Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos banko vadovas G.Šimkus: „Perkaitimo nematome, bet NT rinka „įšilusi“

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pripažino, kad būsto kainų augimas ima kelti susirūpinimą, tačiau pabrėžia, kad kol kas kainos dar nėra pervertintos. Centrinis bankas tikina atidžiai stebintis situaciją.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kategoriškai sakyti, kad kainos pervertintos, negalime. Bet kad rinka įšilusi – taip. Tai reikalauja nuolatinės stebėsenos, nes kelia susirūpinimą tai, kas vyksta“, – kalbėjo G.Šimkus.

Pasak jo, ekonominė aplinka nestereotipinė – iš vienos pusės šalyje krizė, iš kitos – labai staigus žaliavų brangimas, aplinkosauginiai įsipareigojimai.

„Tai didina būsto kainą. Žmonės neįsigilina, kodėl brangsta“, – sakė G.Šimkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Šimkus

Lietuvos bankas, stebintis didėjančias būsto pirkimo iš brėžinių apimtis, kaip vieną rinkos reguliavimo priemonių siūlo įvesti preliminarių sutarčių registraciją. Tai padėtų užkirsti kelią spekuliacijoms ir piktnaudžiavimams.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas Mindaugas Petrauskas pritarė, kad preliminarias sutartis reikėtų kontroliuoti griežčiau, nes institucija stebi dviejų tipų piktnaudžiavimus.

FNTT įtaria, kad vienu atveju, preliminarią sutartį sudarę pirkėjai perparduoda brangiau.

„Kitu atveju pirkėjas, pavyzdžiui, sumoka 50 tūkst. eurų rezervacijos mokestį, vėliau NT vystytojas grąžina oficialiai šiuos pinigus, o tas žmogus perka už 100 tūkst. eurų. Įtariame, kad buvo sumokama 150 tūkst. eurų, nes nebuvo grąžinti pinigai, nors dokumente matosi, kad pirkta už 100 tūkst. eurų. Tokiu atveju nuo dalies sumos nesumokamas pelno mokestis“, – įtaria M.Petrauskas.

Iškilo NT mokesčio klausimas

Posėdžio metu iškilo klausimas, ar kaistančios rinkos nepadėtų sureguliuoti platesnė NT mokesčio bazė. Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė informavo, kad NT mokesčio modelį pateiks prie Finansų ministerijos veikianti mokesčių peržiūros darbo grupė.

G.Šimkus sutiko, kad gerai turėti galimybę taikyti NT mokestį, tačiau dar kartą pabrėžė, kad būsto rinkos perkaitimo bankas kol kas nemato.

„Mes nematome perkaitinimo, bet situacija reikalauja aktyvaus ir atidaus stebėjimo. Neperlenkti lazdos, bet stebėti reikia ir laiku sureaguoti“, – sakė G.Šimkus.

Jam pritarė ir Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius pridūręs, kad šiuo metu kainos „yra ten, kur turėtų būti atsižvelgus į fundamentus“, bet 2006-2007 metais jos buvo ganėtinai pervertintos. Jis pastebi, kad labiausiai auga naujos statybos butų kainos centrinėje rinkos dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas