Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas ir kaip projektuos jūsų svajonių namą? Namų projektas: tipinis ar kartotinis?

Kas jums yra namai? Vieniems – tai prabangos bei unikalių sprendimų nestokojanti vieta. Kitiems – nedidelis, tačiau labai jaukus kampelis, kuriame galima ramiai pasiilsėti po dienos darbų, atsipalaiduoti. Kad ir kaip atrodo jūsų svajonių namai, daugeliui mūsų jie turi ypatingą reikšmę gyvenime. Ne veltui juos kuriant svarbu suburti patikimą komandą, kuri vieningai dirbtų siekdama sukurti ypatingą erdvę, į kurią visada norėsis sugrįžti. Galiausiai, kokių sprendimų ieškote – universalių ar individualių? Taip pat įvertinkite – jums reikia tipinio, adaptuoto tipinio ar visiškai individualaus būsto?
Namo projektas
Namo projektas / Architektų gildijos nuotr.
Temos: 2 Statybos Namas

Vienas pirmųjų specialistų, su kuriuo reikia pradėti idėjos įgyvendinimo darbus, yra architektas. O kaip rasti tą, kurio paslaugos jums tinka labiausiai? Apie tai kalbamės su UAB „Architektų Gildija“ vadovu Roku Mazuroniu.

Paslaugos teikimo atestacija ir patirtis

Renkantis projektavimo paslaugas teikiančią įmonę įvertinkite, ar jos darbų vadovas yra atestuotas. „Projektuojant namus dažniausiai tenka bendrauti su visa specialistų komanda. Visgi, ypač daug dėmesio reikia skirti projekto vadovui. Jis bus atsakingas už bendravimą su savivaldybininkais bei inspekcijos darbuotojais“, – informuoja „Architektų Gildija“ architektas R.Mazuronis. Svarbu, kad jo kompetencija leistų efektyviai organizuoti projektavimo ir projekto derinimo proceso eigą. Taip pat sudarykite paslaugų teikimo sutartis su tokia projektavimo įmone, kuri turi privalomąjį civilinį projektuotojo draudimą. Jo reikia priduodant baigtus statybos darbus.

„Renkantis bet kuriuos specialistus būtina atsižvelgti į jų darbo patirtį. Kuo ilgiau dirbama, žinoma, tuo profesionalesnės paslaugos. Tokios įmonės dažniausiai yra finansiškai stabilesnės, o tai suteikia daugiau pasitikėjimo jomis, saugumo“, – priduria specialistas. Sudarius sutartį su patikimais specialistais, problemų bus galima išvengti.

Įranga – svarbi kuriant projektus

Renkantis projektuotojus reikia įvertinti – kokia yra jų biuro infrastruktūra, kitaip tariant, ar jie turi galimybes suteikti profesionalią paslaugą. Nors šiuo metu galima komunikacija ir virtualiais kanalais, tačiau visada pravartu apsilankyti biure bei išanalizuoti, kaip atrodo specialistų darbo vieta. „Jei įmonė turi tik vieną pieštuką ir pusę popieriaus lapo, tikėtina, kad ji neturės techninių galimybių laiku ir išsamiai parengti pasiūlymų. Šiuolaikiški namų projektai susideda ir iš gerų architektūrinių sprendimų, ir iš kokybiškos grafikos“, – atvirauja R.Mazuronis.

Informatyviai grafikai, kuri padeda pasiekti maksimalų tikslumą, būtina ir gera įranga. Jeigu matote, kad specialistai dirba tik su nešiojamais kompiuteriais, tikėtina, kad jie nenaudoja inovatyviausios sistemos, nes mažai atminties ir negalinga įranga nebus pajėgi parengti tinkamos apimties ir kokybės pasiūlymų.

Dėl darbų tarkitės su ta įmone, kuri turi asmeninį darbų projektų katalogą. Tai yra ženklas, kad ji taip pat gali pasigirti ir didele darbo patirtimi. Žinoma, sutartį sudarykite su architektūrine įmone, o ne su vadybininkais, kurie atlieka tarpininkavimo darbus. Jų teikiamos paslaugos ne tik apsunkina projekto rengimą, tačiau dažnai ir jį pabrangina. Jeigu iškart sudarysite sutartį su architektūrine įmone, galėsite sutaupyti daug laiko bei papildomų mokesčių.

Daugeliui žmonių rūpi sužinoti, kiek jiems kainuos projekto rengimo paslaugos. „Projekto rengimas susideda iš projektinių pasiūlymų, dokumentacijos rengimo, derinimo infostatyboje. Dažniausiai koreguojami projektai pagal sklypą“, – priduria UAB „Architektų Gildija“ architektas R.Mazuronis. Rinkitės tuos specialistus, kurie gana tiksliai nurodo planuojamų darbų sąmatą. Natūralu, kad ji svarbi kiekvienam paslaugos užsakovui.

Priemonės tikslo link

Natūralu, kad daugelis žmonių tinkamos įmonės bendradarbiavimui ieško pagal jos darbo vietą. Ypač tokiu atveju, jei planuoja apsilankyti. Ar paslaugos teikiamos kuriame nors šalies regione, ar visoje Lietuvoje? R.Mazuronis pirmos konsultacijos metu siūlo klientui iškart apgalvoti, koks namo stilius jam labiausiai patinka, kokio plano namo norima, kokios būsto apdailos medžiagos atrodo tinkamiausios, žinoma, reikia nuspręsti dėl biudžeto ir, galiausiai, apgalvoti konstrukcinius komponentus: kokie bus pamatai, sienos, stogo forma... Nors visa tai bus aptarta per konsultacijas, siūloma dar esant namuose apgalvoti savo poreikius. Aiškumas gali padėti greičiau pradėti namo projekto įgyvendinimo darbus.

Lyginant įmones, jeigu yra galimybės, būtina įvertinkite, kokia programinė įranga yra naudojama darbams atlikti. Patyrusios įmonės dažniausiai naudoja kelias įrangas bei programas: nuo BIM, skirtos pastato modeliui gauti, iki kitų, kurios padeda suprojektuoti objekto eksploataciją, atlikti kompleksinius teritorijų planavimo darbus ir t.t. Natūralu, kad klientui dažnai nėra iki galo aišku, kokias funkcijas atlieka viena arba kita įranga. Svarbiausia yra žinoti, kad įmonė kurdama projektus naudojasi pažangiomis sistemomis.

Galiausiai, reikia nepamiršti atsižvelgti ir į tai – kokios tiksliai paslaugos bus teikiamos. Kitaip tariant, ar įmonė pateiks tik vizualizacijas, ar detaliai aptars ir sklypo plano sprendimus, pateiks BIM pastato modelį bei atliks kitus darbus, kurie padės detaliau įvertinti projekto galimybes.

Projektas – pirmas žingsnis svajonių namo link. Jį reikia žengti tik su patyrusiais ir savo darbą labai gerai išmanančiais specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas