Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujos statybos būstų rinka: pajūrio kurortuose brokeriai vos spėja suktis, Kaune ir Vilniuje – savi iššūkiai

Naujos statybos būsto rinka Lietuvoje šiuo metu kaip niekad aktyvi ir šį sujudimą mato ne tik vystytojai, bet ir ieškantys būsto, tai pastebi ir lankomiausias Lietuvos NT portalas Aruodas.lt.
Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT
Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT / Atstovų nuotr.

„Šiuo metu besižvalgantiems naujos statybos būsto pasirinkti portale tikrai yra iš ko, nes naujų projektų kategorijoje fiksavome rekordinį skaičių – jų turime daugiau nei 100. O pasiūla tikrai neapsiriboja tik didmiesčiais, bent ketvirtadalis jų vystomi Klaipėdoje ir Palangoje. Panašu, kad Lietuvos kurortai šiuo metu išgyvena tam tikrą naujos statybos NT „aukso amžių“, – sako portalo Aruodas.lt atstovai.

Pastaraisiais metais portalas nemažai dėmesio skyrė rubrikos „Nauji projektai“ atnaujinimui. Lankytojų patogumui, būsto paieškoje galima naudotis išplėstais filtrais, naujų projektų žemėlapiu ir patogia registracija apžiūrai.

Aruodas.lt komanda tikisi, kad portalo naujų projektų rubrika taps patogiu įrankiu ir ta vieta, kur kiekvienas lankytojas galės rasti visą reikiamą informaciją ir kuo daugiau naujos statybos objektų vienoje vietoje – nuo pirminės informacijos apie projektą iki patogios registracijos į apžiūrą.

Atstovų nuotr./Pastaraisiais metais portalas nemažai dėmesio skyrė rubrikos „Nauji projektai“ atnaujinimui.
Atstovų nuotr./Pastaraisiais metais portalas nemažai dėmesio skyrė rubrikos „Nauji projektai“ atnaujinimui.

Pajūrio kurortuose stebimas suaktyvėjimas

Pasak Klaipėdos regione dirbančio brokerio Romo Permino, per pastaruosius pusantrų metų NT rinka buvo apsnūdusi dėl visiems suprantamų priežasčių – geopolitinio nestabilumo, aukštų paskolų palūkanų, tačiau jau beveik mėnuo stebimas suaktyvėjimas.

„Klaipėdoje ir Palangoje turime daug darbo, tai pastebi ir mano kolegos, notarai, nekilnojamojo turto vystytojai,“ – sako R.Perminas.

Pirkėjų lūkesčiai keitėsi per pastaruosius metus. Pasak R.Permino, naujakuriai ne tik ieško geresnio projekto, bet ir nori gauti papildomų paslaugų – jau neužtenka vaikų žaidimų aikštelės, reikia ir baseino, kavinės, parduotuvėlės.

„Dabar žmonės prie jūros atvažiuoja ne tik pailsėti kelioms savaitėms ar mėnesiui vasaros metu, bet čia praleidžia ir žiemą. Kaip anksčiau važiuodavo žiemoti į Tenerifę, tai dabar vis dažniau renkasi Palangą. Ir tai ne tik vyresnio amžiaus žmonės, kurie išėję į užtarnautą poilsį nori mėgautis kurorto gyvenimu, bet ir jauni, kuriuos pandemija išmokė dirbti per nuotolį internetu“, – pažymi brokeris.

Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT
Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT

Anot R.Permino, kai kurie pirkėjai kartais turi nepagrįstų lūkesčių dėl nuolaidų, tačiau drastiškų kainos pokyčių tikrai nebus. „Nebent tie vystytojai, kurie nepamatuotai užkėlė kainas, gali taikyti didesnes nuolaidas, bet mes dirbame su tokiais projektais, kurių kaina atitinka kokybę“, – tvirtina brokeris.

Lietuviai tapo išrankūs, išprusę, matę daug pasaulio ir nekilnojamojo turto kartelę iškėlė labai aukštai. „Ir mane tai labai džiugina, kad jau praėjo tie laikai, kai Palangoje užtekdavo tik išsimaudyti jūroje ir suvalgyti čebureką, dabar reikia ir gražaus vaizdo, ir kokybės. Palanga dideliais šuoliais tobulėja, kuria paslaugas ir taps mūsų mažąja Šveicarija. Kita vertus, Palanga nėra guminė, jau dairomės naujų projektų galimybių Latvijos pajūryje“, – pasakoja R.Perminas.

Jei planuojate įsigyti būstą Kaune, geriau nelaukti

Brokeris Karolis Lazdauskas nekilnojamojo turto naujų objektų rinką Kaune apibūdina kitaip: pasiūla sumažėjo, o pirkėjų lūkesčiai tapo konkretesni, jie aiškiai žino, ko nori.

Kalbėdamas apie pastarojo meto tendencijas, K.Lazdauskas mato nekilnojamojo turto vystytojų pokyčius – vieni pereina į stebėtojo poziciją, kiti iš viso traukiasi iš Lietuvos ir investuoja kur nors Ispanijoje. Tie, kurie lieka, nestato tiek, kiek buvo suplanavę – jei tai buvo 3–4 daugiabučiai ar 200 vienbučių namų, skaido į mažesnius, saugesnius etapus.

Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT
Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT

„Pirkėjui tai reiškia, kad jo pasirinkimo galimybės mažėja, ateityje neturėsime ką pasiūlyti, o kainos gali net ir kilti. Jei palygintume kainas šių metų pradžioje ir dabar, jos padidėjo“, – teigia K.Lazdauskas.

Anot brokerio, nekilnojamojo turto sąstingį lėmė ir valstybiniai reikalavimai – pastatyti daugiabučio kvartalą nėra sunku, bet ilgai užtrunka gauti visus leidimus. Jei prieš 10 metų visi dokumentai buvo sutvarkomi per 6-9 mėn., tai dabar užtrunka 2-3 metus ir dar neaišku, ar iš viso leidimas bus gautas.

„Dėl to kenčia galutinis vartotojas, nes rinkoje susidaro kamštis, nėra iš ko rinktis, o kainos kyla“, – teigia brokeris.

Sustojo investicijos ir į nuomai skirtus butus, o pirkėjams, kurie būstus perka sau, geopolitinė padėtis daro įtaką apsisprendimo tempui.

„Jei anksčiau užtekdavo vos ne vieno susitikimo ir buvo galima tvarkyti dokumentus, tai dabar pirkėjas būstą apžiūri daug kartų, siuntinėjama dešimtys laiškų, todėl pardavimo procesas išsitęsia į ilgą laikotarpį. Vis dėlto, patarčiau žmonėms ilgai nelaukti, nes pasiūla, o kartu ir pasirinkimas ateityje bus mažesni“, – pažymi brokeris.

Didesnę paklausą turi namai su pilna apdaila

Apibūdindamas situaciją Vilniuje, brokeris Šarūnas Kaniava sako, kad sostinėje yra didelė naujų projektų pasiūla.

„Pastaruoju metu didesnę paklausą turi nedideli, 120 kv.m. namai su kokybiška pilna apdaila, daugiau dėmesio sulaukia ir įdomesni projektai geresnėje vietoje. Svarbu pažymėti ir tai, kad pirkėjai prašo nuolaidų ir gana nemažų, nors statybos kaštai nesumažėjo ir jei pats žmogus statytų namą, nebūtų pigiau. Kita dalis pirkėjų vietoj nuolaidų nori gauti daugiau pridėtinės vertės – gražesnę namo architektūrą, modernesnę šildymo sistemą ir pan.“, – sako Š.Kaniava.

Pirkėjai delsia pirkti namus su daline apdaila, nes paskaičiuoja, kad norint įrengti nedidelį namą, reikės investuoti mažiausiai 70 tūkst. eur, o statytojo apdailos savikaina yra geresnė, jie gali įrengti už 40-50 tūkst.

Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT
Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT

Dar viena pastarųjų metų tendencija – persikelti iš buto į nedidelį namą. „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad daugeliui klientų reikia padėti pirmiausia parduoti savo butą, nes negali imti dar vienos paskolos dėl aukštų palūkanų. Anksčiau gaudavo antrą paskolą ir seną butą pasilikdavo nuomai. Jei tokiam klientui reikėtų persikelti į dalinės apdailos namą, kol jį įrengs, praeis 4-5 mėn., ir toks laiko tarpas tampa problema. Tai dar viena priežastis, kodėl namai su pilna apdaila tampa populiaresni – ne tik mažesnė kaina, bet ir laikas“, – pasakoja Š.Kaniava.

Naujakuriai ieško būsto kuo arčiau miesto

Brokeris pastebi, kad naujakuriai ieško būsto kuo arčiau miesto: „Sklypų kainos nesikandžioja ir nėra didelių kainų žirklių – sklypas 10 ar 15 km. nuo Vilniaus. Jei gali rinktis, klientai sumoka šiek tiek daugiau, nes nori gyventi patogiai, kur geresnė infrastruktūra. Toliau už miesto pirkėjai ieško būstų tada, kai išauga pardavimai, kainos didėja ir atstumas gali ją kompensuoti. Vos tik pirkimas sumažėja, pirkėjai labai greitai grįžta arčiau miesto.“

Š.Kaniava sako, kad toliau nuo miesto statomų namų kainos mažesnės, nes projektai ekonominės klasės, mažiau gražesnių architektūrinių sprendimų: „Klientai, kurie nori gyventi nuosavame name už gerą kainą, turėtų paieškoti objektų, pavyzdžiui, link Lentvario. Ten yra namų už tokią kainą, kad pats žmogus už tiek nepastatytų – kainos yra labai adekvačios.“

Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT
Atstovų nuotr./Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ esantis NT

Išpildys net išrankiausių klientų lūkesčius

Naujos statybos rinkoje visus pageidavimus atitinkantį būstą ras net išrankiausi klientai – net jei norite būsto su vaizdu į Baltijos jūrą, ar iš kiemo patekti tiesiai į kopas, arba esate ekstremalaus sporto mėgėjas ir ieškote namų už kelių žingsnių nuo kaitavimo rojaus.

O gal neįsivaizduojate namų be vaizdo į Vilniaus senamiestį ar Vingio parką? Net jeigu ieškote pusiausvyros tarp gyvenimo didmiestyje ir ramios bei uždaros gyvenvietės bendruomenės – siūlomas pasirinkimas tikrai didelis.

Daugiau naujų projektų pasiūlymų rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas