Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokie klausimai apie daugiabučių modernizavimą gyventojams yra aktualiausi?

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti Daugiabučių namų renovacijos programą Lietuvoje, 60-yje šalies savivaldybių organizuoja seminarus gyventojams, juos atstovaujančioms ir vienijančioms organizacijoms. Beveik 700 gyventojų, susidomėjusių daugiabučių namų modernizavimu, jau dalyvavo seminaruose, kurie vyko trisdešimtyje savivaldybių. Šių seminarų metu gyventojai galėjo užduoti jiems rūpimus klausimus bei gauti naujausią informaciją teisiniais, ekonominiais ir inžineriniais klausimais daugiabučių renovacijos srityje.
Kokie klausimai apie daugiabučių modernizavimą gyventojams yra aktualiausi?
Kokie klausimai apie daugiabučių modernizavimą gyventojams yra aktualiausi? / APVA archyvo nuotr.

„Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa – ilgalaikis procesas, todėl akivaizdu, jog keičiantis teisės aktams, finansavimo mechanizmui, administravimui ir kitoms sritims, susijusioms su renovacija, gyventojams kyla klausimų, į kuriuos atsakymų reikia čia ir dabar. Primename, jog tokiu atveju jie iškart gali kreiptis telefonu – 8 614 99699 – taip kompetentingi specialistai atsakys į visus kilusius klausimus ir nukreips reikiama linkme“, – sako Vladas Trakimavičius, APVA Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus specialistas.

Jo teigimu, 2022 metais buvo sulaukta daugiau kaip 2 tūkst. užklausų telefonu, o šiemet renovacijos klausimais konsultavosi daugiau nei 650 gyventojų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje

Aktualiausi gyventojams klausimai

APVA pateikia dažniausiai gyventojų užduodamus klausimus apie daugiabučio renovaciją:

1. Ką reikėtų pasikviesti konsultacijai prieš pradedant renovaciją?

Butų ir kitų patalpų savininkų interesus atstovauja namo administratorius, jis teikia pirmines konsultacijas. Taip pat yra Investicinio plano rengėjas, kuris viešojo susitikimo metu pristato investicijų planą, atsako į kylančius klausimus. Konsultacijas taip pat teikia Agentūra.

2. Kokia yra daugiabučio modernizacijos kaina?

Kiekvienas daugiabutis yra skirtingas, tad jo renovacijos kaina nustatoma investicijų plane, kurį rengia investicinio plano rengėjai. Konkreti kaina yra formuojama renkantis norimas priemones.

3. Kada reikia pradėti mokėti už renovaciją?

Pasibaigus rangos darbams pradedama mokėti už atliktus darbus, o APVA išmoka valstybės paramą – po šių veiksmų yra apskaičiuojamas kredito likutis, parengiami kredito ir palūkanų grafikai butų savininkams.

4. Kokias galias turi miesto architektas?

Miesto/rajono vyriausiojo architekto funkcijas, teises ir pareigas nustato atitinkami teisės aktai. Renovacijos atveju miesto architektas vykdo TDP derinimo procedūrą (pvz. gali pasisakyti dėl numatytų fasado sprendimų, jiems pritarti arba ne). Taigi jis turi galimybių pareikšti savo pastabas ir pageidavimus, jeigu tai nesikerta su patvirtintu investicijų planu.

5. Koks fasado tipas yra geriausias?

Energiniu požiūriu visi siūlomi fasadai yra efektyvūs – visi geri. Daugiabučio namo gyventojai IP rengimo metu turi galimybę susipažinti su įvairiais fasado tipais ir vieną iš jų pasirinkti.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nekilnojamas turtas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nekilnojamas turtas

6. Jei stogas sutvarkytas iki renovacijos ar jam priklauso parama?

Deja, bet nepriklauso.

7. Ar šaligatviai gali įeiti į renovacijos projektą?

Ne. Tik laiptinių įėjimo zonų atnaujinimas.

8. Ką reikėtų pasikviesti konsultacijai prieš pradedant renovaciją?

Butų ir kitų patalpų savininkų interesus atstovauja namo administratorius, jis teikia pirmines konsultacijas. Taip pat yra Investicinio plano rengėjas, kuris viešojo susitikimo metu pristato investicijų planą, atsako į kylančius klausimus. Konsultacijas taip pat teikia Agentūra.

9. Ar gali pakeistas administratorius keisti jau priimtą tvarką?

Kiekvienas administratorius darbus vykdyti turi griežtai vadovaudamasis teisės aktais. Taip pat, administratorius negali savarankiškai keisti seniau jau priimtų sprendimų. Sprendimus priima arba tvirtina butų ir kitų patalpų savininkai.

10. Ar būtina įrengti pandusą neįgaliems prie įvažiavimo?

Taip, išskyrus tuos atvejus, kai to padaryti nėra jokių techninių galimybių.

11. Ar paimtas kreditas daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) statybos rangos darbams apmokėti gali būti grąžinamas anksčiau laiko, nei jo grąžinimo terminas, nustatytas kredito teikimo sutartyje?

Taip. Lengvatinis kreditas ar jo dalis gali būti grąžinti anksčiau laiko numatyto kreditavimo sutartyje nustatyta tvarka, netaikant papildomų mokėjimų.

12. Koks terminas numatytas defektų išaiškinimui?

Pagal LR Statybų įstatyme numatytus garantinių laikotarpių terminus. Garantiniu laikotarpiu nustatytus defektus rangovas privalo ištaisyti nedelsiant.

Kviečia nepraleisti seminarų

APVA ragina visą informaciją apie būsto modernizavimą išgirsti iš pirmų lūpų, skirtinguose savivaldybių miestuose vykstančių seminarų metu. Juose dalyvauti kviečiami ne tik savo gyvenamuosius namus renovuoti jau pasiryžę gyventojai, bet ir apie tokią galimybę svarstantys žmonės.

Pasitikrinti, ar jūsų gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite internetiniame puslapyje. Turite klausimų? Skambinkite į informacinę liniją: 8614 99699.

APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
zenklas_2015 04 13
zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas