spūstys, o naujoji kaimynystė padėtį, jos teigimu, dar labiau apsunkins.

Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos
Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos

„Reikėtų tai pamatyti rugsėjo pradžioje – norėdami įvažiuoti mes stovime ir laukiame spūstyse, automobilius statome už kelių kvartalų. (...) O kai statybų metu bus vežamas smėlis, stovės kranai, čia niekam nebus vietos. Mes gyvensime pragare“, – tvirtino moteris.

Tiesa, ji pažymėjo, kad įmonė, panašu, veikia laikydamasi Statybų techninio reglamento (STR).

„Aš pati esu teisininkė, tariausi ir su kitais teisininkais, tai jie viską daro pagal STR, pagal Šimašiaus (buvusio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus – aut. pastaba) urbanizacijos politiką. Pati įmonė dar sako, kad negali įpareigoti tų, kurie pirks butus, įsigyti ir stovėjimo vietų, nors mes jau dabar skęstame“, – pasakojo Renata.

Planuojamomis statybomis nepatenkinti ir Taikos g. 137 daugiabučio gyventojai.

Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos
Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos

„Šiuo atveju jie stengiasi pastatyti priešais kitų žmonių langus ir uždengti natūralų apšvietimą. Ten dienos šviesa pas gyventojus nepaklius, gyventojai turės spirginti elektrą nuo pat ryto iki pat vakaro“, – 15min kalbėjo Vaidas.

Jis sakė esąs nepatenkintas ir tuo, kaip vyko projekto pristatymas. Anot Vaido, žmonės norėjo susitikti su įmonės atstovais gyvai, tačiau galiausiai buvo suorganizuotas susitikimas per „Zoom“.

„Uždaviau klausimą, kaip jie planuoja vykdyti statybas, kur statys kranus, apsaugos namelį, kur apgyvendins statybininkus, nes jie savo teritorijoje, kurioje vyksta statybos, niekada neišsitenka. Kai „Topazo“ statė namą Taikos g. 157B, ten buvo užblokuotas visas šaligatvis, nežinau, kas jiems leidžia tai daryti“, – pasipiktinimo neslėpė Vaidas.

Sako, kad kris nekilnojamojo turto vertė

Be to, jį piktina ir tai, kad statant daugiabutį bus iškirsti medžiai.

„Aš pats esu miškininkas. Pasižiūrėjau, tai tie medeliai gražiai atrodo. Aišku, vieni yra labiau pavargę, kiti gyvybingesni, bet ne čia esmė. Medynas buvo suformuotas prieš 38 metus, aš Justiniškėse gyvenu nuo pat mikrorajono pirmų dienų ir gyventojų interesas šiuo atveju yra labai pažeidžiamas. Krenta ir mūsų nekilnojamojo turto vertė, sutrikdoma ir oro cirkuliacija su tokiais inkliuzais. Su savo statybomis, bandymais įsprausti, tankinti Vilnių, naikinti žaliąsias zonas oras tampa uždujintas“, – kalbėjo Justiniškių gyventojas.

Jis pridūrė, kad iš tokio mikrorajono „jau norisi bėgti“.

Be to, Vaidas akcentavo, kad iš „Topazo“ aiškių atsakymų į gyventojų nuogąstavimus nesulaukta, o paklausus, kas atsakys už Taikos g. 155 namo būklę, jei, pavyzdžiui, įtrūks siena, atsakyta, kad bus „stengiamasi darbus vykdyti kaip įmanoma saugiau“.

Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos
Skirmanto Lisausko /BNS nuotr./Taikos g .155 statybos

„Kitas klausimas – žala gamtai. Man įdomu, ar kas nors užsiima šituo klausimu, ar ne? Aš kiekvieno medžio nukirtimą laikau parazitiniu veiksmu“, – sakė gyventojas.

Įmonė: reikalavimų laikomasi

Savo ruožtu įmonės „Topazo“ direktorė Rasa Radovičienė tvirtino, kad projektuojamo statinio išdėstymas žemės sklype yra parengtas vadovaujantis Statybų techninio reglamento reikalavimais.

„Minėtame reglamente nurodyta, kad projektuojamų statinių išdėstymas sklype neturi pažeisti gretimų sklypų ir pastatų patalpų apšviestumo ir natūralaus apšvietimo reikalavimų. Nurodyta, kad kiekviename 1–3 kambarių bute turi būti bent vienas, o 4 ir daugiau kambarių butuose – 2 gyvenamieji kambariai, kuriuose bendras apšviestumo laikas lygiadieniais (kovo 22 ir rugsėjo 22 d.) – ne trumpesnis kaip 2 valandos“, – teigė R.Radovičienė.

Ji pridūrė, kad būtent tokie reikalavimai ir bus tenkinami.

Iškirs 8 medžius

Tuo metu medžių sklype ketinama iškirsti aštuonis.

„Dalis iš jų bus kompensuojama naujais želdiniais sklype, o likusi dalis naujų želdinių bus pasodinta Vilniaus savivaldybės nurodytoje vietoje vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės nustatyta tvarka“, – tvirtino įmonės vadovė.

Komentuodama automobilio stovėjimo vietų skaičių, R.Radovičienė teigė, kad iš viso projektuojama 16 butų ir 12 stovėjimo vietų automobiliams, o tai atitinka įstatymuose numatytus reikalavimus.

„Taip pat projektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte nurodyta, kad trūkstamas 2 automobilių stovėjimo vietas statytojas pasirengęs kompensuoti pasirašant su Vilniaus miesto savivaldybės administracija atitinkamą sutartį“, – sakė įmonės vadovė.

Ji taip pat informavo, kad šiuo metu projektas yra projektavimo stadijoje, statybų leidimas dar nėra išduotas.

„Buvo viešasis svarstymas, gyventojams buvo pateikta informacija, dabar vyksta projektavimas, o tada bus daromas techninis projektas ir tik tada bus gautas statybų leidimas. Dabar yra atliktas tik viešasis svarstymas ir vyksta projektavimo stadija“, – nurodė įmonės vadovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės informavimo specialistas Irmantas Kuzas nurodė, kad savivaldybė iki šiol iš projekto vystytojos „Lithome“ nėra gavusi prašymo pritarti projektiniams pasiūlymams, o viešas projektinių pasiūlymų svarstymas įvyko rugpjūčio 23 d.

„Gavę prašymą nagrinėsime projektinių pasiūlymų sprendinius, visuomenės informavimo metu pateiktus visuomenės atstovų pasiūlymus ir pastabas, taip pat ir dėl gretimo pastato insoliacijos“, – sakė I.Kuzas.

Statybos inspekcija gavo gyventojų skundą

Tuo metu Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nurodė, kad yra gavusi rugpjūčio 18 d. pateiktą minėtų daugiabučių gyventojų skundą.

Inspekcija pakartojo, kad statybų leidimas dar nėra išduotas.

„Statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas ir galiojantis tada, kai jo duomenys įregistruoti ir apie jo išdavimą visuomenė viešai informuojama „Infostatyba“, paskelbiant joje statinio projekto rodiklius (butų skaičių, bendrą plotą, naudingą plotą, tūrį), bendruosius rodiklius (sklypo užstatymo intensyvumą, pastato bendrą plotą, aukštų skaičių, pastato aukštį), statybos darbų pradžią bei kitus duomenis“, – komentare teigė Statybos inspekcija.

Patikrinimus ,,Infostatyba“ duomenis, nustatyta, kad šių metų rugpjūčio 1 dieną „Infostatyba“ buvo užregistruotas prašymas informuoti visuomenę apie parengtus statinių projektinius pasiūlymus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija

Pagal IS „Infostatyba“ ir Vilniaus m. savivaldybės interneto svetainėje viešai skelbiamą informaciją projektinių pasiūlymų viešas svarstymas įvyko nuotolinės vaizdo transliacijos būdu rugpjūčio 23 dieną.

„Pažymėtina, kad projektuotojas viešojo susirinkimo metu pristato statytoją, turi supažindinti susirinkimo dalyvius su projektiniais pasiūlymais, informuoti susirinkimo dalyvius, kiek ir kokių pasiūlymų gauta iki viešojo susirinkimo pradžios, įvertinti iki susirinkimo pradžios gautus visuomenės atstovų pasiūlymus, paaiškinti, kodėl ir kokie pasiūlymai nepriimtini ir atsakyti į viešo susirinkimo dalyvių klausimus“, – komentavo Statybos inspekcija.

Tiesa, prašymo pritarti projektiniams pasiūlymams vystytojas dar nėra pateikęs.

„Taigi, kaip matyti iš aukščiau nurodytos informacijos, šiuo metu vyksta visuomenės informavimo apie numatomą statinio projektavimą procedūros. Projektas bus vertinamas atsakingų savivaldybės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir kitų kompetentingų institucijų tarnautojų gavus prašymą išduoti statybą leidžiantį dokumentą“, – nurodė inspekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas