Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 09 /10:44

S.Gentvilas paaiškino, kaip atrodys šaršalą sukėlusi besikeičianti NT įsigijimo tvarka

Pristatydamas į būsto pirkėjus orientuotus pokyčius ketvirtadienį didžiausioje Lietuvos NT profesionalų konferencijoje „Core“ aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigė, kad po skausmingų atvejų buvo būtina keisti reglamentavimą ir apsaugoti pirkėjus. Jis paaiškino, kaip nauja NT įsigijimo tvarka veiks praktikoje.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo 2024 metų sausio Lietuvoje naują būstą bus galima įsigyti tik visiškai baigtame pastate. Notarinė pirkimo–pardavimo sutartis galės būti pasirašoma tik tuomet, kai vystytojas registruos 100 proc. pastato baigtumą. Ši tvarka sukėlė nemažai ekspertų diskusijų ir klausimų.

Kalbėdamas konferencijoje ministras pakartojo, kad šie pokyčiai inicijuoti po ne vieno skausmingo pavyzdžio.

Ne pačiu gražiausiu žodžiu vis minimas projektas Vilniaus pakraštyje „Pilaitės terasos“. Dalis kvartalo namų jau kelerius metus apgyvendinti, tačiau gyventojai skundžiasi neturintys su miesto tinklais sujungto vandentiekio ir nuotekų. Kiti tvirtina įsigiję dar nepastatytus būstus, kurių taip ir nesulaukė – sutartys nutrauktos, avanso grąžinti neskubama.

„Pilaičių terasos vienas iš tų pavyzdžių, dėl kurių turėjome įjungti šį reguliavimą – rizikas turi prisiimti tas, kas gali jas įveikti“, – įvardijo S.Gentvilas.

„Merko statyba“ generalinis direktorius Saulius Putrimas antrino nesuprantantis, kodėl turi mokėti už kažkieno padarytas klaidas.

„Kai klausiam, kodėl turim už jas mokėti, mums sako, kad kažkokiose terasose, kažką apgavo. Mes neapgavom, bet turim už tai sumokėt. Juk yra teisėsauga, Statybos inspekcija tam, kad būtų kalti nubausti. Mes neapgavome nieko, bet turime laukti, kol investicija grįš – pusmetį ar metus“, – kalbėjo E.Putrimas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulius Putrimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulius Putrimas

Ministras tęsdamas paaiškino, ką reiškia tai, kad pirkėjai būstą galės įsigyti tik visiškai baigtame pastate.

„Pirkėjai galės įsigyti dalinės apdailos būstą, bet leidiminės dalies neturės tvarkyti. Tai yra notarinė sutartis galės būti pasirašoma, kai bus registruotas 100 proc. baigtumas. Apskritai statybos leidimų išdavimą perkelsime į projektinių pasiūlymų stadiją. Visa kita atsakomybė toliau jau teks atestuotiems specialistams“, – konferencijoje apie Statybos įstatymo pakeitimus ir planuojamus Statybos techninių reglamentų pokyčius kalbėjo jis.

Kad tai būtų įgyvendinta, pabrėžė jis, būtinas sektoriaus savireguliacijos noras.

Priminsime, kad pristačius pokyčius, kurie lems, kad nuo 2024 metų sausio Lietuvoje naują būstą bus galima įsigyti tik visiškai baigtame pastate, ekspertai skirtingai aiškino, kaip tai turėtų atrodyti realybėje, nes planuojami pokyčiai įnešė neaiškumų. Tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė paaiškino, kaip iš tiesų bus įgyvendinama nauja tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas