Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Metų renovacijos projektas“ skelbia laimėtojus

Kovo mėnesį Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) inicijavo „Metų renovacijos projekto 2020“ rinkimus, kurių metu savo balsus už verčiausius laimėti galėjo atiduoti visuomenė. Daugiausiai simpatijų pelnė trys iš aštuoniolikos rinkimuose dalyvavę projektai – atnaujintas daugiabutis Jaunimo g. 7, Marijampolėje bei dar du namai, esantys A. Mickevičiaus g. 32, Vilniuje ir Vilniaus g. 108B, Pabradėje.
„Metų renovacijos projektas“ skelbia laimėtojus
„Metų renovacijos projektas“ skelbia laimėtojus / BETA nuotr.

„Per pastaruosius šešerius – septynerius metus Lietuvoje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių. Rezultatai rodo, jog šių daugiabučių renovacija ne tik padėjo sumažinti jų energijos sąnaudas bei šildymo sąskaitas gyventojams, tačiau ir prisidėjo prie jaukesnės ir patogesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, bendro miesto vaizdo pokyčių, įtakos aplinkosaugai. Tad pagrindinis šio projekto siekis ir yra parodyti, jog namo atnaujinimas – tai nėra tik sienų apšiltinimas ar langų pakeitimas, o iš esmės gyvenimo kokybę keičiantis reiškinys“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Per pastaruosius šešerius – septynerius metus Lietuvoje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių.

Daugiabutis Marijampolėje – balsavimo dalyvių favoritas

Jaunimo g. 7, Marijampolėje esantis daugiabutis sulaukė didžiausio balsavime dalyvavusių žmonių palaikymo. Tikriausiai daugiausia simpatijų pelnė neįprastas šio daugiabučio pavyzdys – vos tris mėnesius trukusios renovacijos metu daugiabutis buvo atnaujintas nuo stogo iki pamatų, o tai lėmė žymius energijos sąnaudų sutaupymus.

Atnaujinimo darbų eiga besirūpinęs specialistas Donatas Jankevičius pasakoja, kad be inžinerinių sistemų pertvarkymo, daugiabutis namas išsiskiria architektūriniu požiūriu ir šiuolaikiška spalvų gama, taip pat aukščiausios kokybės medžiagomis bei apgalvotais sprendimais: pavyzdžiui, fasadą puošiantys balkonai įstiklinti per visą aukštį – tai suteikia daugiau šviesos butuose, lengvumo pojūtį.

„Gyventojai buvo draugiški ir labai pozityvūs dėl pokyčių: geranoriškai padėjo vykdant darbus, o bendras sutarimas lėmė, kad statybos darbai atlikti greitai, faktiškai per 3 mėnesius, dar apie pusę mėnesio užtruko dokumentų ruošimas. Viskas taip sparčiai vyko dėl sklandaus bendradarbiavimo tarp gyventojų, administratoriaus ir rangovo“, – teigia pašnekovas.

Anot D. Jankevičiaus, imtis renovacijos gyventojus įkvėpė ir gerieji kaimynystės pavyzdžiai, kurie padėjo paneigti kai kuriuos įsisenėjusius mitus apie renovaciją. Šiuo metu gyventojai laukia dar vieno renovacijos etapo – į Marijampolės miesto kvartalinės renovacijos projektą įtrauktos Jaunimo gatvės viešosios erdvės taip pat bus atnaujinamos.

Renovuotas daugiabutis Vilniuje prisidės prie viso kvartalo pokyčių

Prestižiniame Vilniaus mikrorajone, Žvėryne esančio daugiabučio modernizacija taip pat sulaukė didelio balsavusiųjų susidomėjimo. A. Mickevičiaus g. 32 daugiabučio atvejis išskiria atliktų atnaujinimo darbų ir laiko terminų balansu – per pusmetį buvo įdiegta per 10 renovacijos priemonių.

Daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas Povilas Kručkauskas pažymi, kad prie sparčios darbų eigos prisidėjo ir seniai jaustas gyventojų poreikis renovuoti daugiabutį: „Mažesnės išlaidos šildymui yra dažniausiai pasitaikantis motyvas imtis gyvenamojo namo modernizavimui, tačiau šiuo atveju kaimynystės pavyzdys buvo vienas iš lemiamų veiksnių – žmonės pasikalba su jau atnaujintų daugiabučių gyventojais, kurie ne tik papasakoja apie renovacijos procesą, bet ir aiškiai įvardija jos teikiamus privalumus. Gyventojų sprendimui taip pat didelę įtaką turėjo prestižinė daugiabučio vieta, kadangi atlikti darbai prisideda prie turto vertės augimo. Taigi daugiabučio renovaciją paskatino bent kelios priežastys, taip pat padėję gyventojams tiksliai įvardinti savo lūkesčius.“

Po A. Mickevičiaus g. 32 daugiabučio renovacijos gyventojai džiaugiasi ne tik estetiškai atrodančiu gyvenamuoju namu, architektūriškai įsiliejančiu į gražėjantį Žvėryno mikrorajoną, bet ir 67 proc. didesniu namo energiniu efektyvumu, prisidedančiu prie klimato kaitos slopinimo.

Daugiabutis Pabradėje – didesnio renovacijos projekto dalis

Trečiasis nemažai žmonių simpatijų pelnęs renovacijos projektas – Vilniaus g. 108B, Pabradėje esantis daugiabutis. Šio daugiabučio atnaujinimas buvo didesnio projekto – kvartalinės renovacijos – dalis, kvartale modernizuoti penki daugiabučiai gyvenamieji namai bei visapusiškai sutvarkytos aplink esančios viešosios erdvės.

Teigiami kompleksinės renovacijos pokyčiai palietė visą gyvenamąją aplinką: buvo sutvarkyti kiemai, automobilių stovėjimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtos poilsio erdvės, krepšinio aikštelė, taip pat atnaujintos konteinerių aikštelės.

„Nors iš pat pradžių gyventojai šiek tiek baiminosi dėl nesklandumų, galinčių kilti renovacijos metu, po sprendimo dėl renovacijos priėmimo jie itin aktyviai domėjosi pastato modernizacijos darbais ir nevengė teikti savo pasiūlymus. Didelis bendruomenės įsitraukimas prisidėjo prie gerų rezultatų – tikslingas priemonių parinkimas ir kokybiškai atlikti darbai lėmė žymų daugiabučio energetinio efektyvumo padidėjimą“, – pasakoja namus administruojančios įmonės vadovas Andrėjus Junda.

Šiandien visa Vilniaus gatvės kvartalo bendruomenė gali džiaugtis tvarkingomis ir jaukiomis viešosiomis erdvėmis, žymiai pagerėjusia gyvenimo kokybe atnaujintuose būstuose bei sustiprėjusia kvartalo bendruomene.

Daugiabučių renovacija – įvairiapusė nauda

Renkant geriausius įgyvendintus projektus, BETA skatino gyventojus susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai.

Skaitytojams buvo rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą, tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

„Neabejoju, kad vieną pagrindinių šio konkurso tikslų – parodyti visuomenei, jog renovacija iš esmės keičia gyvenimo kokybę – mums pavyko pasiekti ir šiais metais. Visi trys šio konkurso namai nugalėtojai gali tapti puikiais pavyzdžiais ir aiškiu atsakymu į vis dar iškylantį klausimą, kodėl reikia atnaujinti savo daugiabutį“, – teigia BETA direktorius.

Pasak V. Serbentos, pasibaigus šalyje visuotino karantino sąlygoms, bus įteikti apdovanojimai visiems trims „Metų renovacijos projekto 2020“ nugalėtojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas