Karas išryškino naują statybų rinkos segmentą Ukrainoje – slėptuves nuo bombų

Ukrainos rinkoje siūloma įvairaus dizaino slėptuvių nuo bombų, o jų kaina prasideda nuo kelių šimtų eurų, rašo epravda.com. „Žmonės užsisako dvejopos paskirties bunkerius - tokius, kuriuose žiemą galima laikyti maistą, o iškilus pavojui gyvybei – naudoti, kaip slėptuvę“, – pasakojo Romanas Piatenka, betonavimo darbų bendrovės „KovalenkoCityBuild“ vadovas.
Slėptuvė nuo bombų Ukrainoje
Slėptuvė nuo bombų Ukrainoje / Ekrano nuotrauka

Kaip rašo epravda.com, pagrindiniai tokių pastatų klientai yra vietos bendruomenės ir švietimo įstaigos, kurioms tokia slėptuvė yra būtina kontaktinio mokymo sąlyga.

Kas gamina slėptuves nuo bombų ir kokie pasiūlymai rinkoje galimybės?

Bombų slėptuvėms statyti nereikia ypatingų medžiagų ar įgūdžių, todėl dauguma slėptuves gaminančių įmonių anksčiau yra stačiusios rūsius ir pusrūsius, klojusios pamatus ir įrenginėjusios kitas betonines konstrukcijas.

„Žmonės užsisako dvejopos paskirties bunkerius - tokius, kuriuose žiemą galima laikyti maistą, o iškilus pavojui gyvybei ir sveikatai – naudoti, kaip slėptuvę“, – epravdai.com sakė Romanas Piatenka, betonavimo darbų bendrovės „KovalenkoCityBuild“ vadovas.

Vidutinis bunkerio dydis – 10 kvadratinių metrų ploto. Paprastai saugyklos statomos iš betono blokų ant monolitinių betono grindų. Lubos taip pat pagamintos iš betono plokštės. Tokio statinio kaina – 192 tūkst. grivinų (5,2 tūkst. eurų).

„Tokius mažus bunkerius dažniausiai užsako pavieniai asmenys. Įmonės taip pat užsako slėptuves darbuotojams, tačiau jos yra šiek tiek kitokio tipo“, – aiškina R.Piatenka.

Verslininkams paprastai reikia didesnių ir „iki raktų“ įrengtų slėptuvių. Vidutinis jų plotas būna apie 30 kv. m, o tokios slėptuvės kaina – apie 700 tūkst. grivinų (apie 19 tūkst. eurų), rašo epravda.com.

Ekrano nuotrauka/Slėptuvė Ukrainoje
Ekrano nuotrauka/Slėptuvė Ukrainoje

„Prasidėjus karui prieglaudų poreikis išaugo 40 proc. Anksčiau žmonės daugiausia užsakydavo rūsius - tai yra paprastesnės konstrukcijos, kurios nėra pritaikytos atsilaikyti prieš ugnį. Dabar žmonės nori bunkerio su patogesniais laiptais, kad galėtų greitai nusileisti žemyn“, – pasakojo „KovalenkoCityBuild“ vadovas.

Bendrovės „Pulsar Construction“, kuri taip pat stato gelžbetonines slėptuves, pardavimų vadovas epravda.com portalui sakė, kad 14,5 kv. m ploto visiškai įrengta slėptuvė nuo bombų kainuoja apie milijoną grivinų (27 tūkst. eurų).

„Išstudijavome pasaulinę patirtį, pasiskolinome keletą idėjų, tačiau dizainą kūrėme savarankiškai. Atsižvelgėme į medžiagų prieinamumą Ukrainoje ir savo patirtį statybų srityje“, – epravda.com portalui sakė bendrovės konsultantas.

Įmonė siūlo modulines karkasines saugyklas, kurias galima greitai įrengti.

Prasidėjus karui prieglaudų poreikis išaugo 40 proc.

Įmonės atstovai teigia, kad jų bombų slėptuvėmis daugiausia domisi verslo atstovai, tačiau masinių užsakymų dar nėra.

Kai kurie gamintojai siūlo paruoštus sprendimus. Pavyzdžiui, Zaporižės įmonė „Art Building“ gamina metalinius bunkerius – slėptuves nuo bombų.

Paruošta konstrukcija sumontuojama duobėje ant betoninio pagrindo ir užpilama 35 cm storio betonu. Sukietėjusi konstrukcija padengiama žemės sluoksniu. Bunkerio korpusas pagamintas iš 4 mm storio plieno lakštų ir sutvirtintas armatūra.

Gamintojas patikina, kad ši slėptuvė skirta apsaugoti nuo aviacinių bombų ir didelės sprogstamosios galios, sugriautų pastatų nuolaužų, dūmų ir nuodingų dujų. Šios pastogės gaminamos tokio dydžio, kokio pageidauja klientas.

Iš Ukrainoje šiuo metu pardavinėjamų biudžetinių variantų yra „Morisono bombų slėptuvės“ analogų. Antrojo pasaulinio karo metu šį į narvą panašų prototipą naudojo britai. Tuomet, vokiečių bombardavimo metu, tokia mini prieglauda gerokai sumažino aukų skaičių.

Imperial War Museums/Morrison shelter 1941
Imperial War Museums/Morrison shelter 1941

Į narvą panašus statinys Ukrainoje buvo įrengtas name.

„6 kvadratinių metrų ploto mini slėptuvė kainuoja 23 tūkst. dolerių (842 tūkst. grivinų). Į kainą įskaičiuota gamyba, montavimas, sandėliukas ir 200 litrų vandens rezervuaras“, – aiškina įmonės vadovė Olga.

„Konteinerio dydis ir forma priklauso nuo galimybės jį gabenti keliais. Projektas yra 2,4 m pločio, 2,15 m aukščio ir 6 m ilgio, tačiau jį galima pratęsti iki 12 metrų. Jei būtų didesnis, logistika kainuotų brangiai ir būtų biurokratiškai sudėtinga“, – priduria pardavimų vadovas.

„Tokias slėptuves pradėjome gaminti neseniai, kai Zaporižia buvo aktyviai apšaudoma. Pavyzdį radome internete. Užsakymų dar nebuvo, bet žmonės domisi“, – sakė ir „VK Energoprom“ partneris Maksimas Ščerbatenka.

Vienvietė pastogė (ilgis 1,93 m, plotis 0,83 m, aukštis 0,76 m) kainuoja beveik 40 tūkst. grivinų (tūkstantį eurų), dvivietė pastogė (1,93 m, 1,43 m, 0,76 m) – 51 tūkst. grivinų (1,4 tūkst. eurų). Konstrukcija sveria apie 220 kg. Verslininkai yra pasirengę atsiųsti išardytą slėptuvę paštu visoje Ukrainoje. Bendrovė nusipirko medžiagų dešimčiai tokių slėptuvių.

Vieno iš pirmųjų gamintojų istorija

Ukrainos rinkoje slėptuvės nuo bombų pirmą kartą buvo sertifikuotos pagal bendrą bendrovių „Industry LV“ ir „Hobbit House“ projektą „Hobbit House“. Gamyba pradėta 2022 m. balandžio mėn., rašo epravda.com. Pirmuosius du mėnesius dėl užsakymų trūkumo slėptuvės nuo bombų buvo gaminamos ir kaupiamos sandėlyje. Pardavimai prasidėjo birželio mėnesį.

„Pavyzdžius eksponavome greitkelyje, vedančiame iš Lvivo į Ravą-Ruską ir greitkelyje netoli Brodų - reklamavomės reklaminiuose stenduose ir sukūrėme interneto svetainę“, – sako Volodymyras Krekhovetskis, „Industry LV“ įkūrėjas.

Dabar slėptuvės gaminamos po atviru dangumi, o žiemą gamyba bus perkelta į patalpas. Verslininkai į gamybą investavo daugiau nei 3 mln. grivinų (81 tūkst. eurų).

„Projektuodami studijavome sovietinius modelius, Izraelio patirtį, kalbėjomės su karininkais, turėjusiais karinių operacijų Jugoslavijoje patirties“, – priduria verslininkas.

Prasidėjus karui, abiejų bendrovių darbuotojai atkūrė 30 metų neveikusias bombų slėptuves, skirtas apsisaugoti nuo branduolinio sprogimo. „Aš uždaviau sau klausimą: ką daro tie, kurie neturi tokių prieglaudų? Radome išeitį: sukurti mobilią slėptuvę nuo bombų“, – prisimena J.Krechoveckis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudyta Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudyta Zaporižia

Verslininkai mokykloms, vaikų darželiams ir regionų administracijoms pardavė daugiau kaip 60 slėptuvių. „Iki rugsėjo 1 d. buvo atidarytos tik tos mokyklos, kuriose buvo įrengtos slėptuvės. Buvo mokyklų, kurios pritaikė rūsius ar kitus ūkinius pastatus, tačiau daugelis kaimo mokyklų tokių patalpų neturėjo“, – aiškina verslininkas.

Vietos valdžios institucijos finansuoja slėptuvių nuo bombų įsigijimą ir jų įrengimą. Kai kurie tai daro centralizuotai. Todėl Chmelnyckio srities valstybės administracija planuoja už regiono biudžeto lėšas nupirkti daug slėptuvių nuo bombų ir išdalyti jas rajonams.

Poreikis statyti slėptuves nuo bombų yra gana didelis. Chmelnyckio regione, kuris yra tarp penkių pirmaujančių regionų pagal slėptuvių švietimo įstaigose būklę, tik 42,8 proc. mokyklų turi savo slėptuves nuo bombų.

Pavelo Posochovo nuotr./Kai kaukia oro pavojaus sirenos vaikai tęsia mokslus mokyklose įrengtose slėptuvėse nuo bombų.
Pavelo Posochovo nuotr./Kai kaukia oro pavojaus sirenos vaikai tęsia mokslus mokyklose įrengtose slėptuvėse nuo bombų.

Pasak J.Krechoveckio, kas trečias bombų slėptuvės pirkėjas yra verslininkas, o kas dešimtas – privatus asmuo. Kai kurie žmonės gaminį naudoja kaip rūsį, pirtį, vyno rūsį. Tarp klientų yra viešbučiai, kurie slėptuves paverčia viešbučio kambariais arba pirtimis.

Slėptuvės sienos yra 10 cm storio, kupolo formos viršus – 15 cm storio. Suapvalinta viršutinės dalies forma apsaugo nuo sprogimo bangos.

Bombų slėptuvė pagaminta iš specialios rūšies betono, kuris naudojamas statant objektus, kuriems keliami aukšti kokybės ir tvirtumo reikalavimai. Be to, gamyboje naudojama sutvirtinta armatūra iš plieno, kurio skersmuo ne mažesnis kaip 10 mm.

Pagrindinio „Hobitų namų“ modulio plotas – 10 kv. m. Pagal normas vienam asmeniui tenka 0,6 kv. m. Tai reiškia, kad slėptuvėje gali apsistoti iki 15 žmonių.

Pagrindinėje versijoje yra nedidelis prieangis su dvejomis durimis ir vienu išėjimu. Įmonė siūlo 12 skirtingos modifikacijos slėptuvių. Čia galima pastatyti suolus ir stalus. Galima įrengti ir vonios kambarį, tačiau tam reikia įsigyti atskirą modulį.

Betonines konstrukcijas rekomenduojama užkasti bent vieną metrą, o geriausia – pusantro metro. Ant viršaus pilamos žemės. Taigi saugykla atrodo kaip hobitų namelis. Iš čia kilo ir bendrovės pavadinimas.

„Kai reikia slėptuvės 150 vaikų, o tai yra vidurinė kaimo mokykla, perkama dešimt modulių. Jie yra sujungiami“, – aiškina verslininkas.

„Hobitų namas“ kainuoja 198 tūkst. grivinų (53,7 tūkst. eurų), apdaila – apie 70 tūkst. grivinų (1,9 tūkst. eurų). J.Krekhovetskis prognozuoja, kad saugyklų paklausa išliks ilgam. Pasak jo, taisyklės draudžia pradėti eksploatuoti būstus ir kitus objektus be slėptuvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito