Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ieškant pinigų gynybai siūlo didinti mokesčius būsto nuomotojams: įspėja – tada kainos augs

Finansų ministerijai siūlant gynybos finansavimą didinti, be kita ko, keičiant smulkiųjų verslininkų, dirbančių su verslo liudijimais, veiklos tvarką, pagal kurią nebeliktų verslo liudijimų ilgalaikei nekilnojamojo turto nuomai, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog būstų nuomotojai yra per mažai apmokestinami, o ekspertai įspėja – gali kilti nuomos kainos.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kas yra pastebėta, kad tie žmonės, kurie uždirba aukštas pajamas, na, tarkim, virš 20 tūkst. eurų per metus, tai jau yra apie 1800 eurų per mėnesį, tai tikrai nėra patys smulkiausi (verslininkai – BNS) ir jų efektyvus apmokestinimo tarifas kartais siekia ir 1,5 proc. gyventojų pajamų mokesčio, kas yra tikrai nesąžininga lyginant su kitom sritim: ta pati individuali veikla 15 proc., darbo santykiai irgi daugiau“, – pirmadienį LRT radijui sakė G.Skaistė.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibirienė teigė, jog tikėtina, kad didesnius mokesčius padengs būsto nuomininkai, ne nuomotojai.

„Finansų ministerija pasakė, kad mes daugiau surinksim mokesčių iš būsto nuomos pajamų, nu tai vadinasi, kad nuomos bendrai žiūrint, kad nuomos mokesčiai bendrai padidės. Kas moka už nuomą? Tai pas mus už nuomą moka, jeigu kalbėt apie būsto nuomą, nes būsto nuomai naikinamas verslo liudijimas ir iš tos vietos, suprantu, jie planuoja surinkti daugiau mokesčių, tai nuomojasi gyventojai, kurie neturi būsto. (...) Viskas susidės ant to žmogaus, kuris negeba turėti nekilnojamojo turto, kuriame gyvena“, – antradienį LRT radijui sakė D.Čibirienė.

LBAA prezidentė taip pat pridūrė, kad šis pakeitimas apribos galimybes keisti nuomos apmokestinimą.

„Jeigu bus panaikinti verslo liudijimai, valstybė praras galimybę pakeisti nuomos apmokestinimą, nes liks tiktai 15 proc. tarifas, kurio jau savivaldybės neturi jokios teisės keisti“, – teigė D.Čibirienė.

G.Skaistė gegužę pristatydama papildomo gynybos finansavimo pasiūlymų paketą sakė, jog siūloma grįžti prie ankstesnės iniciatyvos daugiau nei dukart – nuo 45 tūkst. iki 20 tūkst. eurų – mažinti metinių pajamų ribą dirbantiems su verslo liudijimu. Daugiau nei 20 tūkst. eurų uždirbantieji turėtų registruoti individualią veiklą, kurios apmokestinimas nekeičiamas.

Siūlomi verslo liudijimų – mokant fiksuotą GPM – reguliavimo pokyčiai numato, kad jų turėtojai galėtų parduoti iki 20 tūkst. eurų vertės prekių ir paslaugų per metus, o juridiniams asmenims – iki 2 tūkst. eurų, nebeliktų verslo liudijimų ilgalaikei nekilnojamojo turto nuomai, o leidimai būtų išduodami 30 dienų ar ilgiau iš eilės.

Finansų ministerija siūlo papildomų lėšų gynybai surinkti vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą, pakeliant akcizą degalams, alkoholiui ir tabakui, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių.

Gynybos finansavimas iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto didinamas siekiant greičiau išvystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius